Uzay Sistemi’nde konum sıralaması olarak ikinci sırada bulunan gezegen Venüs gezegeni olmaktadır. Gezegen, güneşe yakınlık bakımından Merkür’den sonra yer almaktadır. Dünya gezegeninin özellikleri ile benzer özellikler gösteren Venüs, Dünya’nın hemen yanında konumlanmıştır. Çoban Yıldızı olarak da adlandırılan Venüs, gökyüzünde herhangi bir ekipman kullanmadan bile rahatlıkla görülebilen tek gezegen olma özelliğine de sahiptir.
Gezegenin, Yunan mitolojisinde pek çok efsanesi bulunmaktadır. Mitolojiye göre Venüs, çok parlak bir yıldız olarak bilinmektedir. Gezegenin atmosferi o kadar yoğundur ki, Güneş’e en yakın gezegen olan Merkür gezegeninden bile daha sıcak bir gezegendir. Gezegenin, Dünya gezegeni tarafından sahip olunan yoğunluğa ve yer çekimine benzer değerlere sahip olması, önemini daha da artırmaktadır.
Venüs Gezegeni İsmini Nereden Almıştır?
Güneş etrafında ve kendi ekseni doğrultusunda dönen Venüs gezegeni ismini eski zaman mitolojisinden almaktadır. Roma efsanelerinde aşkı temsil eden yaratıcının ismi Venüs’tür. Yunan mitolojisinde aşk tanrıçası Afrodit olduğu için, Yunanlılara göre bu gezegen, eski dönemlerde Afrodit ismi ile anılmıştır. Uzay Sistemi’nde yer alan, Dünya dışındaki tüm oluşumların isimleri Yunan ya da Roma mitolojisinden gelmektedir. Gezegenler arasında tanrıça ismine sahip olan tek gezegen Venüs’tür.
Venüs Gezegeni Ne Zaman Keşfedilmiştir?
Gezegenin keşfedilmesi 17. yüzyıla dayanmaktadır. 1610 yılında teleskop aracılığı ile gezegen incelenebilmiştir. Gezegeni teleskop kullanarak incelemeyi başaran isim ise dönemin popüler ismi Galileo olmuştur. Gezegen üzerinde yer alan cisimler, teleskop yardımı ile, ünlü bilim adamı tarafından keşfedilmiştir. Galileo’nun kullandığı teleskop, ilkel özelliklere sahip olduğu için, yapılan gözlem son derece sınırlıdır.
Galileo tarafından yapılan tespitle, gezegenin Dünya’ya yakın olduğu anlaşılmıştır. Gezegen hakkında, zaman içerisinde pek çok iddia ortaya atılmıştır. Gezegenin mevcut hareketi baz alınarak, gezenin Dünya ve Güneş’in bulunduğu alandan hareket ederek geçeceği iddia edilmiştir. İddia, 1639 yılında gerçekleşmiştir. Yapılan diğer çalışmalara göre, gezegenin üzerinde bir tabaka olduğu tespit edilmiştir. Bu tabaka, dünyada mevcut olan atmosfer kütlesine benzemektedir.
1961 yılından itibaren gönderilen sondalar aracılığı ile gezegenin neredeyse tamamının yüzey haritası çıkarılmıştır. Venüs, mevcut hareketi nedeni ile belirli zamanlarda Güneş’in önünden geçmektedir. Bir sonraki Güneş önü ziyaretinin 2117 yılında gerçekleşmesi beklenmektedir. Önceki ziyaretleri sırasıyla; 1882, 2004 ve 2012 yıllarında gerçekleşmiştir.
Venüs’ün Özellikleri Nelerdir?
Özel bir gezegen olan venüs’ün özellikleri dikkat çekmektedir. Venüs, en sıcak gezegen olma özelliği ile uzay araştırma şirketleri tarafından uzay araçları ile incelenmeye imkan tanımamaktadır. Gezegenin sıcaklığı o kadar fazladır ki, gezegenler arasında, Venüs kadar sıcak bir gezegen bulunmamaktadır. Gezegenin tabanına ait sıcaklık 462 santigrat derece olarak hesaplanmıştır. Gezegenin atmosfer yoğunluğu da oldukça yüksektir.
Venüs’ün 38025 kilometre kadar ekvatoral çevresi bulunmaktadır. Saatte yaklaşık 35 kilometrelik bir yörünge hızı mevcuttur. Gezegenin kutupları ile ekvator çapları da 12104 kilometre uzunluğa sahiptir. Gezegen, Güneş’ten gelen ışınların yaklaşık olarak %75’ini geri yansıtmaktadır. Gezegen, Güneş’in etrafında, kendi etrafında döndüğünden daha hızlı bir şekilde dönmektedir. Venüs, kendi çevresinde 243 günde dönebilirken, Güneş’in etrafında 224 günde dönüşünü tamamlamaktadır. Venüs, saatin tersi yönünde bir dönüşe sahiptir.
Diğer gezegenler saat yönünde dönerken, Venüs’ün ters yönde dönmesi, ilgi çekicidir. Gezegende önemli sayılabilecek derecede manyetik bir alan bulunmamaktadır. Gezegenin yapısında; hidroflorik asit, hidroklorik asit, brom ve iyot da yer almaktadır. Gezegenin sahip olduğu atmosfer, diğer oluşumların sahip olduğu atmosferden oldukça ağırdır.
Venüs’te Yaşam Var Mıdır?
Venüs gezegeni farklı özellikleri ile insanların ve uzay araştırmaları yapan şirketlerin ilgisini cezbetmektedir. En çok merak edilen sorular arasında da Venüs’te yaşam olup olmadığı yer almaktadır. Gezegende herhangi bir canlının yaşamasına imkan bulunmamaktadır. Gezegende oksijensiz bir ortam bulunmaktadır.
Ayrıca gezegenin yüzeyi son derece sıcak olduğu için canlının yaşamına izin vermemektedir. Canlıların yaşamlarını sürdürebilmeleri için ihtiyaç duydukları su da, gezegende bulunmamaktadır. Bu nedenle canlılar için Venüs’te yaşam yoktur. Volkanik özellikler gösteren gezegen, dağlık bir yüzeye sahiptir.
Gezegenin Diğer Özellikleri Nelerdir?
Venüs gezegeni sahip olduğu ilginç yapısı ve özellikleri ile dikkat çekmektedir. Venüs’e Güneş kaynaklı bir ışın, 6 dakika içerisinde varmaktadır. Gezegenin sahip olduğu dairesel şekil, diğer oluşumlara göre daha yuvarlık bir şekli yansıtmaktadır. Gezegen’de mevsimler yaşanmamaktadır. Bunun nedeni ise, eksen eğiliminin 3 derece gibi kısıtlı bir derecede olmasıdır. Yüzeyinde, uyku halinde olan pek çok volkanik dağ bulunmaktadır. Gezegen üzerinde yer alan en yüksek tepenin yüksekliği yaklaşık 9 kilometredir.
Bu dağ, Everest Dağı ile eşdeğer bir yüksekliğe sahiptir. Bu dağın ismi Maxwell Montes’tir. Gezegen üzerinde bulunan rüzgarlar son derece güçlü bir yapıya sahiptir. Gezegendeki rüzgarlar o kadar hızlıdır ki pek çok uzay aracının çalışması, bu nedenle oldukça zordur. Rüzgar hızının 725 kilometreye ulaştığı hesaplanmıştır.
Gezegenin sülfürik asit bulutları ile kaplı olması sonucunda, bilim adamları tarafından optik teleskoplarla gezegenin görüntülenmesine imkan bulunmamaktadır. Venüs gezegeni 1970 yılından itibaren pek çok spekülasyonun hedefi olmuştur. Zamanla gezegenin tropik bir şekle bürüneceği belirtilse de henüz daha bu yönde bir gelişmeye rastlanılmamıştır.