Call of Duty: Black Ops – Cold War, Call of Duty serisinin son oyunu olarak oyuncularla buluşuyor. Bu seri hakkında bilgi sahibi olmayan veya daha önce hiç duymadım diyecek oyuncunun olması imkansızdır. Hemen hemen her jenerasyondan oyuncu bu oyuna dair ya bir hikaye dinlemiş ya da en az bir bölüm oynamıştır.
Savaş oyunlarının unutulmaz serisi olarak karşımıza çıkan bu oyun serisi dünya üzerinde milyonlarca oynanmaya sahiptir. Her serisinde farklı görevlerin olduğu oyunda unutulmaz sahneler ve karakterler yer almaktadır. Bu karakterlerden bazıları Cold War bölümünde de yer alıyor. Fakat oyunda o kadar çok değişiklik ve güncelleme yapılmış ki oyunu oynayanlar “ bu Call of Duty mi” demekten kendisini alıkoyamıyor.
Call of Duty: Black Ops – Cold War Hikayesi
Oyunun ilk çıkışından itibaren oyuncular kendilerini etkileyici bir hikayenin içerisinde buluyor. Cold War bölümünde ise Black Ops 1 ve Black Ops 2 oyunları arasındaki bir hikayenin parçası olacağız. Oyunda bizlere diğer bölümlerden tanıdığımız Frank Woods, Alex Mason ve Jason Hudson karakterleri eşlik ediyor.
Oyunun hikayesi isminden de anlaşılacağı üzere Soğuk Savaş dönemini kapsıyor. O dönemin ABD Başkanı Ronald Reagen bizlere sınırsız yetki ve bütçe fırsatı sunuyor. Bu desteklerle Rusya’nın ele geçirdiği nükleer bombaları durdurma görevini yerine getirmemiz gerekiyor. Ekibimiz bu çerçevede yola koyuluyor. İlk olarak ekip lideri Rus- sell Adler olarak göreve başlıyoruz.
Oyunun ilk girişinden itibaren büyük bir aksiyonun içerisine giriyorsunuz. Soluksuz ve nefes kesen sahneler sayesinde gaza geliyor ve oyundan çok büyük bir haz alıyorsunuz. Öyle ki yıllardır savaşma aşkıyla dolmuş taşmışsın da bir anda hepsi ortaya çıkıyor gibi savaşıyorsunuz. Doyumsuz bir çatışma alanına hazırlıklı olun.
Call of Duty serisine hakim olanlar savaş alanlarının ve mekanların gerçek bölgeler olduğunu bilirler. Cold War bölümünde de ülkemizden bir mekan bizleri karşılıyor. Klasik bir hava limanı görünümünde olsa bile Trabzon Havalimanı yazması milliyetçi ruhları biraz olsun kabartıyor.
Karakter Oluşturması Yapılıyor
Call of Duty: Black Ops – Cold War, yoğun aksiyon sahneleri ile bizleri karşılıyor demiştik. Tüm bu çatışma sonrasında pek de alışkın olmadığımız bir ekran açılıyor. Bu ekranda karakter oluşturması yapılıyor. Aslında Bell kod isimli karakterimizin hikayesini ve görevlerini belirliyoruz.
Bu ekran açıldığında karakterimizin ismini değiştirebiliyoruz. Kişilik özelliklerini belirleyerek ona kritik noktalar ekleyebiliyoruz. Karakterimizin gençlik yıllarına gidip onu hangi özel kurumun yetiştirdiği bilgilerini belirleyebiliyoruz. Bu kurumlar arasında KGB, CIA ve bilinmiyor seçenekleri yer alıyor. RPG oyunlarından alışkın olduğumuz şekilde karakterimizin CV’sini dolduruyoruz.
Burada oluşturulan bilgiler oyunun gidişatında önemli roller oynuyor olacak. Örnek verecek olursak KGB’nin mekanına sızmanız gerekebilir. Eğer bu bilgi panelinde yetiştiren kurumu KGB olarak belirlemişsek mekana girmemiz daha kolay hale geliyor. Eğer farklı bir kurum seçmişseniz mekanın dışında oyuna başlıyor ve farklı şekillerde mekana girmeye çalışıyorsunuz. Yani seçimlerinize göre hikaye şekilleniyor.
Oyunda oluşturulan yeni bir özellik ise diyalog kurma fırsatı sunuyor. Ekip arkadaşımızla esir düşersek ve sorgulanırsak burada cevaplarımıza göre sahneler değişiklik gösteriyor. Örneğin sert ve küfürlü diyaloglar kurarsak arkadaşımız infaz edilebilir. Fakat ılımlı ve makul cevaplar verirsek oradan iki kişi olarak çıkma ihtimalimiz daha yüksek.
Bir diğer değişiklikte görevler noktasında öne çıkıyor. Ana göreve giderken hiç beklenmedik anda yan bir görev ortaya çıkabilir. Örneğin bir Rus ajanını takip etmemiz gerekirken bir telefon gelebilir ve ekip arkadaşımızın yakalandığı haberi gelebilir. Bu arkadaşımızı kurtarmak ya da kurtarmamak tamamen bizim tercihimiz. Tercihlere göre de hikaye farklı şekillerde ilerleyecektir.
Call of Duty: Black Ops – Cold War Birçok Yenilik İçeriyor
Serinin son oyununda bir genel üsse sahibiz. Burada ekip üyeleri ile konuşabiliyor, hikayelerini dinliyor ve geçmişlerine dair bilgiler ediniyoruz. Ayrıca görev tablosuna göz atabiliyor ve yan görevler seçerek onlara gidebiliyoruz. Yan görevlere gidebilmek için belli başlı istihbaratlar gerekiyor. Bu noktada her oyuncunun oyun şekline göre farklı bulmacalar çıkıyor ve istihbarat için bu bulmacaların çözülmesi gerekiyor.
Bu kadar çok yenilik olmasına karşın oyunun hikayesi çok kısa tutulmuş. Bu da oyuna o kadar para verilir mi verilmez mi tartışmasını ortaya çıkarıyor. Call of Duty: Black Ops – Cold War hikayesi toplamda 3.5 saat sürüyor. Bu da oyuncuların bu oyuna karşı önyargılı olmasını sağlıyor. Eleştirmenler de bu kadar kısa süreli bir hikayeye sahip oyunu alın deme konusunda ikilemde kalıyor. Ama oyunun çok oyunculu modu olması oyuna olan ilgiyi artırıyor.
Çok Oyunculu Call of Duty: Black Ops – Cold War
Oyunun en sevilen yeniliği çoklu oyuncuyla oynanma özelliği olarak öne çıkıyor. Zombi avına çıkılan bu bölüm Black Ops hayranları tarafından oldukça beğenilmiş durumda. Dark Aether hikayesi olarak sunulan bu bölümde isterseniz arkadaşlarınızla oyuna girebiliyorsunuz. Ardından da kapsamlı bir zombi avına çıkıyorsunuz. Bu bölüm oldukça heyecan verici ve eğlenceli geçiyor.
Call of Duty oyun serisin bu kadar konuşturan şey bölüm modlarından çok aslında oynanış dinamikleridir. Her oyunda farklı dinamikler kullanılıyor ve bu da oyuna bir özgünlük katıyor. Örneğin geçen sene çıkan oyunda güncel ve teknolojik silahlar yer alıyordu. Oyunun teması da ona göreydi. Call of Duty: Black Ops – Cold War bölümü ise soğuk savaş dönemini konu alıyor. Bu nedenle de silahlar o dönemin şartlarına göre dizayn edilmiş durumda.
Silahların şarjör dolumu, ateşleme sistemi, tepme ve vuruş güçleri tamamen soğuk savaş döneminde yaşıyormuş hissiyatı yaratıyor. Bu da oyuna olan bağımlılığı artıyor. Gerçekliği iliklerine kadar hisseden oyuncular büyük bir zevkle bu oyuna para veriyor ve sıkılmadan saatlerce oynuyor.
Call of Duty: Black Ops – Cold War Son Zamanların En İyi Grafiklerine Sahip
Call of Duty: Black Ops – Cold War en çok grafiklerinin kalitesi ile ses getirdi. Yüksek kalite ekran kartına sahip bilgisayarlarla yapılan testlerde olumlu sonuçlar elde edildi. Tüm grafik ayarlarının en yüksekte tutulduğu denemelerde akıcı bir oyun oynandı. Oyunun sahne geçişleri ve renkler gerçeklik açısından büyük bir haz yaşattı. Öyle ki çoğu oyuncu grafik kalitesinden dolayı oyunu en az 2 kere oynadığını ifade etti.
Grafik kalitesi en çok oyunun hikaye modunda ortaya çıkıyor. Eğer siz de güçlü bir ekran kartına sahipseniz oyunun hikaye modunu yüksek grafiklerde teste edebilirsiniz. Oyunun grafikleri yanında harika ses efektleri ve müzikleri oyun esnasında sizi kendine hapsediyor. Kendinizi dış dünyadan soyutlayarak tamamen soğuk savaş döneminde olmanızı sağlıyor.
Tüm bu özelliklere bakıldığında Call of Duty: Black Ops – Cold War oyunu alınır mı? Bu konuda tercih tamamen size kalmış durumda. Ama genel olarak öneriler; eğer sadece hikayesi nedeniyle oyun alınacaksa 3.5 saatlik bir hikayeye sahip oyuna 500-600 TL ödenmeyeceği yönündedir. Ama oyunu çoklu oyuncu modunda oynamak için alacaksanız alınabilir. Tercih size kalmış…