Bilim İnsanları Kararlı! 1.5 Milyon Yıl Öncesini Öğrenmek için Çalışmalar Başladı

Geçmiş her zaman tozlu


Geçmiş her zaman tozlu sayfalarda yer alıyor gibi görülse de ilerleyen teknoloji sayesinde artık birçok konuda bilgi edinebilmek mümkün hale geliyor.
Gelişimin sürekli olması ileriye dönük yatırımları kolaylaştırdığı gibi aynı zamanda geçmişte yer alan karanlık perdenin de ortadan kalmasına neden oluyor.
Günümüzde bilim insanları özellikle bazı konularda geçmişe dönük araştırmalarına hız vermiş durumda. Özellikle yapılan son açıklamaya göre bundan tam 1.5 milyon yıl öncesine dair bilgi edinme ihtimalimiz bulunuyor!
İşte araştırmanın detayları…
İlk Proje ‘Epica’ İsmiyle Hayata GeçirilmiştiBundan yaklaşık 15-20 sene önce ilk olarak geçmişe yönelik ilk resmi çalışmalara hayata geçirilmişti. 1996-2005 yılları arasında oluşturulan çalışmalarda dönemin şartlarına göre oldukça iyi sonuçlar elde edilmişti.
İlk çalışmalara göre bilim insanları tarafından 800 bin yıllık olan örneklere rastlanmıştı.
Sıradaki Hedef 1.5 Milyon Yıl Öncesini Öğrenmek!2022 yılı itibari ile oluşturulan projenin toplam süresinin 7 yıl olması bekleniyor. 7 yıl boyunca Güney Kutbu üzerinde çalışmaların devam edeceği düşünülüyor.
Kutuplarda yapılacak olan devasa sondaj, kazı çalışmaları ile derinlere inilecek. İtalyan ve Fransız bilim insanları buradan alacakları buzul örneklerini inceleyecek.
-60 derece gibi oldukça düşük sıcaklıktaki ortamlarda gerçekleştirilen bu çalışmaların sonucunda çok eski zamanlara yönelik bilgi toplanılması hedefleniyor.
Günümüze kadar bilim insanları tarafından yapılan çalışmalar neticesinde 130 metre derinliğe inilmiş durumdadır.
7 yılın sonunda inilmesi hedeflenen derinlik ise tam 2 bin 700 metre!
Geçmişe Dair İklim Bilgileri Elde EdilecekPeki yapılacak olan bu çalışmaların hedefi ne? Geçmişe dair ne gibi bilgiler elde edilebilecek?
İklim krizi, küresel ısınma şüphesiz günümüzün ve gelecek yılların en büyük problemlerinden birisi. Gelmesi beklenen bu sorunun geçmişten günümüze nasıl etkilere yarattığı önem arz ediyor.
Etkilerin fark edilmesiyle sonradan gelişecek durumlara yönelik de tahminler yapılabiliyor. 2 bin 700 metre yer altından alınacak olan buzul örnekleri ile küresel ısınmaların geçmişten günümüze etkileri, hızı araştırılacak.