Boşanan Erkek Yoksulluk Nafakası Alabilir mi?

Boşanma davalarında sıklıkla karşılaşılan anlaşmazlıklardan birini de yoksulluk nafakası konusu oluşturur. Peki, boşanan erkek yoksulluk nafakası alabilir mi?

Boşanma davalarında sıklıkla karşılaşılan

Boşanma davalarında sıklıkla karşılaşılan anlaşmazlıklardan birini de yoksulluk nafakası konusu oluşturur.Bu yazımızda, nafaka türlerinden biri olan ve boşanma esnasında ya da boşanmadan sonra talep edilebilen yoksulluk nafakasında, kocanın durumunu ele alacağız. Boşanan erkek yoksulluk nafakası talep edebilir mi?

Yoksulluk Nafakası Nedir?

Türk hukukunda dört nafaka türü (tedbir nafakası, yoksulluk nafakası, iştirak nafakası ve yardım nafakası) bulunur.

Yoksulluk nafakası, 4721 sayılı Türk Medeni Kanunu’nun 175. Maddesi kapsamında düzenlenmiş bir nafaka türüdür. Kanuni tanıma göre yoksulluk nafakası, boşanma nedeniyle yoksulluğa düşecek tarafın, kusuru daha ağır olmamak koşulu ile geçimi için diğer taraftan mali gücü oranında süresiz olarak isteyebileceği nafakadır.

Boşanan Erkek Yoksulluk Nafakası Alabilir mi

Boşanan Erkek Yoksulluk Nafakası Alabilir mi?

Hukuk sistemimiz içerisinde, yoksulluk nafakası yönünden bir cinsiyet ayrımı yapılmamıştır. Eğer koşulları bulunuyorsa, boşanan erkek yoksulluk nafakası isteyebilir.

Yani bir diğer deyişle boşanmada daha hafif kusuru olan ya da kusursuz bulunan erkek de boşanma sonucu yoksulluğa düşecek ise, kendisine diğer eşin mali gücü ile orantılı olarak yoksulluk nafakası bağlanabilir. Peki, boşanan erkek hangi şartların varlığı durumunda yoksulluk nafakası talep edebilir?

Boşanan Erkek Yoksulluk Nafakası Alabilir mi

Boşanan Erkek Yönünden Yoksulluk Nafakası Talep Şartları Nelerdir?

Bir erkeğin boşanma sonrasında yoksulluk nafakası talep edebilmesi için gereken koşullar ise şu şekilde sayılabilir;

  • Boşanan erkeğin yoksulluk nafakası alabilmesinin ilk koşulu, bu konuda boşanma esnasında ya da boşanmadan sonra süresi içerisinde “yoksulluk nafakası” isteminde bulunmasıdır. Yani, istem olmaksızın hakim kendiliğinden, bir başka ifadeyle resen yoksulluk nafakasına hükmedemez.
  • Yoksulluk nafakası isteyen erkeğin, gerçekleşen boşanmada eşinden daha ağır bir kusurunun bulunmaması gereklidir. Aksi durumda yani boşanmada daha çok kusuru olan bir erkeğin, yoksulluk nafakası talebi bu nedenle reddedilir.
  • Yoksulluk nafakası talep edecek erkeğin, gerçekleşen boşanma sebebi ile yoksulluğa düşecek olması gereklidir. Örneğin herhangi bir geliri bulunmayan, çalışabilecek durumda olmayan ya da çalışmasına karşın kazanmış olduğu para ile geçimini sağlayamayan erkek, eşinden yoksulluk nafakası isteyebilir. Burada dikkat edilmesi gereken nokta, yoksulluk nafakası istemi için illa çalışmama ya da çalışamama koşulunun aranmamasıdır. Çalışmasına karşın, kendisini yoksulluktan kurtaracak ölçüde bir geliri bulunmayan eş de, bu nafakayı isteyebilir. Yargıtay kabulüne göre; gıda, barınma, giyinme, ulaşım, sağlık ve eğitim gibi bir kişinin zorunlu harcamalarını karşılayabilecek oranda gelirinin bulunmaması yoksulluk olarak nitelendirilmektedir.
  • Koşulları taşıyan erkek lehine verilecek yoksulluk nafakası miktarının, diğer eşin yani kadının mali gücü ile orantılı olması gereklidir. Bir diğer ifade ile yoksulluk nafakası ödenmesi için, bunu ödeyecek eşin mali durumunun yeterli olması aranır. Boşanma sonrası ya da yoksulluk nafakası ödeme yükümlülüğü sonrası kendisi de yoksulluğa düşecek tarafın, bu nafakayı ödeme yükümlülüğü söz konusu olmaz.
Boşanan Erkek Yoksulluk Nafakası Alabilir mi

Boşanan Erkek Yoksulluk Nafakasını Ne Zaman Talep Edilebilir?

Koşulları oluşmuşsa boşanan erkek de, kadın gibi yoksulluk nafakasını, boşanma davası esnasında isteyebilir. Yine bir diğer seçenek olarak yoksulluk nafakası, boşanma kararının kesinleşmesi tarihinden başlayarak bir yıllık süre içerisinde açılacak nafaka davası ile de istenebilir.

Yalnız buradaki bir yıllık süre hak düşürücü bir süredir ve geçirilirse yoksulluk nafakası istemi zamanaşımı sebebiyle reddedilir.

Boşanan Erkek Yoksulluk Nafakası Alabilir mi

Boşanan Erkek Yönünden Yoksulluk Nafakasında Süre Sınırı Bulunur mu?

Yoksulluk nafakası yönünden erkek kadın ayrımı yapılmadığı için, Türk Medeni Kanunu düzenlemesi uyarınca, koşullarını taşıyorsa boşanan erkeğe bağlanan yoksulluk nafakası da süresizdir.

Ancak yoksulluk nafakası alma hakkı olan erkeğin yeniden evlenmesi ya da nafaka alacaklısı veya borçlusunun ölümü durumunda yoksulluk nafakası kendiliğinden son bulur.

Yine yoksulluk durumunun bitmesi, nafaka alacaklısı evlenmese dahi başka biriyle evli gibi yaşaması veya haysiyetsiz hayat sürdürmesi hallerinde ise  yoksulluk nafakası mahkeme kararı ile kaldırılabilir.

İlginizi çekebilir: Yoksulluk Nafakası Nedir?