Genellikle çilek yetiştiriciliği yapanların bir bölgedeki yüksek verimli çilekler diğerinde verim vermeyebileceğinden, bölgesel bir çeşidin seçilmesi gerektiğini bilmesi gerekir. Hasadın kalitesini belirleyen bir diğer faktör ise soğutmadır. Çileklerin çok yüksek sıcaklıklarda büyüyebileceğine inanılsa da bitkilerin 10 santigrat dereceye kadar soğuk koşullarda yetiştirilebildiği gösterilmiştir. Çok soğuk bölgelerde bitkiler üzerleri kapatılarak soğuktan korunur.
Çilek Yetiştiriciliğine En Uygun Toprak
Gevşek, kumlu, tınlı ve hafif topraklarda çilek yetiştiriciliği çok daha verimli yapılır. Bol kireçli topraklar meyve yetiştirmek için uygun değildir. Tavsiye edilen toprak pH’ı 7,0 ile 7,5 arasındadır. Yaz aylarında ekim yaparken 12 gün boyunca günde 3 kez sulayın. Dikimden ortalama 6-8 gün sonra açan çiçeklerin toplanması önerilmez.
Ayrıca, çilek yetiştiriciliği yaparken fideleri serin ve yağışlı hava koşullarında dikmek önemlidir. Dikimden önce, fidelerin iyi havalandırılan deliklerde tam taçta dikilmesi için 2-3 yaprak kalacak şekilde bir taç yapılır. Bu sayede tesis bakım oranı artar. Dikim tamamlandıktan sonra can şekeri verilir. https://www.hortiturkey.com/bitki-yetistiriciligi/cilek-yetistiriciligi sitesinden inceleyebilirsiniz.