Bitmeyen Bir Kilisenin Öyküsü, Barselona Sagrada Familia Bazilikası

İspanya’ya bağlı olan İber Yarımadası’nın Kuzeydoğu kısmında yer alan Katalonya bölgesinin en önemli kenti konumundaki Barselona’da bulunan La Sagrada Familia ya da diğer bir deyişle Kutsal Aile, yapımına halen devam edilen bir Gaudi Bazilikası dır. Dünya üzerindeki en ünlü yapılar arasında çoktan yerini alan bu kilisenin yapımını, İspanya’nın en ünlü mimarları arasında yer alan, modern […]

İspanya’ya bağlı olan İber Yarımadası’nın Kuzeydoğu kısmında yer alan Katalonya bölgesinin en önemli kenti konumundaki Barselona’da bulunan La Sagrada Familia ya da diğer bir deyişle Kutsal Aile, yapımına halen devam edilen bir Gaudi Bazilikası dır.

Dünya üzerindeki en ünlü yapılar arasında çoktan yerini alan bu kilisenin yapımını, İspanya’nın en ünlü mimarları arasında yer alan, modern mimariye öncülük eden ve bir efsane konumunda olan Antoni Gaudi 1883 yılında devralmıştır.

Barselona’nın simgesi niteliğinde bulunan bu yapıyı yılda iki milyondan fazla insan ziyaret ediyor. Yapıtın ismi ise ‘Templo Expiatorio de la Sagrada Familia’ yani Kutsal Aile Kefaret Tapınağı olarak geçer.

Mimari Kurallarını Yok Sayan Bir Yapı

Bu özel yapı art nouveau ve modernliği de içeren neo gotik tarzı ile yüzyılın bilinen mimari kurallarını adeta hiçe sayıyor. La Sagrada Familia’nın herhangi bir duvarında düz bir yapı görebilmek mümkün değil, her noktasında bir hareketlilik sizleri karşılıyor. Efsane mimar Antoni Gaudí bu esere hayatını adamış ancak bir çok sembolü ve sırrı barındıran bu ihtişamlı binanın yalnızca bir cephesini bitirebilmiştir.

Gaudi, bu eserin yapımına 1883 yılında başladıktan sonra 1908 yılında tüm başka işlerini bırakarak tamamen bu yapıya odaklanmış ve ölene dek bu yapıda yatıp kalkmıştır. Ancak Gaudi’nin 1926 yılında geçirdiği trafik kazası sonucu ölümü ile bu benzersiz eserde yarım kalmıştır. Daha sonra tekrar çalışmalar başlasa da, kaynak bulunamama, iç savaş ve ikinci Dünya savaşı gibi nedenlerle bu çalışmalar yeniden durmuştur

Bitmeyen Kilise

Halk içinde ‘Bitmeyen Kilise’ olarak tanınan bu yapının, Gaudi’nin karmaşık mimari yöntem ve tarzı ile çizimlerinin günümüz teknolojisine zor uyarlanabilmesi nedeni ile inşaatı halen sürüyor. 137 yıldır bitirilemeyen bu bazilikanın, Gaudi’nin 100. ölüm yıldönümüne denk gelecek 2026 senesinde bitirilmesi ise şu an hedefleniyor. Bu konuda diğer bir inanış ise tamamlanamayan inşaatın daha çok ilgi görmesi ve popüler olması nedeni ile yapımın yavaştan alındığı iddiasını içeriyor.

Kültür Mirası Listesinde Yer Alıyor

Bu bazilika, UNESCO yetkililerince Unesco Dünya Kültür Mirası olarak kabul edilen eserler arasında bulunan bir başyapıt niteliğine sahip. Bitirildiği zaman 18 ayrı kulesinin olması planlanan La Sagrada Familia, inşaatı tamamlanmadan önce restore gören tarihteki ilk ve tek yapı olarak da bambaşka bir unvana sahip bulunuyor. Yapımı planlanan bu 18 kuleden 12’si havarilere, dördü dört farkı incilin yazarına, biri Meryem’e, en yükseği ise İsa’ya atfedilmiş bulunuyor.

Kilisenin Üç Cephesi

Bu eşsiz bazilika üç adet dış cephenin birleşmesi üzerine tasarımı yapılmış bir eser. Üç cepheden biri inşası Gaudi tarafından tamamlanmış olan tek cephe olarak Nativity yani Doğuş cephesidir. Bu cephe İsa’nın doğuşunu temsil eden bir bölüm olarak kilisede yer alır. Passion yani Tutku cephesinin inşasına ise 1954 yılında başlanmıştır. Kilisenin batı cephesini oluşturan Passion’un yapımı ise 1976 senesinde bitirilmiş ve tamamlanan ikinci cephe olarak binada yerini almıştır. Bu cephenin Gaudi’nin çizimlerine göre yapıldığını da burada belirtelim.

Katedralin son cephesini ise Glory yani ihtişam cephesi oluşturur. Bu cephenin yapımının başlangıç tarihi ise 2002’dir ve halen sürmektedir. Bu cephenin yapımı esnasında da Gaudi’nin fikirlerine ve çizimlerine başvurulmaktadır.

Peri Bacalarını Arındıran Kumdan Kuleler

Bu özel kilisenin yüksekliği etrafında bulunan tepelerin yüksekliğine eşit bulunuyor. Kulelerin tepesinde yer alan süslemeler ise cennet ile yeryüzü arasındaki bağlantıya işaret ediyor.

Bu benzersiz yapıyı, ayrıca özel kılan bir başka özellik ise ıslak kumdan yapılmış izlenimi veren kuleleri olarak öne çıkıyor. Bu kuleler Kapadokya bölgesinde bulunan Peri bacalarını da andıran bir yapıya sahip olarak göğe doğru uzanıyor.

Kilisenin İç Bölümü

Gaudi, bu kiliseyi 10 binden fazla kişiyi birden ağırlayacak bir şekilde planlamış. Gaudi, iç cephede tam anlamı ile doğadan ilham almış, binanın kolonları ağaca benzer tasarımları ile dikkat çekerken, kilise duvarlarındaki camlarda da doğa figürleri bulunuyor. Kulelerdeki meyve desenleri yanında kulelere tırmanan merdivenlerde salyangoz biçimine sahip bulunuyor.

Sagrada Familia Müzesi

1961 yılında Barselona Sagrada Familia bazilikasının zemin bölümünde binayı tanıtan bir müze de açılarak hizmete girmiştir. Bu müze içerisinde bazilikaya ait inşaat süreci hakkında bilgi alabiliyor, fotoğrafları ve yapının tarihi ile ilgili görselleri bir arada bulabiliyorsunuz.

Gizli Anlamlar ve Sırlar

Kilisenin ana giriş kapısı üzerindeki çeşitli kabartmalar, bu kısımda yer alan üçgen içindeki göz, Judas’ın ihanetine işaret eden heykelin yan kısmında yer alan toplamları 33 olan sayılar, ana giriş üzerinde yer alan İsa Rölyefinin nerede durursanız durun size baktığı yönündeki çeşitli rivayetler ise ezoterizm meraklılarını da cezbetmeyi başarıyor.

Son olarak şunu da belirtmeden geçmeyelim, bu eserin yapımına ömrünü adayan ve 10 Haziran 1926’da ölen usta mimar Gaudi’ye ait naaşta, Katedralin 1986 yılında inşa çalışmalarına yeniden başlanan kripta yani mahzen mezar kısmında bulunuyor.

İspanya’ nın Barselona şehrinde bulunan Sagrada Familia Bazilikası görülmesi gereken ve aynı zamanda mükemmel bir mimariye sahip ve büyük bir eserdir. Burayı merak ettiğiniz kadar gezerken bir sesli rehber edinmenizde fayda vardır. Mart 2020 itibariyle bu bazilikanın sitesine bakmak için burayı tıklayıp sitenin ana sayfasına ulaşabilirsiniz. 

Exit mobile version