Burçlar Nasıl Ortaya Çıktı?

Tarihin en eski medeniyetlerinde

Tarihin en eski medeniyetlerinde insanoğlu kendisini; yıldızlara ve gökyüzüne bakmaya, geleceği orada görmeye, inançlarını ve tanrılarını orada aramaya adamıştır. İnsanlık tarihinin derinliklerine daldığımızda, astrolojinin çıkış noktasının Mezopotamya olduğunu görüyoruz. Asurlar, Babiller ve Sümerlerin astronomiye duydukları merak, astrolojiyi doğurmuş ve bu alandaki ilerlemelere kaynak olmuştur. Bu medeniyetlerin inşa etmiş olduğu tapınaklar ve inançlar, astrolojinin de doğumuna v gelişmesine etki etmiştir. Özellikle Sümerler çivi yazısını bulduktan sonra astroloji ile ilgili bilgilerini tabletlere resmetmişlerdir. Günümüze kadar gelen bu hikayelerin başrolleri ise, Sümerli rahiplerdir.

Burçlar, takımyıldızı oluşturur ve 12 takım yıldızı olarak da incelenir. Bu 12 takımyıldızına ise Zodyak adı verilir. Mitoloji tarihinde tüm takımyıldızlarının kendine özgü hikayeleri vardır ve burçlar ile ilişkilendirilen karakter özelliklerinin ortaya çıkmasında da, her burcun başrolünde olduğu takım yıldızının hikayesinin etkisi görülür.

Burçlar Hangi Tarihte Ortaya Çıktı?

Çok eski tarihlerden beri insanoğlu, geceleri yıldızlı gökyüzüne bakıp bu yıldızların ne olduğunu ve ne anlama geldiğini merak etmişlerdir ve böylece de birçok bilim dalı ile astrolojinin de temelleri atılmıştır. Yazılı kaynaklara geçişi ise, yazılı tarihin başlaması, Sümerlerin tabletlere gökyüzünü resmetmesi ile Mezopotamya’da başlamıştır. MÖ 2500’lü yıllarda, gezegenlerin birer tanrı olduğuna inanılıyordu. İlk astrologlar, her gece gökyüzünü inceleyip, düzenli olarak kayıt tutmaya başladılar. Bu astrologlar, kraliyet ailesine danışmanlık verirlerdi ve bu sayede Mezopotamya tarihinde astroloji “kraliyet sanatı” olarak anılmaya başlandı.

Burçların İsimleri Nereden Gelir?

Burçların isimlerinin nereden geldiğini öğrenmeden önce, hangi burca mensup olduğunuzu bilmiyorsanız, doğum gününüzü gün, ay ve yıl şeklinde girerek, burç hesaplama sitelerinden burcunuzu öğrenebilirsiniz.

Koç Burcu

İlkbaharın başlangıcı olarak görülür. Yunan mitolojisinde Koç burcunun hikayesi, Argonotlar ve Iason’un, Altın Post’u ele geçirmek istemesi ve bu nedenle sefere çıkması ile başlar. Altın postu taşıyan koç ise, onların eline geçmeden gökyüzüne kaçar ve takımyıldızına karışır.

Boğa Burcu

Tanrı Zeus, Suriyeli Prenses Europa’yı bir nehir kenarında görür ve ondan çok etkilenir. Europa’yı korkutmamak için gizlenir ve boğa kılığına bürünerek onun yanına yaklaşır. Europa ona çiçeklerden taç yapar ve başına takar. Boğanın sırtına oturur ve Zeus onu Girit Adası’na kaçırır. Kendisini sonradan gösteren Zeus, Europa ile sabaha kadar ağaç altında birlikte uyurlar. Daha sonrasında Europa ve boğa birlikte denizden yüzerek, yeryüzünden uzaklaşır ve gökyüzünde parlayan takım yıldızına dönüşür.

İkizler Burcu

Castor ve Pollux, Sparta kraliçesinin oğullarıdır. Pollux ölümlü, Castor ise ölümsüzdür. Bu kadar ayrı dünyaları olmasına rağmen, birbirlerine sevgi ile gönülden bağlı bu iki kardeşin sevgisinin, sonsuza kadar sürmesi adına Tanrı Jüpiter, onları gökyüzünde takımyıldızında bir araya getirmiştir.

Yengeç Burcu

Herkül’e Miken’in kralı tarafından tam 12 görev verilir. Bu görevlerden ikincisi ise canavar Hidra’yı öldürmesidir. Savaşta iken Herkül’ün düşmanı olan Tanrıça Hera, Herkül’ün ayaklarına yengeçler atarak dengesini yitirmesini bekler ama işler umduğu gibi gitmez. Hidra’nın ölümü ile takımyıldızına yengeç adı verilir.

Aslan Burcu

Roma mitolojisine göre Lion, Ay’dan gelmektedir. Herkül’ün 12 görevinden ilki ise Lion’u öldürmektir ve Herkül başarılı olur. Lion ölür ve gökyüzüne doğru yükselerek takımyıldızını oluşturur.

Başak Burcu

Dillenen efsanelere göre, zarafetin temsilcisi Erigone, babası İcarus’un ölümüne dayanamaz ve kendi canına kıyar. Tanrılar, İcarus, kızı Eigone’a ve hatta onun köpeğine kıyamaz ve gökyüzünün en parlak yıldızı olan Sirius olarak göklere yükselmesine ve takımyıldızı oluşturmasına izin verirler.

Terazi Burcu

Romalılara göre bu tarihlerde gece ile gündüz eşit duruma gelir. Bu burcun sembolü Sezar’ın ölümüdür. Denge ve eşitliğin simgesi olan terazi, burçlar arasında cansız bir nesne ile temsil edilen tek burçtur.

Akrep Burcu

Yunan mitolojisinde avcı Orion’u öldüren varlık akreptir ve burcun ismi de buradan gelir. Akrep gökyüzüne yükselirken, Orion takımyıldızı gökyüzünün altına inerek birbirlerinden uzaklaşırlar. Bu ikisi gökyüzünde asla bir araya gelmezler.

Yay Burcu

Tanrı Pan’ın oğlu, okçuluğun mucidi olan Crosus, yarı insan yarı at figürü ile anılır. Ok ve yayın akrebin kalbine nişan alması ile tasvir edilir. Yay burcu asla yenilmeyen akrebin ölmesi ile özgürlüğünü kazanır ve gökyüzüne yükselir.

Oğlak Burcu

Hermes’in oğlu Pan, oğlağın boynuzlarından ve toynaklarından müzik aleti yapmaktadır. Su perilerinin tanrısı olan Pan, var olan tüm vahşi yaşam yerlerini kendisine ev olarak benimsemiştir. Kılık değiştirerek denize atlar ve Typon’u öldürür. Bu ölüm sonrası Pan, başarı dengesi olarak anılır ve göğe yükselerek takımyıldızını oluşturur.

Kova Burcu

Yönetici gezegeni Uranüs’tür. Efsanelere göre Zeus, tanrılara içecek ikram etmek isteyen genç çobanı Olympus dağlarına kaçırır. Çoban ise burada tanrılara şarap ikram etmekle görevlendirilir. Genç çoban bu dağda hizmetinden dolayı göğe yükselerek takımyıldızını oluşturur.

Balık Burcu

Zariflik ve hassaslığın sembolü olan Balık burcu, Aşk Tanrısı Cupid ve Venüs tarafından verilmiştir. Efsanelere göre canavarların olduğu zamanlar, canavarların asla denize giremeyeceği inancı varmış. Günün birinde bir canavar denize girmiş. Denize girer girmez göğe yükselmiş ve takımyıldızını oluşturmuş. Bu inanca göre ise denizin dibinde o balık halen yaşamaktadır.