Bilim Kurgu Yazarı Ray Bradbury ve Distopyanın Başyapıtı Ünlü Eseri Fahrenheit 451

Bilim Kurgu, fantezi ve korku denildiğinde ilk akla gelen yazarlardan biri olan Ray Douglas Bradbury, uzun yaşamına sayısız eser sığdırmış usta bir kalemdir. Başyapıtı Fahrenheit 451 ile tüm dünya çapında haklı bir üne kavuşan Ray Bradbury, dünyanın en çok okunan yazarlarından biri olmayı da başarmıştır. Bu yazımızda ünlü yazarın kitaplarla dolu hayatına ve dünya edebiyatında […]

Bilim Kurgu, fantezi ve korku denildiğinde ilk akla gelen yazarlardan biri olan Ray Douglas Bradbury, uzun yaşamına sayısız eser sığdırmış usta bir kalemdir. Başyapıtı Fahrenheit 451 ile tüm dünya çapında haklı bir üne kavuşan Ray Bradbury, dünyanın en çok okunan yazarlarından biri olmayı da başarmıştır. Bu yazımızda ünlü yazarın kitaplarla dolu hayatına ve dünya edebiyatında önemli bir yere sahip olan başyapıtı Fahrenheit 451 isimli eserine odaklanacağız.

Ray Bradbury Kimdir?

Ray Bradbury 22 Ağustos 1920 tarihinde ABD Illionis’de hayata gözlerini açan Amerikalı yazardır. Annesi İsveç kökenlidir. Ray, çocukluk yıllarından itibaren zamanının büyük bölümünü kütüphanelerde geçirmiştir. Oldukça başarılı bir öğrenci olmasına karşın Üniversite okuma imkanı bulamayan Bradbury, gençlik yıllarında gazete ve kitap satarak geçimini sağlamaya çalışmıştır.

İlk olarak 12 yaşında kısa hikayeler ile yazmaya başlayan Ray Bradbury, ilk hikayesi bir dergide yayınladığında 20 yaşındadır. Yeterli maddi imkanı olmadığından eserlerini yayınlatma imkanı bulamayan usta yazar, yazım içinde yine imkanı olmadığından kiralık daktilo odası kullanmıştır.

FAHRENHEIT 451 Kitap İncelemesi #3 // Filmi Geliyor! (Çekiliş)

Kısa öyküleri bazen dergilerde yayınlanırken Fahrenheit 451’i bitirdiğinde bu eseri ise yayınlatacak bir dergi ya da yayınevi bulamamıştır. Genç bir editörün bu eseri satın alması üzerine yayınlanma imkanı bulan Fahrenheit 451 kısa sürede tüm dünya çapında büyük bir üne kavuşmuş ve distopya (anti-ütopya, bu kelime ilk kez John Stuart Mill tarafından kullanılmış ve kötü bir yer olarak tanımlanmıştır) alanının başyapıtlarından biri haline gelmiştir.

Fahrenheit 451 ile büyük bir tanınırlığa ulaşan usta yazar, 400 aşkın öykü, 20 den fazla tiyatro oyunu, televizyon senaryoları, çocuk hikayeleri ile oldukça üretken bir yazım hayatı geçirmiştir. Ray Bradbury 5 Haziran 2012 tarihinde ABD Los Angeles’ta hayata gözlerini yummuştur.

Ray Bradbury Önemli Eserleri

 

Ray Bradbury denildiğinde ilk akla gelen, elbetteki kendi ismiyle özdeşleşen Fahrenheit 451 isimli başyapıtıdır. Bu ünlü kitabı dışında usta yazar, “Mars Yıllıkları”, “Sonbahar Ülkesi”, “Uğursuz Bir Şey”, “Resimli Adam” gibi kitapları ile de tanınır.  1956 yapımı ünlü “Mobydick” filminin televizyon senaryosunu da kaleme alan Bradbury, Stephen King gibi birçok ünlü isme de ilham kaynağı olmuştur.

Distopyanın Benzersiz Eseri “Fahrenheit 451”

 

Fahrenheit 451 isimli başyapıt, Ray Bradbury tarafından kaleme alınan, ilk kez 1951 yılında basılan ve dünyaca büyük üne kavuşan bilimkurgu romanıdır. Gelecekte yaşayan baskıcı bir toplumun konu edildiği bu kitap, distopya sınıfının da en başarılı örneklerinden biri olarak kabul edilir.  

Bu ünlü eserde, kitaplar insanlar tarafından okunmasın diye itfaiyeciler tarafından yakılmaktadır, insanlar yalnızca televizyonda yayınlanan beyin yıkayıcı şovlar izlemektedir ve kitap bulunduran, okuyan ve düşünen insanlar, bu gelecekte yok edilmektedir. Böylece kitap okumak ya da özgürce düşünmek, bu toplumdaki en büyük yasaktır.

Eserin baş kahramanı olan Guy Montag ise işini severek yapan ve yaptığı iş üzerine bir gün dahi düşünmemiş bir itfaiyecidir.  Bütün zamanını televizyonlarla kaplanmış bir evde, eşi Mildred’le beraber geçiren Guy Montag’ın, yeni komşusu Clarisse ile tanışmasıyla hayatı değişir ve kitapların değerini anlamaya başlar.  Artık Montag, yaşamını ve bildiklerini sorgulamaya başlamıştır.

Eser ismini, kağıdın tutuşma derecesi olan 451 Fahrenheit ısı derecesinden alır. Bu kitap, ünlü Fransız sinemacı François Truffaut tarafından 1966 yılında sinemaya da uyarlanmıştır. Film ülkemizde ise “Değişen Dünyanın İnsanları” adı ile gösterilmiştir.

Exit mobile version