Böcekleri Zombiye Çeviren Asalak Mantar Türü Keşfedildi

Sanki bilim kurgu filmi

Sanki bilim kurgu filmi senaryosu gibi gerçekleşen bu olay bilim dünyasını şaşkına çevirdi. Birçok hayvana ya da bitkiye musallat olabilen asalaklar olduğunu biliyoruz. Bağırsak kurtları, bazı bakteriler, virüsler ya da ağaç kabuklarına tutunup ondan beslenen asalak bitkiler var. Ancak son keşfedilen bir tür mantar oldukça farklı bir yöntem izliyor.

Katil Mantarın Hedefi Erkek Ağustos Böcekleri

Massospora cicadina adındaki bu asalak mantar erkek ağustos böceklerini konak olarak kullanıyor. Konakçı mantar, karnına yerleştiği böceğin bir şekilde sinir sistemini ele geçiriyor.

Sinir sistemi ele geçen zavallı ağustos böceği, dişi ağustos böceklerine has bir kanat çırpma hareketiyle erkek ağustos böceklerini kendine çekiyor. Enfekte ağustos böceği ile çiftleşmek isteyen diğer erkek ağustos böcekleri de bu şekilde zombi mantar ile enfekte oluyor.

15 Yıl Toprak Altında Geçen Bir Yaşam

Türüne bağlı olmakla birlikte yaklaşık 15 yıl boyunca toprak altında larva halinde bekleyen ağustos böcekleri, larvalıktan çıkıp yetişkinlik hayatında gezip tozup çiftleşmek için topu topu 2 hafta süreye sahip. Yeraltında 15 yıl bekle, 2 hafta gününü gün edeceksin sen tut birde zombi mantara yakalan. Olacak iş mi? Bahtsız ağustos böceği işte…

Böceği Zombiye Çeviren Asalak Mantar

Hal böyleyken asalak mantarın bulaştığı erkek ağustos böceklerinin hayatı oldukça dramatikleşiyor. Mantar polenleri karnına yerleştikten sonra çoğalıyor. Bir süre sonra böceğin karnı yırtılıyor. Ancak bu durumda bile böcek ölmüyor.

Sinir sistemi mantarın yönetimine geçen hayvan, dişi ağustos böceklerine has çiftleşme daveti anlamına gelen kanat çırpma hareketleri yapmaya başlıyor. Bu daveti farkeden sağlıklı ağustos böcekleri de tabiki hastalıklı böceğin yanına gelip çiftleşmek istiyor. Böceğin yırtık karnındaki polenler, onunla çiftleşmeye çalışan sağlıklı ağustos böceklerine geçiyor. Böylelikle zombi mantar yeni kurbanlar bularak çoğalıyor.

Yeni Keşif mi Yoksa Felaket mi?

Bilim adamları bu duruma neden olan bazı kimyasalları tespit edebilmişler. Ancak mantarın nasıl erkek böceğin dişi taklidi yapmasını sağladığını anlamış değiller. Bilim adamlarına göre bu mekanizmanın çalışması çözülebilirse, zararlı böcekler ile mücadelede insanlık önemli bir adım atabilir.

Ancak bazı bilim adamları ise doğanın dengesiyle oynanmasının çok büyük felaketlere yol açabileceğini savunuyor. Bir şekilde bu dengenin bozulması asalak mantarın başka canlılara bulaşması ile sonuçlanabilir ve dünyadaki canlıların sonunu getirebilir iddiası da var…