Çember makinası türleri, ambalajlama ve paketleme işlemlerini hızlandıran ve ürünlerin güvenli şekilde taşınmasını sağlayan vazgeçilmez araçlardandır. Lojistik, depolama, üretim ve e-ticaret gibi farklı alanlarda yaygın olarak kullanılan bu makinalar, iş süreçlerini hızlandırır ve verimliliği artırır. Ancak istenen etkinin oluşması için mutlaka doğru makine modelinin tercih edilmesi gerekir.
Çember Makinası Nedir?
Çember makinası, palet ve kartonların bir arada kalmasını sağlayan ve dağılmasını engelleyen çemberleme işlemini gerçekleştirir. PP, PET ve çelik gibi farklı malzemelerden üretilen çemberlerle ürünlerin sarılmasına imkan verir. Böylece ürünlerin taşınması sırasında dağılmasını engeller ve güvenli şekilde müşterilere ulaşmasını kolaylaştırır.
Bu cihazların kendi içerisinde havalı pnömatik çember makinası gibi farklı türleri vardır. İlgili seçeneklerin tamamı, aynı işlevi yerine getirmek için tasarlanmıştır. Çember makinası türleri, 8 mm 19 mm arasındaki genişliğe sahip çemberleri kullanarak palet ve kolileri sarar.
Çember Makinası Türleri Nelerdir?
Ambalajlama için kullanılan farklı türde çemberleme makineleri vardır. Yaygın olarak kullanılan bazı çember makinası türleri ve bunlara ilişkin detaylar aşağıdaki gibidir:
Makine Türleri | Açıklama |
Manuel Makineler | Kas gücüyle çalışır ve herhangi bir elektrik bağlantısı yoktur. Basit bir mekanizmadan oluşur. Çemberleri sıkar ve farklı toka (bukle toka, saç toka vb.) türleriyle birleştirir. |
Yarı Otomatik | Çemberin kullanıcılar tarafından ürünün çevresine sarıldığı, gerdirme ve birleştirme işleminin ise makine tarafından yapıldığı seçenektir. Ürün içerisinde elektrikle çalışan bir veya daha fazla sayıda motor yer alır. |
Otomatik Makineler | En hızlı çemberleme yapan çember makinası türleri içerisinde ilk sırada yer alır. Ürün, makinenin ilgili bölümüne yerleştirilir. İşlemlerin tamamını bu cihaz gerçekleştirir. |
Akülü Makineler | Çemberleme işlemini hızlandırmak için geliştirilmişlerdir. Youngsun Q-31 akülü çember makinası gibi türleri vardır. Bu makinelerde çember kullanıcı tarafından ürünün etrafına sarılır. Gerdirme ve birleştirme makine tarafından yapılır. Akülü olması sayesinde depo ve benzeri alanların içerisindeki farklı noktalarda kullanılır. |
Pnömatik Makineler | Hava basıncı ile çalışırlar. Ağır sanayi ve metal sektöründe yaygın bir şekilde kullanılırlar. Yüksek germe gücü gerektiren alanlar için geliştirilmiştir. |
Söz konusu çember makinası türleri modellerinin de kendi içerisinde farklı seçenekleri vardır. Kullanıcılar, ihtiyaçlarına göre bunlar arasından istedikleri gibi seçim yapabilirler.
Çember makinası türleri, kullanım alanlarında önemli avantajlar da sağlar. Her ne kadar söz konusu avantajlar kullanım alanına göre farklılık gösterse de genel olarak aşağıdaki gibidir:
- İş süreçlerinin hızlandırır ve verimliliği artırır. Dakikada 60’dan fazla çemberleme yapma kapasitesine sahip makineler vardır.
- Çemberleme için daha az işgücü gerektirir ve böylece iş maliyetlerinden tasarruf edilmesine imkan verir.
- Ambalajlamanın hızlı ve kaliteli şekilde yapılmasını sağlar. Ürün güvenliğine direkt olarak katkı verir.
Sağlamış olduğu avantajlar nedeniyle ilgili cihazların ürün gönderen ve ambalajlama yapan sektörlerde kullanılması adeta zorunludur.
Çember Makinası Türleri Seçerken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Çemberleme makineleri, zamandan ve maliyetten tasarruf konusunda sağladığı avantajlarla dikkat çeker. Ancak piyasada otomatik, havalı, manuel ve yarı otomatik gibi çok sayıda seçenek vardır. Bunlardan doğru olanı seçmek için bazı hususlara dikkat edilmesi gerekir. Çember makinası türleri arasından seçim yaparken dikkat edilmesi gereken hususlara dair detaylar aşağıda yer almaktadır.
1 – Kullanım Amacı
Öncelikle bu cihazın hangi amaçla kullanılacağının belirlenmesi gerekir. Çemberleme hafif paketlere mi, yoksa ağır paketlere mi yapılacağı çok önemlidir. Örneğin; küçük kutulara bu işlem yapılacaksa manüel plastik çember makinası gibi seçenekler uygun olabilir. Büyük paketler ve yoğun süreç içinse otomatik makinelere yönelmek gerekir. Ürün boyutu, malzemesi, ağırlığı ve diğer unsurlara bakılarak ihtiyaçların net olarak belirlenmesi önemlidir.
2 – Malzeme Uyumluluğu
Ambalajlama sürecinde PET, PP ve çelik gibi farklı çember seçenekleri vardır. Plastik çemberler, hafif ve orta ağırlıktaki yükler için ideal seçenek olarak kabul edilir. Dayanıklılıkları yüksektir ve ayrıca esnekliğe de sahiptirler. Ancak çok ağır yüklerin çemberlemesinde yetersiz kalabilirler. Bu tür durumlarda çelik çemberler tercih edilir.
Çember makinası türleri seçerken, kullanılacak malzeme de dikkate alınmalıdır. Böylece beklenti ve ihtiyaçlar etkili olarak karşılanır.
3 – İş Hacmi
Küçük işletmeler için manuel makineler veya Fromm Dynamic 2100 Akülü çember makinası gibi yarı otomatik seçenekler uygun olabilir. Ancak paketleme ihtiyacının sürekli ve yoğun olduğu noktalarda yüksek çemberleme kapasitesine sahip olan otomatik cihazlar tercih edilmelidir. İlgili cihazlar, dakikada 20’den fazla çemberleme yaparak yoğun ihtiyaçlara yanıt verme konusunda beklentileri etkili olarak karşılar.
4 – Bütçe
İşletmenin bu makine için ayıracağı bütçe de çember makinası türleri arasından seçim yaparken dikkate alınır. Otomatik ve gelişmiş sistemlere sahip olan cihazların maliyetleri daha yüksektir. İlk satın alma maliyeti yüksek olan bu cihazlar için işletmelerin yeterli bütçesinin olması önemlidir.
5 – Alan
Otomatik ve yarı otomatik modeller için depo veya çalışma ortamında belirli bir alana ihtiyaç duyulur. Her ne kadar çok fazla alan gerektirmese de bu tip bir alanın olmadığı yerlerde ilgili türden cihazlar kullanılamaz.
6 – Taşınabilirlik
Eğer çemberleme işlemi sabit bir noktada yapılmayacaksa taşınabilir ve akülü çember makinası modelleri daha uygun bir seçim olacaktır. Diğer seçeneklerin farklı noktalara taşınması hem zaman gerektirir hem de bu işlem için fazla işgücüne ihtiyaç duyulur.
Bahsedilen unsurlar dikkate alınarak çember makinası türleri arasından seçim yapılabilir. Böylece beklenti ve ihtiyaçlar tam olarak karşılanır.

Çember Makinası Nasıl Seçilir?
Çember makinası türleri sayısının fazla olması, seçim sürecinin özen gerektirmesine neden olur. Bu noktada ilk olarak ihtiyaçların belirlenmesi gerekir. Hangi türden ürünlerin çemberleme işlemiyle ambalajlandığı, günde kaç adet işlem yapıldığı, ürünlerin ağırlığı ve boyutu gibi hususlar dikkate alınır. Hafif ürünler için polyester çember makinesi gibi seçenekler öne çıkar. Ağır ürünlerde ise çelik çember seçeneği dikkat çeker.
İhtiyaçların belirlenmesinin ardından çember makinası türleri arasından seçim yapılır. Ayrıca ürünün nereden satın alınacağı da önemlidir. Güven Çemberleme, kalitesi, garanti süresi ve fabrikasyon hatalarına karşı sağlamış olduğu güvenceyle öne çıkar.
Çember Makinası Türleri ile İlgili Sık Sorulan Sorular
Çember makinası türleri ile ilgili sıkça sorulan sorular ve bunlara ilişkin detaylar aşağıda yer almaktadır.
1 – Çemberleme Makinesi Nedir?
Bu makineler, ürünlerin ambalajlama sürecinde çemberlemesinde kullanılır. Koli ve paletlerin çevresine 8 mm ile 19 mm arasında değişen genişlikte çemberler sarar ve gerdirir. Böylece ürünler taşıma esnasında açılmaz ve dağılmaz.
2 – Çemberleme Makinası Türleri Nelerdir?
Çember makinası türleri; otomatik, yarı otomatik, havalı, akülü ve manuel olarak sıralanabilir. Bu seçeneklerin her birinin farklı avantajları ve kolaylıkları vardır.
3 – Çemberleme Makinası Türleri Arasından Nasıl Seçim Yapılır?
Çember makinası türleri arasından seçim yaparken öncelikle ihtiyaçların belirlenmesi gerekir. Sonrasında ise bu ihtiyaçlar dikkate alınarak çember makinası türleri arasından seçim yapılır.
4 – Çemberleme Makinesi Fiyatları Nasıl Belirlenir?
Ürünün türü, kalitesi, kullanım ömrü, markası ve benzeri detaylarına bağlı olarak fiyatları değişir. Ayrıca döviz kuru ve enflasyon gibi etkenler de rakamları etkiler.
5 – Çemberleme Makinası Türleri İçinden En İyisi Hangisi?
Çember makinası türleri arasındaki en iyi seçenek, ihtiyaçlara en etkili yanıt verendir. İhtiyaçlar farklılık gösterdiği için bu sorunun yanıtı da işletmelere göre değişir.