Boş Tarihli Tahliye Taahhütnamesi Geçerli Olur Mu?

Kira hukukunun en önemli konularından biri de kiraya verilen taşınmazın tahliye hususudur.

Kira hukukunun en önemli

Kira hukukunun en önemli konularından biri de kiraya verilen taşınmazın tahliye hususudur. Hukuk sistemimizde genel anlamda kiracıyı koruyan bir yaklaşım belirlenmişse de kiraya veren açısından da kiracısını tahliye etme imkanları bulunur. Bunlardan biri de kiracı tarafından verilen tahliye taahhütnamesidir.

Uygulamada da kiraya verenler bazen kira sözleşmesi düzenlenmesi sırasında kiracıya boş tahliye taahhütnamesi imzalatabilmektedirler. Peki, bu şekilde boş tarihli tahliye taahhütnamesi geçerli olur mu?

Boş Tarihli Tahliye Taahhütnamesi Geçerli Olur Mu?

Tahliye Taahhütnamesi Nedir?

Konuya geçmeden önce ilk olarak tahliye taahhütnamesi nedir bakalım. Tahliye taahhütnamesi en basit tanımı ile kiracının, belirli bir tarihte kiralamış olduğu taşınmazı boşaltacağına ilişkin yazılı beyanıdır.

Tahliye taahhütnamesi, “6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu” 352. madde kapsamında düzenlenmiştir. Söz konusu madde düzenlemesinde;

“Kiracı, kiralananın teslim edilmesinden sonra, kiraya verene karşı, kiralananı belli bir tarihte boşaltmayı yazılı olarak üstlendiği hâlde boşaltmamışsa kiraya veren, kira sözleşmesini bu tarihten başlayarak bir ay içinde icraya başvurmak veya dava açmak suretiyle sona erdirebilir”

Boş Tarihli Tahliye Taahhütnamesi Geçerli Olur Mu?

Hükümlerine yer verilmiştir. Bu yasal düzenlemeden de anlaşılacağı üzere tahliye taahhüdünün geçerli olabilmesi için;

·       Kira konusunun konut ya da çatılı işyeri niteliğinde olması,

·      Tahliye taahhüdünün kiracı tarafından ya da temsilcisi tarafından verilmesi,

·      Tahliye taahhütnamesinin yazılı olarak düzenlenmesi,

·      Tahliye taahhütnamesinde kiracının belirli bir tarihte söz konusu kiralananı tahliye edeceği beyanını içermesi,

·      Kiracının tahliye taahhüdünü kiralananı teslim aldıktan sonra vermesi koşullarının birlikte gerçekleşmesi gerekir.

Tahliye Taahhütnamesi ile ilgili olarak daha ayrıntılı bilgiye ise yine sitemizde yayınlanan “Tahliye Taahhütnamesi Nedir? Tahliye Taahhütnamesi İle Kiracı Tahliyesi Nasıl Yapılır?” başlıklı yazımızdan ulaşabilirsiniz.

Boş Tarihli Tahliye Taahhütnamesi Geçerli Olur Mu?

Boş Tarihli Tahliye Taahhütnamesi Geçerli Olur mu?

Bu konuda uygulamaya yön veren Yargıtay’ın istikrar kazanmış kabulüne göre boş tarihli imzalanan kira tahliye taahhütnamesi, belgenin geçersiz olması sonucunu doğurmaz. Boş tarihli tahliye taahhütnamesine imza atan kiracının, bunun içeriğini istediği şekilde doldurmak üzere ev sahibine yetki verdiği kabul edilir.

Yani boş tarihli tahliye taahhütnamesine atılan imzanın, karşı tarafa duyulan güven üzerine içeriğini istediği şekilde doldurma yetkisini, belgeyi imzalayan kiracının verdiği sonucunu doğurur.

Boş Tarihli Tahliye Taahhütnamesi Geçerli Olur Mu?

Kural olarak diyebiliriz ki; tahliye taahhütnamesinin boş olarak imzalanması, tek başına içeriğinin kiracının iradesi dışında olduğunu göstermez. Yani kiracı tarafından, boş tarihli olarak imzalanarak kiraya verene teslim edilen ve diğer geçerlilik koşullarını taşıyan bir tahliye taahhüdünün sonraki süreçte doldurularak dava ya da icra takibi yoluna başvurulması mümkün olabilecektir.

Ancak bu noktada önemle belirtelim ki, boş tarihli tahliye taahhütnamesinin aksini ispat etmek her zaman için mümkündür. Bunu ispat yükü ise kiracıya düşer. Eğer kiracı boş olarak verdiği tahliye taahhütnamesinin sonradan aralarındaki anlaşmaya aykırı şekilde doldurulduğunu ve bu yönüyle gerçeği yansıtmadığını yazılı belge ile ispatlarsa, bu durumda tahliye taahhütnamesi de geçersiz olacaktır.