Koronavirüs salgının merkezi olan Çin’de bu seferde Bunyavirüs alarmı verildi. Yetkililer, virüsün kene ısırığı ile bulaştığını açıkladı. Şu ana kadar 7 kişi hayatını kaybederken, 60 üzerinde yeni vaka tespit edildi.
Tüm dünyayı etkisi altına alan ve tüm normal rutini sekteye uğratan Covid-19 virüsü henüz bitmemişken yeni virüsler baş gösteriyor. Önce Kongo’da sars virüsü, daha sonra Veba ve şimdi de Bunyavirüs vakaları ve ölümleri görülmeye başlandı.
Uzmanların önceliği önü alınamaz koronavirüsü durdurma olarak görülüyor. Tüm bilim insanları bir aşı geliştirmek için çalışıyor. Sürekli vatandaşlara uyarılar yapılıyor. Fakat dikkate alınmayan her uyarı vaka sayılarını artıyor. Dünya olarak bir virüsü yenemeden yenisinin çıkması herkesi derinden etkileyecektir.
Geçmişi 2011 tarihine dayanan Bunyavirüs de yeni çıkan virüslerden sadece bir tanesi. İlk vakalar 2011 yılında görülmüştü ve o tarihten sonra sessizliğe bürünmüştü. Fakat ölümcül virüs Çin’de tekrardan kötü yüzünü göstermeye başladı. Kene ısırığı ile insan vücuduna etki eden virüs 7 kişinin hayatına sebep oldu. Ve Çin’in farklı illerinden gelen vaka haberlerinin sayısı 60’ı geçti.
Yeni Virüs Nedeniyle Endişeler Artıyor
Çin Devleti, virüslerin anavatanı haline geldi. Birçok farklı canlıyı pazarlarda satan ve yiyen kişiler virüslerin insanlara bulaşmasına davetiye çıkartıyor. Hızla yayılan virüsler dünyada binlerce insanın ölümüne neden oluyor.
Yeni virüs ise ilk kez bir kadında tespit edildi. Jiangsu Eyaletine bağlı Nanjiang kentinde bir kadın öksürük ve halsizlik nedeniyle hastaneye gitti. Çeşitli testler yapılan kadında Bunyavirüs türlerinden biri olan STFS virüsüne yakalandığı anlaşıldı. Hasta kadın hemen hastaneye yatırıldı ve tedavi altına alındı. 1 aylık tedavi sürecinde iyileşen kadın taburcu edildi.
Çin’in bir başka eyaletleri olan Anhui ve Zhejiang eyaletlerinde kene ısırığıyla bulaşan virüs nedeniyle 7 kişinin hayatını kaybettiği bilgisi verildi. Tespit edilen ölümler ve vaka sayılarının 24 milyon nüfusa sahip Şangay yakınlarında görülmesi büyük endişelere sebebiyet verdi. Virüsün bu büyük şehre sıçraması halinde boyutlarının çok yüksek seviyelere çıkmasından korkuluyor.
İlk Vaka 2011 Yılında Görülmüştü
STFS virüsü olarak da bilinen bu virüs çeşidi ilk kez 2011 yılında tespit edilmişti. O yıllarda vakalar ve ölümler gerçekleşmişti. Virüsün kene ısırığı ile insanlara bulaştığı görüldü. Virüse isim olarak bunyavirüs denildi. Keneden geçen virüsün zamanla insandan insana geçebileceği de düşünülüyor.
Bunyavirüs Nasıl Bulaşır? Bunyavirüs Belirtileri Nelerdir?
Virüsün insandan insan bulaşması kan veya mukus ile olabileceği öngörüldü. Zhehiang Üniversitesi Doktoru Sheng Jifang konuyla ilgili olarak;
“ Hastalar virüsü başkalarına kan ya da mukus yoluyla bulaştırabilir.” Dedi.
Uzmanlar bu virüs hakkında çok fazla tedirgin olunmaması gerektiğini söylüyor. Gerekli önlemler alındığı takdirde bunyavirüs salgınının yayılmasının önüne geçileceği ifade ediliyor.
Virüsün belirtileri olarak öksürük ve halsizlik en önemli belirtiler olarak ifade ediliyor. Herhangi bir kene ısırığında vakit kaybedilmeden doktora başvurulması gerektiği ifade ediliyor.