CİMER Nedir | Cimer Ne Amaçla Kullanılır | CİMER Yoluyla Şikayet ya da Talep Başvurusu Nasıl Yapılır?

CİMER nedir ya da

CİMER nedir ya da bir diğer ifade ile Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi nedir; ülkemizde yoğun olarak kullanılan ve çok sayıda vatandaş tarafından merak edilen bir uygulamadır. Doğrudan devlete ulaşabilmenin en kısa ve kolay yollarından biri olan CİMER, çok rağbet gösterilen bir sistem olarak dikkat çekiyor. Peki, bu kadar çok talep gören ve merak edilen CİMER nedir? Hangi amaçla ve nasıl kullanılır? CİMER başvurusu nasıl yapılır? İşte, tüm merak edilen yönleriyle CİMER… 

CİMER Nedir? Ne Amaçla Kullanılır?

Vatandaşların şikayet, ihbar, istek, görüş-öneri ve bilgi edinme taleplerini iletebilecekleri CİMER, 2015 yılında Cumhurbaşkanlığı bünyesinde kurulan ve doğrudan devlete ulaşmayı sağlayan önemli bir web sitesi ve uygulamasıdır.

https://www.youtube.com/watch?v=rGsEbOrBE1w

Bu portal üzerinden Türkiye Cumhuriyeti Devleti yurttaşları, hem 3071 sayılı Dilekçe Hakkının Kullanılmasına Dair Kanun, hem de 4982 sayılı Bilgi Edinme Hakkı Kanunu kapsamındaki her türlü haklarını kullanabilmektedirler. Yani özetle CİMER nedir; vatandaşların ihbar, bilgi edinme, öneri ve istekleri ile beraber şikayetlerini de direkt olarak Cumhurbaşkanlığı Makamına iletebilmesine olanak sağlayan sistemdir.

CİMER Başvurusu Nasıl Yapılır?

CİMER ya da diğer bir ifade ile Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi yapılan başvuruların değerlendirmeye alınabilmesi için, başvurularda ad–soyad, T.C. kimlik numarası ve de adres bilgilerinin tam, eksiksiz ve aynı zamanda doğru bir şekilde girilmesi gereklidir. Elektronik ortamda www.cimer.gov.tr adresi üzerinden “Başvuru Yap” butonu üzerinden CİMER’e başvuru yapılabilmesi imkanı yanında mektupla ya da faksla veya ALO 150 CİMER telefon numarası üzerinden de CİMER başvuruları yapılabilmektedir.

Ayrıca, başvuru sahipleri Cumhurbaşkanlığı, Bakanlık, Valilik ve Kaymakamlıklarda oluşturulan halkla ilişkiler bürolarına şahsen müracaat ederek de başvuru yapabilme olanağına sahiptirler. Yabancılar ise sisteme ancak uluslararası sözleşmeler uyarınca ve karşılıklılık esası çerçevesinde mektup veya faks aracılığı ile başvuru yapabilirler.

CİMER’e elektronik ortam üzerinde ya da telefon yolu ile ancak günlük bir adet başvuru yapılabilir. Elektronik ortamda gerçekleştirilecek başvurularda, başvuru metni 1.500 karakterle sınırlıdır. Portal üzerinden yapılan başvurular, şikayetler, ihbarlar ve talepler sistem tarafından otomatik bir şekilde üretilen başvurusu numarası üzerinden takip edilir.

CİMER Başvuruları Nasıl Sorgulanır?

Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı bünyesinde ve bilgi iletişim teknolojilerinden faydalanılarak oluşturulan bütün CİMER başvurusu ise İletişim Başkanlığı tarafından takip edilir. CİMER’e yapılan her tür başvuruya, sadece yetkilendirilmiş kamu personeli tarafından erişim sağlanır. CİMER’e yapılan başvuruların akıbeti, ilk başta verilen başvuru numarası kullanılarak, CİMER başvuru sorgulama ekranı üzerinden istenildiği zaman yapılabilir.

CİMER Nedir? CİMER Sisteminin Sağladığı Avantajlar Nedir?

CİMER başvuru sisteminin başlıca ve öne çıkan avantajları ise şu şekilde sıralanabilir;

Mobil iletişim araçları da dahil olmak üzere CİMER’e yapılacak görüş, şikayet , öneri, istek ve ihbar gibi her tür başvuru, ülkenin her yerinden hızlı ve aynı zamanda kolay bir şekilde yapılabilir.Dosya ekleme özelliği sayesinde, yapılan başvurulara ilişkin destekleyici bilgi ve belgelerinde gönderilebilmesi olanağı bulunur.Başvuruyu gerçekleştirenin konum bilgilerini de paylaşması halinde, belirttiği sorunlara son derece hızlı şekilde müdahale edilebilme imkanı bulunur.İhbar başvurularında ayrıca kimlik ve de iletişim bilgilerinin gizlenebilmesi olanağı da sistem üzerinde mevcuttur.Başvuran kişilere, sistem üzerinden başvurabilecekleri yasal yollar hakkında bilgilendirme yapılarak aynı zamanda idari danışma hizmeti de sunulur.Yapılan başvuruların akıbeti hakkında, istenildiği her an sorgulama yapabilme ve bu şekilde başvuruyu takip etme olanağı da sistem üzerinde bulunmaktadır.  

CİMER Kapsamında Bulunan Kuruluşlar Nelerdir?

İnternet üzerinden yani cimer.gov.tr ya da e-devlet kullanılarak yapılan başvurularda; CİMER Otomasyon özelliği  ile başvuru, seçilen kuruma doğrudan gönderilebilir. Ancak başvurunun hangi kurumu ilgilendirdiği bilinmiyorsa “İletişim Başkanlığı” seçilmelidir. İletişim Başkanlığınca yapılacak ön değerlendirme sonrasında başvuru ilgili kamu kurumuna sevk edilir.

CİMER sistemi, devletin yasama, yürütme ve yargı organlarından yalnızca yürütme kısmını kapsar. Bu bağlamda CİMER kapsamında;

Cumhurbaşkanlığı Merkez Teşkilatı,Cumhurbaşkanlığı Ofisleri, Kurullar ve Bağlı Başkanlıklar,Bakanlıklar,Valilikler,Cumhuriyet Başsavcılıkları,Kaymakamlıklar,Üniversiteler,Bağlı, İlgili ve İlişkili Kurum ve KuruluşlarBüyükşehir Belediyeleri,İl ve İlçe Belediyeleri,İl Özel İdareleri bulunur.

CİMER kapsamında, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM), Mahkemeler, Kamu Denetçiliği Kurumu, Yüksek Seçim Kurulu, Hakimler ve Savcılar Kurulu ile Sayıştay bulunmaz. Son olarak belirtelim ki, 20 Kasım 2006 tarihinde hizmete başlayan BİMER yani Başbakanlık İletişim Merkezi de, 9 Temmuz 2018 tarihinden itibaren CİMER hizmeti ile birleştirilmiş ve CİMER bünyesine katılmıştır.