İlişki bitiren davranışlar yüzünden mutlu birlikteliğiniz bir anda son bilir! Bunun için yaşamınızda bazı değişiklikler yapmanız gerekiyor. Pek çok mutlu çiftin dahi zaman zaman tartıştığını ve bu tartışma sonucunda ayrıldığını göz önüne alırsak; sağlıklı bir birliktelik için bazen huylarımızdan, davranışlarımızdan fedakarlık etmeliyiz. Peki, birlikteliklerin sonunu getiren ilişki bitiren davranışlar nelerdir? Bu yazımızda, sizler için bir beraberliğin sağlıklı ve mutlu devam etmesi için kişilerde hangi davranışların ve huyların olmaması gerektiğini ele aldık.
1– Ciddi Konular Hakkında Konuşmak için Yanlış Zaman Seçmek
İlişkiler he zaman eğlenceli değil, bazen ciddi konular üzerine de konuşmak gerekir. Ancak bir ilişkide ciddi konular hakkında konuşacaksanız mutlaka en uygun zamanı seçmelisiniz. Örneğin; sevgilinizin ya da eşinizin yoğun, stresli ve yorgun olduğu anlarda ciddi meselelerin konusunu açarsanız beklentinizin dışında bir tepki almanız pek de şaşırtıcı olmayacaktır.
2– Önemli Konularda Yanlış Kelimeler Seçmek
İlişkilerde de kullanılan iletişim dili oldukça önemli. Doğru anlaşılmak için kendimizi doğru ifade etmeliyiz. Özellikle de önemli bir konu hakkında konuşurken doğru kelimeleri kullanmanın önemi daha da artıyor. Bu nedenle, iletişimsizlikten veya iletişim kazasından dolayı ilişkinizin yıpranmasını istemiyorsanız özellikle önemli konularda kullanacağınız kelimelere dikkat etmelisiniz.
3– Kişisel Sınırlara Saygı Göstermemek
Sağlıklı bir ilişki ‘biz’ kavramı benimsendiğinde söz konusu olabilir ancak ilişkide ‘biz’ olmak, sınırların aşılması anlamına gelmiyor. Sonuçta her bireyin kendi kişisel bir alanı ve hayatı var. Kişisel istekler, kişisel hobiler, kişisel düşünceler öncelikle bireyin kendi mutluluğu için önemli. Eğer partnerinizin kişisel sınırlarına saygı duymazsanız, ilişkinizin sonunu getirebilirsiniz.
4– Tartışma Esnasında Geçmiş Olaylardan Örnek Vermek
Tartışmalar da her ilişkinin normali, hiç tartışmayan çift yoktur herhalde… Ancak önemli olan o tartışmanın sınırları ve tartışmanın nasıl yönetileceği. Eğer tartıma esnasında, partnerinizin geçmiş bir hatasını gündeme getirir ve geçmişten örnekler verirseniz, içinden çıkılamayacak bir durum içerisine girebilir, tartışmanın daha da büyümesine yol açabilirsiniz.
5– Aile Bireyleri Hakkında Yoğun Eleştirilerde Bulunmak
Hemen hemen her ilişkide ailelerden dolayı mutlaka tartışmalar yaşanır. Hatta aile konusu, pek çok evliliğin bitmesine de neden olacak kadar önemli. Böylesine önemli bir konu nedeniyle daima ilişkilerde, partnerin aile üyeleri hakkında konuşurken dikkatli olunmalı. Aile üyeleri ile ilgili rahatsız olunan konular doğru kelimelerle, doğru zamanda dile getirilmeli. Kısacası; dozu yüksek ve yoğun eleştirilerde bulunulmamalı.
6– Kişisel Bakımı İhmal Etmek
Eğer ilişkinizin ilerleyen süreçlerinde kişisel bakımınızı aksatır ve dış görünümünüze de önem vermeyi bırakırsanız, kendi ellerinizle ilişkinizin sonunu getirebilirsiniz. Çünkü ilişki ilerledikten sonra partneri cepte görmek, ‘o beni her halimle seviyor’ demek tamamen yanıltıcı. Partnerinizin size ilk günkü gibi bakmasını, hissetmesini istiyorsanız kendinizi önemsemeli ve bakımlı olmaya özen göstermelisiniz.
7– Partnere Sorup Doğrusunu Öğrenmek Yerine Varsayımda Bulunmak
Partneriniz duygularını belli edemeyen, açık iletişim kuramayan ve belki de biraz içine kapanık biri olabilir. Bu durumda, çeşitli yaşantılar ve olaylar yüzünden varsayımlarda bulunuyor olabilirsiniz. Ancak sürekli olarak partneriniz hakkında varsayımda bulunmak hem sizi yoracak hem de doğru olmayan konularda düşünmeye zorlayacak. Bu sebeple her zaman ilk önce partnerinize soru sorup olayların doğrusunu öğrenmeye çalışın.
8– Söylenecekleri İçinde Tutmak, Öfkeyi ve Duyguları Bastırmak
İlişkiyi en çok yıpratan ve bitirme noktasına getiren huylardan bir tanesi de öfke dahil tüm duyguları bastırmak. Eğer duygularınızda açık olmazsanız, kızgınlıklarınızı ve kırgınlıklarınızı vaktinde dile getirmezseniz, ilişkinizin geleceği için riskli bir tutum sergilemiş olursunuz. Üstelik bastırılan duyguların, vakti gelince daha yüksek dozda ortaya çıkması da muhtemel. Bu nedenle kızdıysanız söyleyin, kırıldıysanız açıklayın.
9– Sevgilinizin / Eşinizin Arkadaşları Hakkında Olumsuz Yorumlarda Bulunmak
İnsan sosyal bir varlıktır ve bir birey, ilişki yaşıyor diye sosyal çevresinden soyutlanamaz. Bu nedenle sevgilinizin ya da eşinizin arkadaşları hakkında sürekli olumsuz bir tutum içerisinde olmamalısınız. Partnerinizin arkadaşı hakkında olumsuz düşünüyor ve bunda oldukça haklı olabilirsiniz ancak ortadaki yanlışlığı sürekli eleştirilerle ifade etmek yerine, akışına bırakıp partnerinizin kendisini görmesini sağlayabilirsiniz.
10– Birlikteyken Anı Yaşamamak
Hayatın her dakikasında anda olmak oldukça önemli. Özellikle de bir ilişkide iki kişinin anda olması ve anı yaşaması, ilişkinin devamı için gerekli. Eğer birlikteyken anda değilseniz ve aynı anda farklı şeylerle meşgulseniz ilişkinizi yıpratabilir, partnerinize onunla vakit geçirmek istemiyormuşsunuz hissini verebilirsiniz.