Boşanma Hukuku Kapsamında Psikolojik Şiddet Nedir | Psikolojik Şiddet Karşısında Maddi ve Manevi Tazminat Davası Nasıl Açılır?

Psikolojik şiddet nedir? Evlilik

Psikolojik şiddet nedir? Evlilik birliğini sonlandıran boşanma davalarına konu olabilecek nedenler arasında psikolojik şiddet de yer alır. Uygulanan psikolojik şiddet sonucu evliliğin devamı, eşlerden biri yönünden çekilmez hale gelirse ilgili taraf boşanma davası açabilir. Peki, psikolojik şiddet nedir? Maddi ve manevi tazminat davasına konu olur mu? Psikolojik şiddet nasıl kanıtlanır? Tüm bu soruların yanıtları yazımızda…

Psikolojik Şiddet Nedir?

Boşanma Hukuku Kapsamında Psikolojik Şiddet Nedir | Psikolojik Şiddet Karşısında Maddi ve Manevi Tazminat Davası Nasıl Açılır?

Psikolojik şiddet nedir tanımından önce 6284 sayılı “Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun” ile getirilen tanımlara bir bakalım. Söz konusu Kanun’un 2. Maddesine göre;

“Ev içi şiddet: Şiddet mağduru ve şiddet uygulayanla aynı haneyi paylaşmasa da aile veya hanede ya da aile mensubu sayılan diğer kişiler arasında meydana gelen her türlü fiziksel, cinsel, psikolojik ve ekonomik şiddeti” ifade eder.

Psikolojik şiddet nedir denildiğinde, şiddet uygulayan kişinin mağduru duygusal yönden aşağıladığı, onu sindirmeye ve baskı altına almaya çalıştığı söylenebilecektir. Bu yönüyle psikolojik şiddet, fiziksel şiddetten ayrılır. Psikolojik şiddet, duygusal şiddet, duygusal istismar ve psikolojik istismar gibi isimlerle de adlandırılır.

Bu kapsamda, karşısındaki kişiyi aşağılayıcı hareketler sergilemek, onu küçümsemek, ağır ve de kırıcı şekilde sürekli eleştirmek, istediğini yaptırmak için hakaret ve tehditte bulunmak, karşıdaki kişiyi duygusal yönden cezalandırmak ya da denetlemek, istediğinde iletişime geçip sonrasında görmezden gelmek gibi eylemler psikolojik şiddet örnekleri olarak gösterilebilir.

Psikolojik şiddete maruz kalan kişilerde suçluluk duygusu, çaresizlik, yalnızlık gibi duygular gelişirken,  anksiyete bozuklukları, stres, depresyon gibi sonuçlarda sıklıkla görülür.

Bu noktada unutulmamalıdır ki, fiziksel şiddet gibi acı verici bir durum olan psikolojik şiddet, aynı zamanda ileride uygulanabilecek fiziksel şiddetin de bir uyarıcısı niteliğinde olabilir. Çünkü genellikle psikolojik şiddetle başlayan eylemler zaman içerisinde fiziksel şiddete dönüşebilme potansiyeline sahiptir.

Psikolojik Şiddette Bağlı Boşanma Davası Nedir? 

Boşanma Hukuku Kapsamında Psikolojik Şiddet Nedir | Psikolojik Şiddet Karşısında Maddi ve Manevi Tazminat Davası Nasıl Açılır? Boşanma Hukuku Kapsamında Psikolojik Şiddet Nedir | Psikolojik Şiddet Karşısında Maddi ve Manevi Tazminat Davası Nasıl Açılır?
Boşanma Hukuku Kapsamında Psikolojik Şiddet Nedir | Psikolojik Şiddet Karşısında Maddi ve Manevi Tazminat Davası Nasıl Açılır?

Peki psikolojik şiddetin suçu nedir? Şiddetin her türlüsü (fiziksel şiddet, psikolojik şiddet, ekonomik şiddet, cinsel şiddet) boşanma nedenidir. Bu anlamda uygulamaya yön veren Yargıtay’da çok sayıda kararında fiziksel şiddet yanında psikolojik ve ekonomik şiddet eylemlerini de boşanma nedeni olarak belirlemiştir.

Bu anlamda psikolojik şiddete maruz kalan eşten, artık bu evlilik birliğini sürdürmesi beklenemeyecek duruma gelmişse, şiddet mağduru eş boşanma davası açabilir. Bu davanın açılması için bir süre sınırlaması bulunmaz. Bir başka ifade ile uygulanan psikolojik şiddet eşlerden biri yönünden ortak hayatı çekilmez hale getirmiş ise ve evlilik birliği temelinden sarsılmışsa boşanma davası istenildiği zaman açılabilir.

Psikolojik şiddet nedir ve bir boşanma nedeni midir? Boşanma nedenleri, Türk Medeni Kanunu 161 ile 166. maddeleri arasında ayrıntılı düzenlenmiştir. Boşanma nedenleri özel boşanma nedenleri ve genel boşanma sebebi olarak genel anlamda ikiye ayrılır.

Genel boşanma nedeni evlilik birliğinin temelinden sarsılması ve ortak hayatın çekilmez hale gelmesidir. Bu duruma neden olabilecek her türlü eylem ve davranış genel boşanma nedeni kabul edilir. Bu anlamda psikolojik şiddet nedir konusunun bu yönüyle genel boşanma nedeni sayılacağı söylenebilir.

Boşanmanın özel nedenleri ise Türk Medeni Kanunu kapsamında tek tek sayılmıştır. Bunlar zina (TMK 161 md), hayata kast, pek kötü veya onur kırıcı davranış (TMK 162 md), suç işleme ve haysiyetsiz hayat sürme (TMK 163 md), terk (TMK 164 md) ve akıl hastalığı (TMK 165 md) olarak belirlenmiştir. Bu anlamda psikolojik şiddet, pek kötü veya onur kırıcı davranış şeklinde gerçekleşiyorsa özel boşanma nedeni de olabilir.

Psikolojik Şiddet Nedir? Boşanma Davalarında Psikolojik Şiddetin İspatı Nasıl Olur?

Boşanma Hukuku Kapsamında Psikolojik Şiddet Nedir | Psikolojik Şiddet Karşısında Maddi ve Manevi Tazminat Davası Nasıl Açılır?

Boşanma davalarında, karşılaşılan psikolojik şiddetin ispatı için her türlü delil kullanılabilir. Eşin psikolojik şiddeti ispatı için tanık beyanları, eşler arasında gerçekleşen mesajlaşmalar, mailler, sosyal medya ya da whatsapp yazışmaları gibi delil olabilecek her türlü bilgi ve belge, boşanma davasının görüldüğü Aile Mahkemesine psikolojik şiddet delili olarak sunulabilir. Aile içi psikolojik şiddetin cezası için Aile Mahkemelerine başvurulmalıdır.

Psikolojik Şiddete Bağlı Boşanma Davalarında Maddi ve Manevi Tazminat İstemi Mümkün mü? 

Boşanma Hukuku Kapsamında Psikolojik Şiddet Nedir | Psikolojik Şiddet Karşısında Maddi ve Manevi Tazminat Davası Nasıl Açılır?

Psikolojik şiddet nedir konusuna bağlı olarak açılan boşanma davalarında, mağdur olan eş maddi ve manevi tazminat isteminde bulunulabileceği gibi ortak çocukları varsa velayet talebinde, koşulları oluşmuşsa iştirak, tedbir ve yoksulluk nafakası istemlerinde de bulunabilir.

Türk Medeni Kanunu 174/1 maddesi düzenlemesine göre, mevcut ya da beklenen menfaatleri boşanma sebebiyle zedelenen, kusursuz ya da daha az kusurlu eş, kusurlu olan eşten maddi tazminat talep edebilir.

Yine Türk Medeni Kanunu 174/2 maddesi uyarınca da, boşanmaya neden olan olaylar sebebiyle kişilik hakları saldırıya uğrayan eş, kusurlu olan diğer eşten manevi tazminat isteminde bulunabilir.

Psikolojik şiddet nedir? Bu yönüyle genellikle psikolojik şiddet, kişilik haklarına saldırı niteliğini taşıdığından manevi tazminat istemine konu edilebilir.

Maddi ve manevi tazminat istemleri, boşanma davası ile birlikte talep edilebileceği gibi boşanma kararının kesinleşmesinden itibaren bir yıl içerisinde ayrı bir dava açılarak da ileri sürülebilir.

Anlaşmalı boşanma sonrasında nafaka istenir mi konusuna göz atmak isterseniz buraya tıklayınız.