Çalınan Bilgisayar Oyun Karakteri Hakkında Yargıtay’dan İçtihat Niteliğinde Bir Karar…

Çalınan bilgisayar oyun karakteri

Çalınan bilgisayar oyun karakteri hakkında Yargıtay örnek niteliğinde bir karar verdi. Bilgisayar oyunları yani dijital oyunlar oldukça dinamik bir alan olarak öne çıkıyor. Tüm dünya üzerinde oyun sektörü, belirli bir kitleden neredeyse tüm yaş ve de cinsiyet gruplarına yayılan bir eğilim gösteriyor. Ülkemiz açısından da dijital oyunlara karşı aynı yoğun ilgi dikkat çekiyor.

Bu nedenle bu alanda yaşanan gelişmeler ve hukuki kararlarda merak ediliyor ve yakından takip ediliyor. İşte, Yargıtay 8. Ceza Dairesi tarafından verilen ve uygulamaya yön verecek emsal nitelikteki yeni kararda, dijital oyunlar yönünden önem taşıyor. Peki, bu karar çalınan bilgisayar oyun karakteri yönünden ne diyor?

Çalınan Bilgisayar Oyun Karakteri ile İlgili Olay Nasıl Gelişti?

Çalınan Bilgisayar Oyunu Karakteri Hakkında Yargıtay'dan İçtihat Niteliğinde Bir Karar...

Söz konusu olayda, 2013 yılında bir dijital oyundaki 1500 Türk Lirası değere sahip bir oyun karakteri, başkası tarafından sahibinin izni olmaksızın mail şifresinin izinsiz bir şekilde değiştirilmesi ile ele geçirilmişti. Bu karakteri ele geçiren kişi, daha sonra bu çalınan bilgisayar oyun karakteri konusunu başkaca kişilerin kullanımına sunmuştu.

Oyun karakterinin sahibi olan kişinin başvurusu ve şikayeti üzerine, kimlik bilgileri tespit edilen oyun karakterini izinsiz ele geçiren kişi hakkında, 5237 Sayılı Türk Ceza Kanunu’nun 243. maddesinde düzenlenen “Bilişim Sistemine Girme” suçu nedeni ile dava açılmıştı.

Yerel Mahkeme Kararı 

Çalınan Bilgisayar Oyunu Karakteri Hakkında Yargıtay'dan İçtihat Niteliğinde Bir Karar...

Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından açılan iddianamede yer verilen “Bilişim Sistemine Girme” suçu için yasal olarak öngörülen ceza miktarı ise bir yıla kadar hapis veya adli para cezası olarak belirlenmişti.

Söz konusu yargılamayı yapan yerel Asliye Ceza Mahkemesi de, hukuka aykırı şekilde oyun karakterini elde eden sanık hakkında TCK 243. maddesinde ki “Bilişim Sistemine Girme” suçundan mahkumiyet kararı vermişti.

Çalınan Bilgisayar Oyun Karakteri ile İlgili Yargıtay Temyiz İncelemesi

Çalınan Bilgisayar Oyunu Karakteri Hakkında Yargıtay'dan İçtihat Niteliğinde Bir Karar...

Yerel mahkeme tarafından verilen kararın temyiz edilmesi üzerine, dosya Yargıtay 8. Daire önüne temyiz incelemesi için geldi. Dosya üzerinde temyiz incelemesi gerçekleştiren ilgili Yargıtay 8. Ceza Dairesi, yerel mahkeme kararını bozarak, konu hakkında içtihat oluşturabilecek bir karara imza attı.

Yargıtay 8. Ceza Dairesi verdiği bu kararda, maddi değeri bulunan sanal bir eşyayı ele geçiren ve başka iki kişinin de kullanımına sunan ve bu şekilde menfaat elde eden sanığın eyleminin Türk Ceza Kanunu 244/4 maddesinde düzenlenen “Bilişim sistemine hukuka aykırı olarak müdahale etmek suretiyle çıkar sağlama” suçu kapsamında değerlendirilmesi gerektiğine vurgu yapıldı.

Daire, bu kararında çalışan bilgisayar oyun karakteri bulunan ve maddi değere sahip bu oyun karakterinin mail şifresini değiştirmek suretiyle ele geçiren sanığın,  TCK 244/4 maddesi uyarınca iki yıldan altı yıla kadar hapis ve beşbin güne kadar adli para cezasına çarptırılması istemi ile yargılanması gerektiğine değinerek, hükmün bu sebeple bozulmasına karar verdi.

Yargıtay 8. Ceza Dairesi tarafından verilen bu karar, konu ile ilgili diğer olaylar yönünden de içtihat niteliğinde olabilecek bir karar olarak hukuk çevrelerinde değerlendiriliyor.

İlgili Yasa Maddesi Hükmü

Çalınan Bilgisayar Oyunu Karakteri Hakkında Yargıtay'dan İçtihat Niteliğinde Bir Karar...

Peki, çalınan bilgisayar oyun karakteri konusunda ilgili yasa maddesi ne diyor? Yargıtay 8. Ceza Dairesi kararında vurgu yapılan Türk Ceza Kanunu 244/4 maddesi düzenlemesinde ise;

“Yukarıdaki fıkralarda tanımlanan fiillerin işlenmesi suretiyle kişinin kendisinin veya başkasının yararına haksız bir çıkar sağlamasının başka bir suç oluşturmaması halinde, iki yıldan altı yıla kadar hapis ve beşbin güne kadar adlî para cezasına hükmolunur”

hükmüne yer verilmiştir.