Bu Kazadan Sağ Çıkan Herkes Yamyama Dönüştü! İnanılması Zor ama Gerçek Bir Yaşam Mücadelesi
Yıl 1972, yer And Dağları’nın ardı… Uruguay 571 uçuş nolu uçak kazasında mucizevi bir şekilde sağ kalan herkes, hayatta kalabilmek için birer yamyama dönüştü.
Siz olsanız hayatta kalabilmek için arkadaşlarınızın etini yiyip yamyamlık yapar mıydınız? Uruguay Havayolları 571 sefer nolu uçuşun yolcuları, yaşamlarını devam ettirebilmek için yaptı… Yaşanan uçak kazası onları, kazada ölenlerin hatta arkadaşlarının etini yeme noktasına getirdi. İşte, tüyler ürperten bir kaza ve kaza sonucunda hayatta kalanların yamyamlığa giden yol hikayesi..
13 Ekim 1972: Ragbi Takımı Yolculuğa Çıkıyor
Tarihler 13 Ekim 1972’yi gösterdiğinde, Uruguay’ın amatör ragbi takımı Uruguay Hava Yolları’na ait 571 sefer numaralı uçuşuyla kısa bir yolculuğa çıkıyor.
Uçak Yaşlı ve Pilot da Yanlış Tahminlerde Bulundu
Çıkan bu ufak yolculukta kazanın sebebi; uçağın yaşı ve pilotun yanlış tahminden kaynaklı hataları oldu. Çünkü pilot, bulutların arkasını göremiyordu. Üstelik bu uçak, And Dağları’nı aşmak için de gerekli olan irtifaya ulaşamıyordu. Bu nedenle de pilot, Planchon Geçidi yakınından geçmeyi planladı ancak yerin tahminini yanlış yaptı.
Acı Son: Uçak Sıradağlara Çarptı
İşler, pilotun planladığı şekilde gelişmedi ve pilot her dönüş yaptığında And Dağları ile karşılaştı. Pilot, uçağı yukarıya çekmeye çalışsa da sıradağlara çarptı.
Uruguay 571 Sefer Numaralı Uçak Yolcularının Yetenekleri, Onları Hayatta Tuttu
Uruguay 571 uçak yolcularının bir kısmı kaza nedeniyle hayatını kaybetti. Bazı yolcuları ise oldukça şanslıydı çünkü hayatta kaldılar. Ama sağ kalan yolcuların hepsi pek de şanslı değildi çünkü onların yaşamına mal olacak zorluklarla karşı karşıya kalacaklardı.
Kazazedelerin Yetenekleri ve İşbirliği Onları Hayatta Tuttu
Uruguay 571 yolcularının bir kısmı, hayatta kalmayı başaracak yeteneklere sahipti. Yolcular arasındaki Roberto Canessa ise tıp öğrencisiydi. Hayatta kalan ekip muhteşem bir işbirliği ile zorlu hava şartlarına rağmen yaşamını sürdürdü, hayati önlemlerini aldı, yaralılara müdahale edildi.
Kokpit Camından Gözlük, Koltuklardan Battaniye Yaptılar
Kaza sonrasında hayatta kalan ekip müthiş bir yaratıcılık ve işbirliği ile kısa sürede koordine olup, uçak koltuklarının derisini yüzüp battaniye ve ayakkabı, kokpit camından da güneş gözlüğü yaptılar. Ayrıca yaralılar için de hamak yaptılar.
Uçak Kazası Sonrası Başka Bir Hayati Tehlike: Çığ
Uruguay 571 yolcularının başına gelen tek felaket uçak kazası değildi. Kazadan sonra da bir de çığ tehlikesi ile karşı karşıya kaldılar. Yaşanan çığ sonrasında kazadan canlı çıkan 8 kişi daha yaşamını yitirdi.
Ve Yamyamlık… Ya Yamyam Olacaklar ya da Ölecekler
Günler geçti ve Uruguay 571 yolcularını kurtarmak için gelen hiç kimse olmadı. Ve tam da bu noktada karar verilmesi gerekiyordu; ya ölen arkadaşlarının etlerini yiyecekler ya da ölmeyi tercih edeceklerdi. Ya yamyamlık ya ölüm…
Teknik Bir Fark; Yamyamlık ve Antropofaj
Aslında kaza sonrası hayatta kalan Uruguay 571 yolcularının yaşamlarını sürdürebilmek için yaptıkları şey tam olarak yamyamlık da sayılmaz. Çünkü onlar, hayatta kalmak için zaten ölmüş olan arkadaşlarının etlerini yediler. Bu; antropofaj kapsamına giriyor. Yani yamyamlık; etini yemek için insan öldürmek anlamına gelirken, antropofaj ise zaten ölmüş olan insanların etini yemek oluyor. Yani ragbi takımına tam olarak yamyam demesek de olur.
Arama Çalışmaları Durunca Yardım Aramaya Karar Verdiler
Uruguay 571 yolcularının bulundukları yerden başka bir yere yürümesi, çığ tehlikesi nedeniyle hiç de güvenli değildi. Ancak arama kurtarma çalışmalarının durması, onları buna mecbur etti ve arkadaşlarının etlerini bir çorap içine koyarak yardım aramaya çıktılar.
72 Gün Sonra Gelen Mutluluk
Ragbi takımından Roberto Canessa ve Nankör Parrado yardım bulmak için birkaç gün boyunca yürüdü. Ve sonunda hayatta kalan Uruguay 571 yolcuları, 72 gün süren bir cehennem hayatının sonunda kurtarıldı. Tam 16 kişi hayatlarının en kotu günlerinden sonra kurtarılmanın sevincini yaşadı.
Uruguay 571 Kazası Alive Filmine Konu Oldu
Yaşanan bu feci kaza ve kaza sonrasında yaşananlar Alive adlı filme konu oldu. Alive filmi 1993 yapımı ve gerçek olaya dayanıyor.