Çocukla Doğru İletişim Nasıl Kurarız?

Çocukla doğru iletişim kurabilmek, ebeveynlerin mutlaka bilgi edinmesi gereken konuların başında geliyor. Elbette ki iletişim, tüm insani ilişkiler için oldukça gerekli bir unsurdur. Ancak çocuklarda bu unsurun daha çok önem kazandığı bilinen bir gerçektir. Toplumumuz iletişim konusunda oldukça yetersizdir. Etkili iletişim kuramamak, sağlıksız ilişkilerin en temel nedeni olacaktır. Oysa ki yalnızca birkaç noktaya dikkat ederek, […]

Çocukla doğru iletişim kurabilmek, ebeveynlerin mutlaka bilgi edinmesi gereken konuların başında geliyor. Elbette ki iletişim, tüm insani ilişkiler için oldukça gerekli bir unsurdur. Ancak çocuklarda bu unsurun daha çok önem kazandığı bilinen bir gerçektir. Toplumumuz iletişim konusunda oldukça yetersizdir. Etkili iletişim kuramamak, sağlıksız ilişkilerin en temel nedeni olacaktır. Oysa ki yalnızca birkaç noktaya dikkat ederek, çocuklarla doğru iletişim kurulabilecektir.

Çocuğumla İletişim Kuramıyorum Ne Yapmalıyım?

Çocuğumla iletişim kuramıyorum diyen ebeveynlerin bu noktada ilk olarak belirli kurallar oluşturması gerekecektir. Kuralları açıkça belirlemek, olası tartışmaların yaşanmasını da engelleyebilecektir. Kurallar aile bireylerin önemsediği konular üzerine konulmalıdır.

Çocuğun kuralları çiğnendiği durumlarda, ebeveynlerin uyarıda bulunması gereklidir. Ancak bu uyarı çocuğu azarlayacak ya da rencide edilecek şekilde olmamalıdır. Açıklayıcı bir şekilde yapılan uyarılar sayesinde zaman içerisinde çocukla doğru iletişim kurabilmek mümkün olabilecektir. 

Çocuğa karşılaştığı bir sorun karşısında, bu sorunu kendi çözebilmesi adına fırsat tanınması gerekecektir. Bu konuda çocuğa zaman vermek ve zorlandığı durumlarda hemen müdahalede bulunmamak, yalnızca yol gösterici bir tutum sergilemek önemli bir noktadır.

Bu tutum ile birlikte çocuklar kendi sorunlarını kendi çözümleyebilecek durumda olduklarını fark edebileceklerdir. Çocuklar zaman zaman yanlış davranışlarda bulunabileceklerdir. Çocukla doğru iletişim kurabilmek için bu davranışlar sergilendiğinde yargılayıcı ve sinirlenen bir tutum takınmak yerine, öncelikle olumlu davranışları vurgulanmalıdır.

Sonrasında ise bu davranışın, diğer davranışları gibi doğru olmadığı ifade edilmelidir. Ancak bu ifade sırasında bu davranışın, annenin çocuğa olan duygularını da azaltmadığı da çocuğa hissettirilmelidir. Çocuğun olumsuz davranışlarını aşabilmesi için birlikte çözümler üretmek olumlu sonuçlar doğurabilecektir.

Çocukla Doğru İletişim Nasıl Kurulur?

Çoçukla iletişim nasıl kurulur sorusunun birden çok cevabı olsa da bu yöntemlerin, çocuğa göre değişiklik göstereceği unutulmamalıdır. Çocuğun değiştiremediği bazı davranışlarını değiştirebilmek ve olumlu duygularını pekiştirebilmek için ödül sistemini kullanmak etkili bir yöntem olabilir. 

Bu kapsamda çocukla doğru iletişim kurabilmek için, onun olumlu davranışları için puanlama sistemini kullanmak etkili bir yöntem olabilir. Belirli bir puana gelindiğinde ise öncesinde anlaşılmış olunan bir hediye verilebilir. Puanları toplamak için kumbara, kavanoz gibi cisimleri kullanmak çocukların bu durumu oyun haline getirmesini de sağlayabilir.

Ya da anlaşma kartları oluşturarak buzdolabı veya mantar panolara asmakta, çocuğun olumlu davranışlara teşvik edilmesini sağlayabilir. Çocukla doğru iletişim kurabilmek için anne ve babanın her akşam belirli saatlerde özel aktiviteler oluşturması gereklidir.

Her akşam ebeveynleri ile aktiviteler yapacağını bilen çocukların ebeveynleri ile ilişkileri güçlenir, kendini mutlu ve rahat hisseder. Çocuğun herhangi bir konuda var olan düşüncelerinin saygı ile dinlenmesi de ilişki açısından oldukça önemli bir noktadır.

Haksız olduğu bir durumda dahi, onu dinlemek duygularını ifade edebilmesini sağlamak ve düşüncelerini tanımayı sağlayabilecektir. Ebeveynleri bu tarz tutum sergileyen çocuklar, her türlü ortamda bu duygularını özgürce ifade edebileceğini düşünecektir. Kendisini daha iyi ifade eden çocukların daima kendisine özgüveni yüksek olacaktır.

Okul Öncesi Çocukla Doğru İletişim Nasıl Kurulur?

Aslına bakıldığında okul öncesi ya da okul dönemi çocukla doğru iletişim kurabilmek için aynı yöntemler tercih edilmektedir. Ancak okul öncesi dönemde çocuklarla anlaşabilmek okul dönemindeki çocuklara göre daha zordur. Bu nedenle ebeveynlerin daha sakin, anlayışlı ve daha esnek bir tutum sergilemesi gerekecektir.

Ev ortamı daima stres ve gerginlik yaşaması mümkün olan yaşam alanlarının başında gelmektedir. Çocukla doğru iletişim kurabilmek için ebeveynlerin ev ortamında gerginlik ve stresin oluşumunu engellemek için bazı düzenlemeler yapması gereklidir. Örneğin çocukla alışverişe gitmek kişilere zor geliyor ve stres yaratıyor ise, alışverişi daha sakin ve yalnız kalınan döneme denk getirmek iyi bir fikir olabilir. 

Ya da çocuk ile yapılan araba yolculukları oldukça zorlu geçiyorsa, bu durumda molaları eğlenceli hale getirmek kaçınılmazdır. Duruma göre bir araba yolculuğunun 2 ya da 3 molaya bölünmesi, çocuğun yolculuk esnasında sıkılmasını ve taşkınlık yapabilmesini engelleyecektir. Çocukla doğru iletişim kurabilmek için, çocuğun gün içerisinde yapacağı tüm aktivitelerin detaylı bir şekilde planlanması gereklidir. Günde ne kadar uyuyacağı, ne kadar oyun oynayacağı, ne kadar televizyon izleyeceği gibi aktivitelerin süresinin belirlenmesi, çocuğun kendisinin sınırlandığını ve artık bir birey haline geldiğini anlamasını sağlayabilecektir.

Çocukla doğru iletişim kurabilmek için ona sık sık sevildiğini hissettirmek gerekecektir. Sevgiyi dile getirmek ya da hissettirmek bir iletişim kurmanın çok ötesinde, çocuğun yaşama karşı çok güçlü olabilmesini sağlayacaktır. Son olarak çocuğa söz verilmiş olan her şeyin yerine getirildiğinden emin olunmalıdır. Söz verip tutmamak, çocuğun ebeveyne olan güveninin zedelenmesine neden olabilir.      

Exit mobile version