Boğmaca Hastalığı Nedir? Bebeklerde Belirtileri Nelerdir? Nasıl Tedavi Edilir?

Dünyanın en korkutucu çocuk

Dünyanın en korkutucu çocuk hastalıkları arasındaki boğmaca hastalığı nedenleri en çok merak edilen hastalıklar arasında yer almaktadır. Peki boğmaca hastalığı nedir? Nasıl tedavi edilir? Boğmaca risk faktörleri nelerdir?  Bebeklerde boğmaca belirtileri nelerdir? İşte, detaylar!

Boğmaca Hastalığı Nedir?

Boğmaca hastalığı özellikle bebeklerde sıkça görüldüğünden kişiler boğmaca hastalığı nedir, diye sormaktadırlar. Bir çeşit üst solunum yolu enfeksiyonu olan bu sağlık problemine, nefes almayı zorlaştırdığından ve nefes alırken boğuluyormuşçasına bir ses çıkmasına sebep olduğundan dolayı boğmaca hastalığı denmektedir. En fazla bebeklerde, çocuklarda ve ergenlerde görülebilen bu hastalık, bağışıklık sistemi yeterince güçlü olmayan yetişkinlerde de ortaya çıkabilir. Yani boğmaca hastalığı nedir, sorusunun en basit cevabı nefes almada zorluktur.

Genellikle bir çocuk hastalığı olarak kabul edilmesinin yanı sıra, tedavisinde geç kalınırsa akciğerlerde kalıcı hasarlar oluşabilir. Buna rağmen pek ölümcül olmayan hastalık, enfeksiyonun görüldüğü yüz adet çocuktan ya da bebekten yaklaşık olarak beş tanesinin can kaybına sebep olabilir. “Bordetella pertussis” bakterisinden kaynaklanan bu solunum yolu enfeksiyonu oldukça kolay bir şekilde diğer insanlara da bulaşabilir. Hastalığa yakalanmış bir kişinin hapşırması ya da öksürmesi, çok sayıda “bordetella pertussis” bakterisinin havaya karışmasına sebep olur. Bu havanın solunması ile beraber farklı kişilerde de hastalık ortaya çıkar.

Boğmaca Hastalığının Bebeklerde Belirtileri Nelerdir?

Yirmi ya da on sekiz aydan daha küçük olan bebeklerin bu hastalığa yakalanması nefes alışverişini tamamen bozabilir. Bu ise nefes alamamaya bile sebep olabilir. Bundan dolayı on sekizinci ayını tamamlamamış olan bebeklerde boğmaca hastalığı olduğundan şüphelenilirse zaman kaybetmeden doktora başvurulması tavsiye edilir. Boğmaca hastalığı nasıl anlaşılır sorusu da sorulması gereken sorular arasındadır. Genel olarak iki ya da üç ay boyunca düzenli olarak devam eden boğmaca hastalığı bebeklerde şu şekillerde belirti gösterir;

Bebeğin ani ve hızlı bir şekilde zayıflamasıBebeğin sürekli öksürmesi ve nefes darlığı çekiyor olmasıBebeğin solunumunda güçlük çekmesiBebekte zatürre görülmesi ve bunun sık sık tekrar etmesiYetersiz oksijen alımından dolayı bebekte beyin hasarlarının görülmesi. 

En Belirgin Boğmaca Hastalığı Belirtileri Nelerdir?

Bebeklerin dışında olarak çocuklarda ve bazı yetişkinlerde de görülebilen boğmaca hastalığının belirtileri, yüksek ateş, burun akıntısı ve boğaz ağrısı ile başlar. Daha sonra, yaklaşık olarak iki hafta içinde ise şu belirtiler görülür, Yetişkinlerde boğmaca belirtileri şu şekilde ilerler;  

Birkaç dakika süren öksürüklerSolunum sırasında kötü bir ses çıkmasıSolunumun zaman zaman durmasıNefes darlığıHalsizlikMide bulantısıKusmaİshalTende kızarıklık   

Boğmaca Hastalığı Tedavisi Nasıldır?

Boğmaca hastalığı tedavisi çocuklar ve bebekler için rutin bir aşılamayla ve yetişkinler için ise genellikle ilaç tedavisi sayesinde gerçekleştirilir. Bebeğin bu hastalıktan korunabilmesi için anne adayları, gebeliğin yirminci haftasından sonra aşı yaptırabilirler. Bunun dışında çocuğun kendisine uygulanabilen aşılar ise şunlardır:

Dörtlü aşı (difteri, inaktif polio, tetanos, aselüler boğmaca ilaçlarından oluşan aşı)Beşli aşı (difteri, inaktif polio, tetanos, aselüler boğmaca ve influenza tip B ilaçlarından oluşan aşı)

Etki süresi pek uzun olmayan bu aşılar mutlaka düzenli olarak uygulanır. Bu ise boğmaca hastalığı karşısında bağışıklık sisteminin güçlenmesine yardımcı olur. Ayrıca dörtlü aşı yedi yaşındaki çocuklara uygulanabilirken beşli aşı ise ikinci, dördüncü ya da on sekizinci aylarda uygulanabilmektedir. Bebeği boğmaca olan varmı sorusu bu hastalıktan korkan ebeveynler tarafından anne-bebek sosyal medya gruplarında sıkça aratılmaktadır. Bunun için kadınlar kulübü isimli forum sayfasını ziyaret edebilirsiniz. Boğmaca öksürüğü video izleyerek de bu öksürüğün ve hastalığın nasıl olduğunu anlayabilirsiniz.  

Hamilelikte Boğmaca Aşısı

Boğmaca özellikle bebeklere etki eden ve fark edilmediği taktirde oldukça sıkıntı veren bir hastalıktır. Nefes almayı henüz sadece ağız yolu ile gerçekleştiren bebekler bu hastalık ile karşı karşıya kaldıklarında oldukça zorlanırlar. Dilerseniz hamilelikte boğmaca aşısı olarak bebeğinizi koruma altına alabilirsiniz. Bu aşı, gebeliğin 22. Haftasından itibaren yapılmaktadır. Boğmaca hastalığı, 100 gün öksürüğü olarak da adlandırılır.

Boğmaca hastalığı tedavisi için doktorlar genel olarak antibiyotik tedavisi önerirler. Boğmaca ayrıca bulaşıcı hastalıklar arasında yer alır. Öksürük nöbetleri şeklinde kendini gösterir. Boğmaca hastalığı neden olur, tedavisi nedir sizler için paylaştık. Sağlıklı günler dileriz…