Abonelik Sözleşmelerinde Cayma Bedeli Ödemek Zorunlu mudur?

İmzalanan uzun süreli abonelik ve taahhütlü sözleşmelerde firmalar tarafından tüketiciye yansıtılan cayma bedeli konusu, merak edilen hukuki meseleler arasında yer alıyor.

cayma-bedeli

İmzalanan uzun süreli abonelik ve taahhütlü sözleşmelerde firmalar tarafından tüketiciye yansıtılan cayma bedeli konusu, merak edilen hukuki meseleler arasında yer alıyor. Peki, firmalar tarafından tüketiciden istenen cayma bedeli ödenmek zorunda mıdır? İşte, cayma bedeli ve fesih bildirimi hakkında merak edilen tüm detaylar yazımızda…

Tüketici Korunması Hakkında Kanun Kapsamında Abone Sözleşmeleri

Abone sözleşmeleri, 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun’un 52. Maddesinde düzenlenmiştir. Madde düzenlemesine göre “Abonelik sözleşmesi, tüketicinin, belirli bir mal veya hizmeti sürekli veya düzenli aralıklarla edinmesini sağlayan sözleşmeler” olarak tanımlanmıştır.

Abonelik Sözleşmelerinde Cayma Bedeli

Yine abonelik sözleşmelerinin feshi ve cezai şart yani cayma bedeli konusu da aynı kanunun (Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun) 52. maddesinin 4. fıkrasında açık bir şekilde düzenlenmiştir. Bu düzenleme uyarınca;

“Tüketici, belirsiz süreli veya süresi bir yıldan daha uzun olan belirli süreli abonelik sözleşmesini herhangi bir gerekçe göstermeksizin ve cezai şart ödemeksizin istediği zaman feshetme hakkına sahiptir. Süresi bir yıldan az olan belirli süreli abonelik sözleşmesinde satıcı veya sağlayıcı tarafından sözleşme koşullarında değişiklik yapılması hâlinde de tüketici sözleşmeyi feshedebilir.

Fesih bildiriminin kâğıt üzerinde veya kalıcı veri saklayıcısı ile satıcı veya sağlayıcıya yöneltilmiş olması yeterlidir. Satıcı veya sağlayıcı, abonelik sözleşmesinin feshi için sözleşmenin tesis edilmesini sağlayan yöntemden daha ağır koşullar içeren bir yöntem belirleyemez”

cayma-bedeli
Cayma Bedeli

Hükümleri getirilmiştir. Kanunun bu açık düzenlemesi karşısında, abonelik sözleşmesi belirsiz süreli ya da bir yıldan daha uzun süreli ise herhangi bir gerekçe gösterilmeksizin ve de cezai şart (cayma bedeli) ödemeksizin istendiği zaman tüketici tarafından fesh edilebilir.

Özellikle internet aboneliği konusunda karşımıza çıkan cayma bedeli konusunda, kanunlar ile tüketiciye sağlanan hakları bilmek ve buna ilişkin gerekli başvuruları yapmak önem arz eder.

Cayma bedelinin tüketiciye yansıtıldığı durumlarda, bulunulan yer Tüketici Hakem Heyetine başvurarak, Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun ile tanınan haklarınızı kullanabilirsiniz. Tüketici Hakem Heyetinden aksi karar çıkması durumunda dahi Tüketici Mahkemesine itiraz ederek, haksız olarak yansıtılan cayma bedelini geri almanız mümkündür.

Cayma Bedeli Konusunda Emsal Bir Karar

Bu konuda emsal gösterilebilecek kararlardan birinde, Tüketici Mahkemesi sıfatıyla bir başvuruya bakan Muş 2. Asliye Hukuk Mahkemesi tarafından verildi. Mahkeme bir yıldan daha uzun abonelik sözleşmelerinde, tüketicilerin herhangi bir neden göstermeksizin “fesih” hakkına sahip olduklarını, taahhüt süresi bitmeden aboneliklerini iptal eden tüketicilere “cayma” sebebiyle herhangi bir ceza yansıtılamayacağını hüküm altına aldı.

cayma-bedeli

Söz konusu olayda, tüketici 24 ay Taahhüt Süresi dolmadan 1 yıl 3 ay 13 gün sonra aboneliğini iptal etmiş, firma tarafından ise indirim bedellerinin toplamı olarak 709 TL son faturaya yansıtılmıştı. Tüketici bunun üzerine Muş İl Tüketici Hakem Heyeti’ne başvurmuş ancak Hakem Heyeti bu başvurunun reddine dair karar vermişti. Bu karara yapılan itiraz üzerine dosyayı ele alan mahkeme, tüketiciyi haklı bularak Muş İl Tüketici Hakem Heyeti’nin kararını iptal etti ve son faturaya yansıtılmış olan 709 liralık cayma bedelinin de firmadan tahsil edilerek, tüketiciye iadesine karar verdi.

Abonelik Sözleşmesinin Fesih Usulü

Yine Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun 52/4 düzenlemesi uyarınca, tüketicinin fesih bildirimini kâğıt üzerinde ya da kalıcı veri saklayıcısı vasıtasıyla satıcı veyahut sağlayıcıya yöneltmiş olması yeterlidir.

Satıcı ya da sağlayıcı, abonelik sözleşmesinin feshi noktasında, sözleşmenin kurulmasını sağlayan yöntemden daha ağır koşullar içeren bir yöntem belirleyemezler. Yani sözleşme nasıl kurulmuş ise (örneğin telefon ile verilen onayla) fesihte aynı yöntemle yapılmak zorundadır. Bunun dışında dilekçe ile başvuru ya da fax çekilmesi gibi daha ağır bir fesih prosedürü firma tarafından ileri sürülemez.

İlginizi Çekebilir: Kira Sözleşmesi Nasıl Yapılır | Kira Sözleşmeleri Kapsamında Kiracı Ev Sahibi İlişkileri

 

Exit mobile version