Hukuk sistemimiz içerisinde boşanma nedenleri ayrıntılı olarak 4721 sayılı Türk Medeni Kanunu kapsamında sayılmıştır. Peki, alkol veya kumar ya da uyuşturucu bağımlılığı boşanma nedeni olur mu?
Hukuk Sistemimizde Boşanma Nedenleri Nelerdir?
Hukuk sistemimizde evlilik ancak bir hâkim kararı yani başka bir ifade ile mahkeme ilamıyla sonlandırılabilir.
Boşanma konusu yasal mevzuat olarak 4721 sayılı Türk Medeni Kanunu’nda (TMK) düzenlenmiştir. Türk Medeni Kanunu kapsamında boşanma nedenleri “özel boşanma nedenleri” ve “genel boşanma nedeni” olmak üzere ikiye ayrılır.
1- Özel Boşanma Nedenleri Nelerdir?
Türk Medeni Kanunu kapsamında belirlenen özel boşanma nedenleri tek tek sayılarak sınırlı sayıda belirlenmiştir. Bunlar;
· Zina (TMK 161. madde),
· Hayata kast, pek kötü muamele veya onur kırıcı davranış (TMK 162. madde),
· Suç işleme ve haysiyetsiz hayat sürme (TMK 163. madde),
· Terk (TMK 164. madde),
· Akıl hastalığı (TMK 165. madde)
Olarak sayılmıştır.
2- Genel Boşanma Nedeni Nedir?
Genel boşanma nedeni ise yine Türk Medeni Kanunu 166. madde de düzenlenmiştir. Bu düzenleme uyarınca eşlerden biri ya da ikisi içinde artık evlilik birliğinin sürmesi çekilmez bir hale gelmişse, buna neden olan sebepler genel boşanma nedeni olarak kabul edilir.
Özel boşanma nedenlerinin aksine genel boşanma nedeni olabilecek haller ise kanunda sayılarak sınırlanmamıştır. Bu anlamda, evlilik birliğinin sürmesini çekilmez hale getiren ya da başka bir ifadeyle evlilik birliğinin temelinden sarsılmasına neden olan her türlü sebep genel boşanma nedeni olarak kabul edilir.
Alkol, Uyuşturucu ya da Kumar Bağımlılığı Boşanma Nedeni Olur Mu?
Alkol, uyuşturucu ya da kumar bağımlılığı Türk Medeni Kanunu kapsamında özel boşanma nedenleri arasında sayılmamış ise de, bu tür bağımlılıklar evlilik birliğinin temelinden sarsılmasına neden olmuşsa yani diğer eş yönünden artık evliliği devam ettiremeyecek kadar çekilmez hale getirmişse, bu durumda alkol, uyuşturucu ya da kumar bağımlılığı genel boşanma nedeni kapsamında sayılır ve boşanma davasına konu olabilir.
Bu nedenlerle açılacak boşanma davalarında mahkeme; alkol, uyuşturucu ya da kumar bağımlısı olduğu ileri süren eş yönünden gerekli incelemelerin yapılmasını ister. Bu bağlamda alınacak tıbbi raporlar, tanık beyanları, uzmanlardan alınacak bilirkişi görüşleri gibi deliller hâkim huzurunda tartışılarak neticesine göre karar verilir. Alkol ya da uyuşturucu kullanımı veya kumar oynanması bağımlılık boyutuna gelmişse ve bunlarda evlilik birliğini temelinden sarsmış yani diğer eş yönünden evliliği çekilmez hale getirmişse, bu durumda hâkim boşanma kararı verebilecektir.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: Evin Anahtarını Değiştirmek Boşanma Nedeni Olur mu?