Çeyrek altın hesabı ile bankalar, altın birikimi yapanlara fırsatlar sunuyor. Çeyrek altın hesabı olan bankalar arasında yer alan bankalar hem altının güvenliğini sağlıyor hem de altın getirisiyle kara geçilmesine aracı oluyor. Peki, çeyrek altın hesabı olan bankalar ile ilgili bilinmesi gerekenler nelerdir? İşte, fiziki altın bozan bankalar ve çeyrek altın hesap bulunan bankalar ile ilgili bilinmesi gerekenler…
1- Çeyrek Altın Hesabı, Darphane Tarafından Basılan Altınların Değerlendirilebildiği Bir Hesap Türüdür
Çeyrek altın hesabı; Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü tarafından basılan iki buçukluk, birlik, beşlik, yarım ve çeyrek altın gibi altın türlerinin, banka güvencesi altında değerlendirilebildiği bir hesap türüdür.
Siz de bankaların sunduğu bir mevduat ürünü olan çeyrek altın hesap açarak bu altınlarınızı bankalara değerinde teslim edebilir ve istediğiniz zaman da fiziki olarak çekebilirsiniz. Bu sayede yastık altında sakladığınız altınlarınızı bankanın güvencesiyle saklayabilir ve üstelik kiralık kasa masrafı yükü altına da girmezsiniz.
2- Çeyrek Altın Hesabı Olan Bankalar, Dilediğiniz Zaman Sizlere Yeni Tarihli Çeyrek Altın Veriyor
Fiziki altın bozan bankalar yani çeyrek altın hesap türü olan bankalar, müşterilerinin altınlarını değerinde alırken, istenildiği zaman yeni tarihli altın olarak bankadan çekme fırsatı da sunuyor. Bilindiği üzere bu bankalar, yastık altında saklanan altınları ekonomiye kazandırmak için faaliyet gösteriyor. Bu sebeple de çeyrek altın hesaptan altınını çekmek isteyen kişilere, istedikleri zaman yeni tarihli çeyrek altın sunuyor.
3- Çeyrek Altın Hesabı Olan Bankalar Nelerdir?
Türkiye’deki her bankanın altın hesabı olsa da her bankada çeyrek altın hesap bulunmuyor. Çeyrek altın hesabı olan bankalar ise şunlar:
- Ziraat Bankası
- Vakıfbank
- Kuveyt Türk
- Halkbank
4- Ziraat Bankası Çeyrek Altın Hesabı ile Vade Sonunda Altın Getirisi Sunuluyor
Çeyrek altın hesabı olan bankalar arasında en çok tercih edilenlerden bir tanesi; Ziraat Bankası. Çünkü Ziraat Bankası çeyrek altın hesap sahiplerine, vade sonunda altın getirisi veriliyor. Üstelik altınların Ziraat şubelerine teslim edilmesi ve altınların şubeden teslim alınmasında herhangi bir masraf da söz konusu olmuyor.
Ayrıca fiziki altın bozan bankalar arasındaki Ziraat Bankası’nda, çeyrek altın hesap sahiplerine isterlerse TL olarak para çekme imkanı da sunuluyor. Fakat her Ziraat Bankası şubesine fiziki altın teslimi yapılamıyor. Eğer çeyrek altın hesabı açmak istiyorsanız, fiziki altınlarınızı teslim edebileceğiniz Ziraat Bankası şubeleri için Buraya tıklayabilir, şubeleri öğrenebilirsiniz.
5- Çeyrek Altın Hesabı Olan Bankalar Arasında Halkbank da Bulunuyor
Halkbank çeyrek altın hesabı da yastık altında altın birikimi yapan kişilerin tercih edebileceği bir mevduat hesabı olarak hizmet veriyor. Fiziki Cumhuriyet ziynet altınlarının teslim edilebildiği Halkbank şubeleri için buraya tıklayabilirsiniz.
6- Kuveyt Türk’ten Çeyrek Altın Alabilirsiniz
Kuveyt Türk de çeyrek altın hesabı olan bankalar arasında ve diğer bankalardan farklı olarak Kuveyt Türk ambalajlı çeyrek altın da bu bankadan alınabiliyor. Kuveyt Türk çeyrek altınları 1,75 gram ve 22 ayar saflıkta.
Çeyrek altın hesabı ile hizmet veren Kuveyt Türk’ten istenildiği zaman çeyrek altın çekilebiliyor, talimat verilerek düzenli olarak çeyrek altın satın alınabiliyor, Kuveyt Türk hesapları arasında çeyrek altın transferi yapılabiliyor ve ileri tarihli olarak da alım verilebiliyor. Çeyrek altın çekilebilen Kuveyt Türk şubeleri hangileridir öğrenmek için buraya tıklayabilirsiniz.
7- Vakıfbank Çeyrek altın Hesabından TL Olarak da Çekim Yapılabiliyor
Çeyrek altın hesabı olan bankalar listesinde Vakıfbank da yer alıyor. Vakıfbank’ın bu hesabına çeyrek, tam, yarım, iki buçukluk ve beşlik altınlar yatırılabiliyor ve istenildiği zaman sadece altın olarak değil, TL olarak da hesaptan çekim yapılabiliyor.
1 birim çeyrek altın ve katları şeklinde yatırım yapılabilen Vakıfbank çeyrek altın hesaplarından istenildiği zaman yeni tarihli çeyrek altın da alınabiliyor. Ayrıca tüm bu işlemler masrafsız olarak gerçekleştiriliyor. Dileyen Vakıfbank müşterileri de çeyrek altın hesapla vadeli altın mevduat hesabı da açabiliyor.
Ancak diğer bankalar gibi Vakıfbank’ın da her şubesine fiziki altınlar teslim edilemiyor. Fiziki altın teslim alan Vakıfbank şubeleri nelerdir öğrenmek için Buraya tıklayabilirsiniz.
8- Çeyrek Altın Hesabı Ne Kadar Kazandırıyor ?
Çeyrek altın hesaplarının ne kadar kazanç sağlayacağı, altının kazanacağı değer ile doğru orantılı. Ayrıca eğer çeyrek altın hesabı olan bankalar ekstra olarak faiz getirisi de sağlıyor ise kişilerin bu hesaptan karı artış gösterecektir.
Kısacası; faiz getirisi dışında çeyrek altın hesaplarının ne kadar kazandıracağı baştan tahmin edilemez. Çeyrek altın zaman içinde ne kadar değer kazanırsa, sağlayacağı kazanç da o denli artacaktır.
9- Her Banka Çeyrek Altın Alıyor mu, Fiziki Altın Bozuyor mu?
Her bankada çeyrek altın hesap bulunmuyor ve yine her banka fiziki altın bozmuyor. Ayrıca çeyrek altın hesabı olup fiziki altın bozan bankalar da her şubesinden bu hizmeti vermiyor.
10- Çeyrek Altın Kaç Gram?
Bankalarda altın yatırımı yapacak olan kişilerin cevabını en merak ettiği sorulardan biri de; çeyrek altının kaç gram geldiğidir. Bir çeyrek altın 1,75 gram gelmektedir ve 22 ayar saflığındadır. Dolayısı ile bankalarda altın hesabı açan kişiler 1,75 gram üzerinden bir birim altın ve katları ile yatırım yapabilmekte ve yine 1,75 gram, 22 ayar saflıkta çeyrek altını istedikleri zaman hesaplarından çekebilmektedir.
BONUS: Çeyrek Altın Hesapları Avantajları Nelerdir?
Çeyrek altın hesaplarının en büyük avantajı; yastık altında biriktirilen altınların banka güvencesi altına verilmesidir. Böylelikle hem kaybolma hem de çalınma riskine karşı önlem alınmış olur.
Ayrıca bu hesap türünün diğer bir avantajı ise; kiralık kasa masrafını ortadan kaldırmaktır. Çeyrek altın hesap açan kişiler, altınlarını hesaba yatırarak kiralık kasa masrafından kurtulur ve istediği zaman hesaplarından altın olarak çekim gerçekleştirebilirler.
Her bankada olmasa da bazı bankalar çeyrek altın hesap müşterilerine faiz getirisi de sunmaktadır. Böylelikle biriktirilen altın üzerinden faiz getirisi de elde edilmiş olunur.
İlginizi Çekebilir: Vadesiz Altın Hesabı Karlı mı?