featured
  1. Haberler
  2. Hukuki ve Adli Konular
  3. Bilinmeyen Miras Nasıl Öğrenilir? Veraset İlamı Sorgulama Nedir? Veraset İlamı Sorgulama Nasıl Yapılır?

Bilinmeyen Miras Nasıl Öğrenilir? Veraset İlamı Sorgulama Nedir? Veraset İlamı Sorgulama Nasıl Yapılır?

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Aile büyüklerinden, dededen, nineden, babadan, büyük deden kendilerine bir miras kalıp kalmadığı çok sayıda vatandaş tarafından en çok merak edilen konular arasında yer alıyor. Bu yazımızda; büyük dedelerimden bana miras kaldı mı? Bana kalan miras varsa nasıl öğrenebilirim? Miras sorgulama nasıl yapılır? Veraset ilamı ve mirasçılık belgesi sorgulama nedir? Gibi soruları yanıtlayacağız.

Veraset İlamı (Mirasçılık Belgesi) Nedir?

Devlet hizmetlerinin dijital ortamda ve bir arada sunulduğu e-devlet, vatandaşlara devlete ait alan ve hizmetlerde çok büyük kolaylıklar sağlıyor. Bu anlamda, e- devlet aracılığı ile miras sorgulama işlemleri de yapılabiliyor. E-devlet şifresine sahip olan herkes, kolaylıkla miras sorgulama, veraset ilamı sorgulama ve soy ağacı sorgulama gibi işlemleri, elektronik ortamda gerçekleştirebiliyor.

Bu işlemler ve çok daha fazlası için kullanılabilen e-devlet uygulamasına, kimlik numarası ve geçerli şifre ile bağlanarak istenilen işlemler ve sorgulamalar yapılabiliyor.

YouTube video

Miras hakkı bulunup bulunmadığını, varsa mirasçılara hangi oranda ve ne kadar miras kaldığını görmek ve belgelemek, veraset ilamı olarak adlandırılan mirasçılık belgesi ile mümkün oluyor. Mirasçılık Belgesi alabilmek içinse Sulh Hukuk Mahkemelerine ya da noterlere başvuruda bulunmak gerekiyor.

Ancak, yargı birimleri üzerinden alınan Mirasçılık Belgesi verilmesine dair talepler, 2015 yılından itibaren Ulusal Yargı Ağı Bilişim Sistemi (UYAP) üzerinden de elektronik ortamda yapılabiliyor.  Bu anlamda 16.12.2016 tarihinden itibaren, yargılamayı gerektiren durumlar hariç, ölüm tarihi 1990 yılı sonrası olan kişiler için “Mirasçılık Belgesi Verilmesi” talebinin ise UYAP sistemi üzerinden yapılması zorunlu hale getirilmiştir.

E-Devlet Üzerinden Miras Sorgulama Nasıl Yapılır?

Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları için, online olarak birçok hizmeti sunan e-devlet üzerinden miras kalıp kalmadığı da sorgulanabiliyor. Bu sorgulama için yapılması gerekenler ise şöyle;

İlk olarak,  T.C. kimlik numarası ve geçerli e-devlet şifresi ile sisteme giriş yapılması gerekiyor.Daha sonra Adalet Bakanlığı sayfasına girmek ya da ana sayfada bulunan arama butonunu kullanmak gerekiyor.Adalet Bakanlığı sayfasına girilmiş ise “Veraset İlamı Sorgulama” linki üzerinden erişim sağlamak, eğer ana sayfada arama butonu kullanılacaksa “Veraset İlami Sorgulama” yazarak giriş yapmak gerekiyor.Açılan sayfada, miras bırakan kişinin (baba, anne, dede, nine, büyük dede, büyük nine gibi)  T.C. kimlik numarasını girdikten sonra, sorgula butonuna basarak sistemde bulunan konuya ait tüm kayıtlar ve miras hakları görülebiliyor.

YouTube video

Yine e-devlet üzerinden mirasçılık belgesi talebinde bulunulmuş ise buna dair kayıtları, Sulh Hukuk Mahkemelerince açılan vasiyetname sorgulama işlemlerini, Murise ait icra dosyası, hukuk dava dosyası, idari dava dosyası sorgulama işlemlerini de gerçekleştirebiliyorsunuz.

UYAP üzerinden ‘mirasçılık belgesi verilmesi’ ve  ‘mirasçılık belgesinin iptali’ kararları da, e-Devlet üzerinden görüntülenebiliyor.

Mahkeme ya da Noterden Mirasçılık Belgesi Nasıl Alınır?

Son olarak belirtelim ki Sulh Hukuk Mahkemesi ya da Noterden mirasçılık belgesi alınacaksa, doğru şekilde başvuru yapılması gerekir. Bu başvuruda bulunması gereken belgeler ise şunlardır;

Murisin ölüm belgesi,Vukuatlı nüfus kayıt belgesi,Veraset ilamı başvuru dilekçesi

Bu başvuru sonrası verilecek mirasçılık belgesinde, kime hangi oranda miras payı kaldığı açık olarak yer alır. Adına miras kalan kişiler bu mirasçılık belgesi ile, devlete ödenmesi gereken ve miras tutarına göre yüzde bir ila on arasında değişen veraset ve intikal vergisini de ödeyerek kendilerine kalan miras ile ilgili işlemleri gerçekleştirebilirler.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!