7 Aşamalı Çocuk Diş Teli Uygulaması ile Sağlıklı Gülüşler!

Çocuk diş teli tedavisi,

Çocuk diş teli tedavisi, küçük yaşta meydana gelen çarpık diş görünümünden kurtulmak için gereklidir. Çocuklarda diş teli kullanımı her ne kadar yaygınlaşsa çok sık duyulmamaktadır. Daha çok bu uygulamanın yetişkinler üzerinde etkili olduğu düşünülür.

Halbuki diş teli takma hem yetişkin hem de çocukların dişlerinin görünümünde düzelmeye yol açar. Diş teli tedavisinin sonucunda özellikle çocuklarda sürme dişlerin erken yaşta düz bir diş yapısına sahip olması sağlanır.

Çocuk Ortodonti Tedavisi Nedir?

Ortodonti tedavisi, çocuk diş hekimliği kapsamında ele alınan bir uygulama yöntemidir. Süt dişlerinin erken kaybedilmemesi ya da kalıcı dişler sürdükten sonra çarpıklıklar oluştuğunda tercih edilmektedir.

cocuk-dis-teli
Çocuk Diş Teli

Daimi dişler sürdükten sonra eğer hala yamukluk söz konusu ise ortodontik tedavisinin gerçekleşmesi şarttır. Aksi halde ilerleyen yaşlarda estetik diş kaygısı yaşanacak ve bir şekilde bu uygulamanın yetişkin diş hekimi tarafından yapılması gerekecektir.

Diş Teli Kaç Yaşında Takılır?

Ortodonti tedavisi için genel itibari ile net bir yaştan bahsetmek zordur. Çünkü ağız ve diş yapısına bağlı olarak estetik, sağlıklı bir duruş için gerekirse uygulama yapılır. Genellikle sekiz yaşından itibaren ortodonti ve çene tedavileri uygulanmaktadır. Çünkü çocuk için bir tedavi uygulanması tüm ağız yapısına uygun olması gerekir. Mümkünse diş ve çene yapısının oturmuş olması beklenir.

Çocuklar için süt dişlerinin döküldükten sonra kalıcı dişleri sürdükten sonra ortodonti tedavisinin başlanmasına karar verilir. Çocuk diş teli uygulamasından önce uzman doktoru bu konuda karar verecektir.

Parmak emme, biberon kullanımı ya da farklı durumlara bağlı olarak ortaya çıkan çarpık diş görünümü bu tedavi ile ortadan kaldırılır. Çocuk diş teli için karar verebilecek bir yaşta olmadığından ebeveynler ile görüşülerek tedavi aşamaları hesaplanmaktadır.

Erken Dönem Ortodontik Tedavi Aşamaları Nelerdir?

Çocuk ortodonti tedavisi söz konusu olunca ilk etapta ortodonti nedir, aşamaları nelerdir gibi sorular akla takılır. Doğal olarak bu konuda bilgi sahibi olma hakkına ebeveynler sahiptir. Kısmi olarak çocuğu rahatlatmak için de bu tedaviler hakkında bilgi verilir. Ancak bir yetişkinden farklı yaklaşım sergilenmelidir. Diş beyazlatma gibi kısa süren bir uygulama olmadığından diş telleri uzun vadede etki edecek şekilde planlanmaktadır.

1. Aşama: Ağız ve Diş Yapısını İnceleme

cocuk-dis-teli

Çocuk diş teli takmadan önce her uygulamada olduğu gibi önce hastanın ağız ve diş yapısı incelenmelidir. Bu inceleme kapsamında hastanın özellikle diş durumuna bakılır. Çarpıklık kendi kendine düzelemeyecek durumdaysa uzman uygulaması gerekir.

2. Aşama: Tedavi Yöntemine Karar Verme ve Bilgi Sunma

İnceleme esnasında farklı görüntüleme yöntemleri de talep edilir. Diş yapısını yansıtan bu görüntülerin de sonrasında eğer uygun bulunursa süreç hakkında konuşulur. Çocuk diş teli uygulamaları ve çeşitleri hakkında bilgi verilerek uygunluk kararı alınır. Bu yöntemler günümüzde birden fazla olduğundan ebeveyn tarafından karar verilir.

3. Aşama: İnceleme Sonrası Ağız Ölçüsünün Alınması

Eğer çocuk diş teli uygulaması yapılacaksa hastanın ağız yapısının ölçüsü alınır. Bu ölçüye göre malzemeye karar verildiği gibi tedavi sonundaki süreç de daha iyi anlaşılır. Çarpık diş görünümüne sahip ağızdaki ölçülere bağlı olarak bir sonraki aşamaya geçilir. Bu aşamada hasta acı hissetmez ve aşama çabuk tamamlanır.

4. Aşama: Dişlerin Temizlenmesi

Gerçekleşecek çocuk ortodonti tedavisi uzun süreceğinden dişler önce temizlenmelidir. Bu temizleme işleminde çocuk bir acı hissetmez. Gerekirse ağzının uyuşturulması için basit yöntemlere başvurulur. Temiz diş yüzeyine uygulama yapmak zorunlu olduğundan önce temizlik yapılır. Aynı gün ya da bir sonraki gün uygulamaya geçilir.

5. Aşama: Braket ve Tellerin Takılması

Süreç içerisinde eğer çocuk diş teli takılması kararı verildiyse braketler dişlere yapıştırılır. Uygulama sırasında iki çeneye aynı anda işlem yapılmaz. Çünkü ağız yapısının uyum göstermesi beklenir. Bir çeneye braketler yapıştırılır. Daha sonra çocuk diş teli olarak adlandırılan özel teller braketlere geçirilir. 1-2 ay sonunda diğer çeneye de tel takılır.

cocuk-dis-teli

6. Aşama: Süreç Hakkında Bilginin Aktarılması

Genellikle çocuk diş teli takıldıktan sonra sürecin daha kolay geçtiği görülür. Fakat özellikle ebeveynlerin dikkatli olması şarttır. Çünkü bu işlem sonrası diş hekimine belirli tarihlerde görünmek gerekir. Aynı şekilde hastanın bazı içecek ve yiyeceklerden uzak durması gerekir. Dikkat edilmesi gerekenler hakkında ortodontist ayrıntılı bilgi verecektir.

7. Aşama: Sonraki Randevu Tarihinin Verilmesi ve Genel Kontroller

Ortalama her ay ya da 2 ayda bir çocuk diş teli için ortodontist tedavileri verilir. Bu randevular ile dişlerin verdiği tepkiler ölçülür. Gerekirse çocuk diş teli kalınlığı değiştirilir. Eğer şeffaf plak kullanılıyorsa bu noktada da plaklar değişebilir. Çocuklarda şeffaf plak tedavisi daha hızlı tepki verir bu yüzden 2-3 ayda bir kontroller yapılır.

Çocuklarda Diş Teli Nasıl Takılır?

Çocuklar kadar bazı ebeveynler tarafından çocuk ortodonti tedavisi sürecinin zorlu geçtiği düşünülmektedir. Elbette yetişkinlere nazaran daha hassas olan çocuklara yaklaşım daha farklı olmaktadır. Fakat bu acı ya da travma yaşatmayacak şekilde sürmektedir. Ancak böyle bir süreç sonunda sorunsuz uygulama yapılmaktadır.

Ortodontist tarafından önce uygun ortam oluşturulmalıdır. Eğer çocuğun ağzında çürükler varsa ve uygun yaşta ise dişlere müdahale edilmelidir. Çünkü çocuk diş teli sonrası dolgu ve çekim yaptıramaz. Ortodonti öncesinde çürükler tedavi edilmelidir.

cocuk-dis-teli

Gerekli çürükler çocuk diş teli öncesi tedavi edildikten sonra diş yüzeyleri temizlenir. Bu temizleme işlemi sadece diş beyazlatma için değildir. Dişte varsa plak ve yemek artıklarını uzaklaştırmak içindir. Temizlik sonrası bir çenede (genelde üst çenede önce uygulama yapılır) her diş üzerine braket özel yapıştırıcı ile yapıştırılır.

Braketler yapıştırıldıktan sonra özel bir ışınla kurutulur ve sabitlenir. Hasta bu süreçte hiçbir şekilde bir şey hissetmez. Çocuk diş teli  uygulamasında son aşamaya geçilir. Dişlerin durumuna göre çocuk diş teli kalınlığı belirlenerek braketlere sabitlenir. Sabitleme sırasında lastiklerde kullanılır.

7 Yaşında Diş Teli Takılır mı?

Çocuk ortodontistleri tarafından 7-8 yaş çocuk ortodonti tedavisi için yeterli olduğu görüşü yaygındır. Bu yaşta çocukların süt dişleri de dökülmüştür. Dökülen süt dişler sonra kalıcı dişlerin gelmesi ile birlikte tedaviye geçilebilir. Eğer süt dişleri dökülmediyse ve dişlerde kalıcı bir görüntü problemi varsa (küçük ve ayrık olma gibi) yine uygulama yapılabilir.

Güncel Çocuk Ortodonti Yöntemleri Nelerdir?

Teknolojinin ilerlemesi elbette çocuk diş teli yöntemleri konusunda da ilerlemeyi beraberinde getirdi. Geleneksel çocuk ortodontisi dışında farklı seçenekler ile uygulama yapılabilmektedir. Hem rahatlık hem de estetik anlamda güven sunmasından dolayı ebeveynler tarafından tercih edilebilmektedir.

1 – Çocuk Diş Teli Tedavisi

Geleneksel çocuk diş teli tedavisi istendiği durumda uygulanmaktadır. Dişin üst kısmına yapıştırılan braketler ve diş eli ile süreç sürdürülmektedir. Diğer yöntemlerde olduğu gibi dişin yapısında değişim yaratır. Görece dışarıdan görülebildiğinden estetik kaygı yaratabilecek bir durumdur.

cocuk-dis-teli

2- Şeffaf Diş Teli ve Şeffaf Plak Uygulaması

Estetik anlamda sorun yaşanmaması adına şeffaf çocuk diş teli uygulaması yapılmaktadır. Şeffaf diş teli dışarıdan bakıldığında görülmez. Şeffaf renge sahip olması hastanın daha rahat etmesini sağlar. Aynı zamanda şeffaf plak yani invisalign uygulaması da estetik bir uygulamadır. Tel değil, çıkarılıp takılabilen plaklarla tedavi yapılır.

3 – Lingual Ortodonti

Çocuk ortodonti yöntemleri kapsamında son olarak lingual ortodonti bulunur. Bu yöntemde çocuk diş teli ile doğrudan karşı karşıya kalmaz. Çünkü teller dişin arka kısmına yapıştırılır. Dişin içinde kaldığı için dışarıdan estetik kaygı yaratılmadan dişlerde düzelme meydana gelmektedir.

Çocuk Ortodonti Tedavisi Ne Kadar Sürer?

Ortalama bir çocuk diş teli tedavi süresi vermek oldukça zordur. Değişik etmenlere göre sürecin farklılaşacağını bilmek gerekiyor. Ortalama olarak 1-2 sene içerisinde tedavi sonlanacaktır. Fakat bazı hastalarda 6 aylık süreç bile yeterli olabilmektedir.

Çocuk diş teli tedavi süresini belirleyen unsurlar şunlardır:

  • Uygulanacak olan yöntem,
  • Hastanın diş durumu,
  • Çene yapısı,
  • Randevu takibinin yapılması,
  • Diş hekimi tarafından belirtilen kurallara uygunluk sağlanması,
  • Genetik yatkınlık,
  • Hastanın yaşı.

Çocuk Diş Teli Uygulaması Öncesi ve Sonrasında Nelere Dikkat Edilmeli?

Ebeveynler tarafından çocuk ortodontist arayışına girildiyse eğer öncesi ve sonrasında dikkat edilmesi gerekenler hakkında bilgi sahibi olması gerekir. Konu hakkında bilgi sahibi olmak anne ve babaları doğru hareket etmeye zorlayacaktır. Peki çocuk ortodonti tedavisi öncesi ve sonrası nelere dikkat edilmeli?

cocuk-dis-teli

Çocuk ortodonti tedavisi öncesi dikkat edilmesi gerekenler:

  • Çocuk ortodontist araştırması iyi yapılmalı.
  • Süreç (Invisaling tedavisi ya da diş teli) hakkında çocuk ile konuşulmalı.
  • Zorlama olmadan kaygısız olarak süreç yönetilmeli.
  • Süreçte diş hekiminden destek alınmalı.
  • Tedavinin kısa sürmeyeceği ve bazı kuralları olduğu çocuğa yansıtılmalı.

Çocuk diş teli tedavisi sırasında dikkat edilmesi gerekenler:

  • Düzenli diş fırçalamaya dikkat edilmeli.
  • Ara yüz fırçası ile detaylı temizlik yapılmalı.
  • Sert yiyeceklerden uzak durulmalı. (zeytin, fındık, badem, ceviz vs.)
  • Asitli içecekler içilmemeli. (Kola, gazoz vs.)
  • Randevulara eksiksiz bir şekilde gidilmeli.
  • Sakız gibi yapışkanlı gıdalar çiğnenmemeli.

Çocuk ortodonti tedavisi sonrası dikkat edilmesi gerekenler:

  • Pekiştirici ortodonti tedavileri uygulanmalı.
  • Şeffaf plak verildiyse çocuk diş teli sonrası uzun süre kullanmalı.
  • Diş hijyenine kalındığı yerden dikkat edilmeli.
  • Gerekli görüldüğü takdirde tekrar randevuya gidilmeli.

18 Yaş Altı Diş Teli Fiyatları Ne Kadar?

cocuk-dis-teli

Çocuk ortodonti fiyatları yapılacak yere ve güncel duruma göre değişiklik gösterir. Devlet hastanelerinde belirli bir yaşa kadar ücretsiz uygulama yapılır. Fakat istenen tarihte doğrudan uygulamaya geçilmez. Yılları aşan bir bekleme süresi bulunur, anlık sonuç hastaneler tarafından sunulmaz. Özel diş klinikleri ise farklı fiyatlar sunar.

Öncelikle çocuk diş teli fiyatları yaşa bağlı olarak değişmez. Örneğin; 12 yaş diş teli fiyatları ile 15 yaşın değişmez. Burada belirleyici olan diş telinde kullanılacak yöntem ve bu yönteme göre kullanılacak malzemelerdir. Malzeme dışında belirlenen kâr oranı ve hekimin emeği de bulunmaktadır.

Çocuk diş teli fiyatları güncel olarak alınmalıdır. Bunun için karar verilen diş kliniğindeki uzmanla görüşülebilir. Her klinik güncel kura bağlı olarak da teklifini sunacaktır. Farklı ödeme yöntemleri ile klinikler faaliyet göstermeye devam etmektedir.