Çifte vatandaşlık, kimi kişilerin sahip olabileceği hukuksal haklardan birisidir. Peki çift vatandaşlık nedir, ne anlama gelir?
Vatandaşlık hukuku alanında en çok merak edilen konuların başında çifte vatandaşlık meselesi geliyor. Bu yazımızda, çifte vatandaş ne demektir? Çifte vatandaş nasıl kazanılır? Gibi soruların yanıtlarını bir araya getirdik.
Çifte Vatandaşlık Nedir?
Çifte vatandaşlık, yasal tanımlamada “Çok vatandaşlık” olarak ifade edilmektedir. 5901 sayılı Türk Vatandaşlığı Kanunu 3. Maddesi ise, Çok vatandaşlığı;
“Türk vatandaşının aynı anda birden çok vatandaşlığa sahip olması” şeklinde tarif etmiştir.
Ülkemiz, bu yasal tanımlamadan da anlaşılacağı üzere “Çok Vatandaşlık” ya da bir diğer ifade ile “Çifte Vatandaşlık” uygulamasına izin vermektedir. Ancak bir kimsenin çifte vatandaşlığa sahip olabilmesi için, vatandaşı olmayı talep ettiği devletin yasalarının da buna imkan veriyor olması gerekmektedir.
Çifte Vatandaşlık Nasıl Kazanılır?
Çifte vatandaşlık almak isteyenlerin ilk önce bakmaları gereken husus, vatandaşlık başvurusu yapacakları ülkenin “çifte vatandaşlığa” izin verip vermediğini öğrenmek olmalıdır. Bu uygulamaya izin veren ülkelerin, çifte vatandaş konusundaki uygulama ve işlemleri ise her ülke için farklılık gösterebilir.
Yani her ülke, hem vatandaşlık başvuru sürecinde, hem de vatandaşlık başvurusu için istenilen belgelerde farklı farklı taleplerde bulunabilmektedirler.
Ancak ülkemiz açısından çifte vatandaş olabilmenin genel koşullarını ise şu şekilde sıralayabiliriz;
- Kişinin, Türk vatandaşlığı yanında başka bir devletle de vatandaşlık bağı kurması gerekir,
- Kişinin, Türk vatandaşlığı yanında, vatandaşlığını almak istediği ülkenin de çift vatandaşlık statüsünü tanımış olması gerekir,
- Türk vatandaşlığı yanında bir başka devlet vatandaşlığını da kazanmak isteyen kişinin, 5901 sayılı Türk Vatandaşlık Kanunu 44. Maddesi uyarınca bildirimde bulunması ve bu duruma ilişkin belgeleri ibraz etmesi gerekir.
Sayılan bu şartları taşıyan ve gerekli bildirimi de yapan kişilerin, bildirimleri üzerine gerçekleştirilecek inceleme neticesinde kayden aynı kişiler olduklarının tespiti durumunda, nüfus aile kütüklerinde yer alan kayıtlarına çok vatandaşlığa sahip olduklarına dair açıklama yapılır ve böylece bu kişilerin çifte vatandaşlığı kayıtlara da geçirilmiş olur.
Çifte Vatandaşlık Bildirimi Nasıl Yapılır?
5901 sayılı Türk Vatandaşlık Kanunu 44. Maddesi uyarınca, başka devlet vatandaşlığını kazanan kişinin yapması gereken bildirimde, istenilen belgeler ise şu şekildedir;
- Başvuru formu (VAT-12),
- İki adet 50×60 mm boyutlarında beyaz fon üzerine, desensiz ICAO tarafından belirlenen ve makinede okunabilir biyometrik fotoğraf,
- Nüfus cüzdanı ya da örneği,
- Diğer devlet vatandaşlığının, hangi tarihte kazanıldığını gösteren ve kimlik bilgilerini içeren, usulüne uygun onaylanmış belgenin noter tasdikli Türkçe tercümesi
5901 sayılı Kanun 44. Maddesi uyarınca bildirim, yurt içinde yerleşim yeri ilçe nüfus müdürlüğüne, yurt dışında ise dış temsilciliklere yapılır. Bu bildirime ait başvuru, ilgili kişi tarafından bizzat ya da bu hakkın kullanımına ilişkin özel vekâletname vasıtasıyla gerçekleştirilir. Bu bildirime ilişkin müracaatlar posta yoluyla yapılırsa kabul edilmez.
Çifte Vatandaşlık Hakları Nelerdir?
Çifte vatandaşlık yani çok vatandaşlık avantajları arasında öncelikle, kişi iki pasaport sahibi olacağından, vize işlemleri ile uğraşmaksızın ülkeler arasında rahatlıkla seyahat etme hakkına sahip olacaktır.
Yine çifte vatandaşlığı elde eden kişi, Türkiye yanında vatandaşlığını kazandığı ülkede de mülk edinebilme hakkına da sahip olacaktır.
Ülkemizde, çifte vatandaşlığa yasal olarak imkan tanındığı için, vatandaşlığına başvurulacak ülkenin de çok vatandaşlığa izin vermesi durumunda, söz konusu ülkedeki vatandaşlık kazanma koşullarını sağlayan herkes, çok vatandaşlık başvurusu yapma hakkına sahiptir.
İlginizi Çekebilir: Turkuaz Kart Nedir? Bu Karttan Kimler Hangi Koşulda Faydalanabilir? Başvurusu Nasıl Yapılır?