Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

7 Adımda Çocuk Diş Ağrısı Yaşarsa Ne Yapmak Gerekir?

Çocuk diş ağrısı, yaşandığında

Çocuk diş ağrısı, yaşandığında çözüm bulunması gereken zor bir durumdur. Yetişkinler gibi genel ilaç kullanımı ve müdahale durumu olmadığından özenle dikkat etmek gerekir. Özellikle küçük yaştaki bebeklerde diş ağrısı çözümü doğal yollarla aranmaktadır. Peki çocuklarda diş ağrısı çözümleri nelerdir? Evde doğal diş ağrısı giderme yöntemleri hangisi?

Çocuk Diş Ağrısı için Ne Yapılır?

Diş ağrısı farklı sebeplerle ortaya çıkabilecek bir durumdur. Öncelikle yetişkin ya da çocuk fark etmeksizin bu sebeplere dikkat etmek gerekir. Ancak çocuklarda gece diş ağrısı yaşandığında anlık çözüm bulmak gerekir. Bu aşamada da yapılabilecekler kısıtlı olsa da doğal diş ağrısı çözümleri bulunur. Her ne kadar çocuk diş ağrısı giderici doğal yöntemler bulunsa da öncelik doktor kontrolüne verilmelidir.

cocuk-dis-agrisi

Anne ve babalar tarafından ortaya çıkan anlık diş ağrılarına çözüm için farklı yöntemler denenebilmektedir. 5 yaşındaki çocuğun diş ağrısına ne iyi gelir diye sorulacak olursa:

  • Karanfil yağı kullanmak,
  • Karanfil kullanmak,
  • Tuzlu su ile ağız gargarası yapmak,
  • Diş fırçalama,
  • Yaşa uygun ağrı kesici içmek,
  • Soğuk kompres uygulamak,
  • Diş hekimi ile görüşmek gibi yöntemler bulunmaktadır.

Yalnız bahsi geçen bu çözümler, 3 yaşındaki çocuğun diş ağrısına ne iyi gelir konusunda yardımcı olmayacaktır. Her bir madde her yaşa uygun değildir. Özellikle ilaç kullanımı ve yağ kullanımı noktasında çocuğun yaşının önemli olduğu unutulmamalıdır.

1 – Karanfil Yağı Kullanmak

Karanfil doğada bulunan doğal antioksidan maddelerinden birisidir. Farklı sebepler için karanfil yağı kullanılmaktadır. Çocuk diş ağrısı giderici yöntemler adına da öneriler arasında yer alacaktır. 5 yaş ve üzerinde kullanılması gerektiği bilinmelidir. Aynı zamanda alerjik reaksiyon gösterme olasılığı bulunan çocuklarda denenmemelidir.

cocuk-dis-agrisi

Uygulaması:

Bir pamuğa birkaç damla karanfil yağı damlatın. Daha sonra bu pamuğu ağrı oluşmuş dişin üzerine ve diş etine sürün. Diş etinde şişme ve iltihaplanma varsa çok baskı uygulamamaya dikkat edin. Birkaç dakika uygulama yaptıktan sonra beklemeye geçin. Kısa sürede etki etsin diye doğrudan ağız içine karanfil yağı damlatmayın, fazla uygulamaya gitmeyin.

2 – Tuzlu Su ile Ağız Gargarası Yapma

10 yaşındaki çocuğun diş ağrısı nasıl geçer sorusuna bir cevap olarak ağız gargarası bulunur. Küçük yaştaki çocuklar tükürmeyi bilmediği için denenmemelidir. Ebeveyn kontrolünde denenmelidir. Uygulama sonrasında diş etrafında yer alan kalıntılar gideceğinden bir miktarda olsa diş ağrısı hafifleyecektir.

cocuk-dis-agrisi

Uygulaması:

Bir bardak su içine bir iki çay kaşığı tuz atın ve karıştırın. Suyun çok sıcak ya da çok soğuk olmadığına emin olun. Ilık sıcaklık seviyesinde su olması daha iyi olacaktır. Daha sonra bu suyu ufak yudumlarla çocuğun ağzına almasını sağlayın. 15-30 saniye kadar gargara yapmasını anlatın. Dişi zorlamadan nazik şekilde suyu tükürtün. 1 bardak su bitene kadar bu işlemi tekrarlayın.

3 – Çocuk Diş Ağrısı Gidermek için Diş Fırçalama

Her ne kadar ilk etapta akla gelmese de çocuk diş ağrısı için en etkili yöntemlerden birisidir. Ancak ufak bir uyarı yapmak gerekir. İltihaplanmış bir diş söz konusuysa dikkatli olmakta fayda var. Çünkü diş etinin zarar görmesi ve dişin ağrıması da mümkündür. Diş fırçalama çocuk diş ağrısı gidermek adına diş ve çevresini temizler, zararlı maddelerden arındırarak ağrıyı hafifletir.

Uygulaması:

İçeriğinin temiz ve çocuk için kullanımına emin olduğunuz diş macununu kullanabilirsiniz. Ancak diş etine yaralanma, açılma ve şişmeler varsa bu aşamada macun kullanmamalısınız. Ucu yumuşak bir diş fırçası ile nazik hareketlerle diş fırçalanmalıdır. Özellikle yuvarlak hareketler kullanılarak fırçalama yapılmalı. Bebeklerde parmak diş fırçaları kullanmak çocuk diş ağrısı giderebilmektedir.

4 – Soğuk Kompres Uygulama

Ebeveynler tarafından araştırılan 6 yaşındaki çocuğun diş ağrısına ne iyi gelir konusunda etkili bir diğer yöntem de soğuk kompres uygulamadır. Özellikle dışarıdan uygulanabilecek en genel yöntemlerden birisidir. İçeriden müdahale edilmese de bebeklerde dahi dışardan çocuk ağrısı geçirme yöntemi olarak bulunur. Bu yöntem esnasında uygulama süresine dikkat edilmeli.

cocuk-dis-agrisi

Uygulaması:

Soğuk uygulaması yapılabilecek buzdolabında beklemiş jel ya da özel malzemeyi alın. Doğrudan diş ağrısı yaratan bölgeyi keşfedin. Bu ağrıyı yaratan diş üzerine baskı yapın. Yalnız çocuk diş ağrısı giderirken hem çocuğun rahat etmesi hem de sorun yaşamamak adına havluya sarabilirsiniz. Havluya sarılı şekilde soğuğu ‘bastırmadan’ yüze 1-2 dakika uygulamalı, 5 dakika beklemelisiniz.

5 – Ağrı Kesici İlaç Kullanımı

Özellikle 7 yaşındaki çocuğun diş ağrısı ilaç ile geçmeye uygundur. Invisalign tedavisi gibi durumlarda ağrı kesici çocuklar için pek önerilmez ancak diğer durumlarda tavsiye edilebilir. Bu yaşlardan itibaren diş çürümeleri çok sık görülür. Var olan diş ağrılarını gidermek için daha önceden verilmiş ilaçlar kullanılabilir. Diş ağrısına yönelik verilmiş olup çocuk ilacı olduğuna emin olunmalıdır. Yetişkin ilaçları tercih edilmemelidir.

6 – Diş Hekimi Kontrolü Çocuk Diş Ağrısı için Kesin Çözüm Sağlar

cocuk-dis-agrisi
Çocuk Diş Ağrısı Nasıl Geçer?

Ebeveynlerin gerek 5 yaşındaki çocuğun diş ağrısına hangi ilaç iyi gelir sorusuna cevap bulması gerekse diş ağrısını kesin çözebilmesi için diş hekimine görünmek gerekir. Diş hekimi kontrolü ile ağız yapısı incelenir. İnceleme sonrası izlenmesi gereken yola karar verilerek çocuk diş ağrısı sonlandırılır. Çocuk diş ağrısı giderme konusunda en doğru ve etkili yöntemdir.

7 – Çocuk Diş Ağrısı için Önleyici Yöntemler

Çocuk diş ağrısı gidermek konusuna gelmeden önce yöntemler uygulamak gerekir. Çürük önleyici yöntemler olarak bilinen bu aşamalar zararsızdır. Aksine faydası olmakla birlikte çocuğa engel de oluşturmaz. Sadece çürüklerin oluşmamasını, oluşursa diğer dişlere geçmesine engel olur. Çocuk diş ağrısı yaşanmaması adına diş hekimleri tarafından önerilir.

Bonus: Calpol Diş Ağrısına İyi Gelir mi? Çocuk Diş Ağrısı için Calpol Kullanılır mı?

Çocuk diş ağrısı için anne ve babalar tarafından ilaç kullanma ihtimali göz önünde bulundurulur. Özellikle ilaç kullanımı sırasında göze çarpan Calpol dikkat çeken bir isimdir. Calpol, diş ağrısı adına değil daha çok ateş düşürücü olarak kullanılır. Bu yüzden doktor kontrolü olmadan ebeveynler tarafından kullanılmamalıdır.