Bilim Dünyasında Doğru Bilinen Yanlışlar Yanlış Bilinen 7 Bilimsel Gerçek

Bilim dünyasında doğru bilinen yanlışlar bir hayli fazladır. Bu yanlışlar kalıplaşmış bir şekilde halk arasında dolanmaktadır. Gerçekliğini araştırmadan kullanılmaya devam edilmektedir. Hal böyle olunca yanlışlar bir silsile halinde her yere yayılmaktadır. İnternetin yoğun kullanımı ile de artık sınırları aşarak bu yanlışlar her eve girer oldu. Bilim kainatın gizemlerini çözer, keşfedip anlar ve onu açıklayıp kanıtlarla […]

Bilim dünyasında doğru bilinen yanlışlar bir hayli fazladır. Bu yanlışlar kalıplaşmış bir şekilde halk arasında dolanmaktadır. Gerçekliğini araştırmadan kullanılmaya devam edilmektedir. Hal böyle olunca yanlışlar bir silsile halinde her yere yayılmaktadır. İnternetin yoğun kullanımı ile de artık sınırları aşarak bu yanlışlar her eve girer oldu.

Bilim kainatın gizemlerini çözer, keşfedip anlar ve onu açıklayıp kanıtlarla bize sunar. Yanlış bilinen 7 bilim gerçeği için o ana kadar ki bilgi birikimini, kullanır ve açıklar. Yani, doğru ve gerçek kabul ettiğimiz bilgiler o zamanın şartları elverdiğince ulaşılmış yargılardır.

Bilimde ilerleme olduğu sürece yeni keşifler yapılabilir. Eskiden doğru kabul edilmiş bilgi değişebilir ki doğal olanda budur.

Doğru Sanılan Ama Aslında Yanlış 65 Bilgi

Bu yazımızda doğru sandığınız bir takım bilgilerinizin aslında doğru olmadığını fark edecek, ufak çaplı bir şaşkınlık yaşayacaksınız.

7 Doğru Bilinen Yanlışlar! Neden Yanlış Biliyoruz?

Toplum tarafından kabul görmüş, nesilden nesile aktırılan bir takım bilgilerin aslında yanlış bilinen efsaneleşmiş yargılar olduğunu görüyoruz. Peki, bu nasıl oluyor? Bilgi her zaman yazılı ve resmi kaynaklarla yayılmıyor.

Küçükken hepiniz kulaktan kulağa oyununu oynamışsınızdır. Başta söylenen ile sonda söylenen arasındaki devasa farklılıklara şahit olmuşsunuzdur.

Doğru Sandığınız Ama Aslında Yanlış 10 Bilgi

Bilgi de en çok kulaktan kulağa aktarılıyor ve bu esnada bilginin orijinalinde bozulmalar oluyor. Hal böyle olunca bu efsaneleşen bilgiler toplumda yer edinmiş oluyor.

Şimdi gelin yanlış bilinen 7 bilimsel gerçek neymiş hep beraber bakalım.  

Yanlış Bilinen 7 Bilimsel Gerçek

Bu zamana kadar bildiklerinizin aslında ne olduğunu göreceğiniz, size bilgilerinizi sorgulatacak yazımız için hazır mısınız?

1- Balıkların Hafızaları

Balıkların hafızaları bildiğimizin aksine çok daha iyidir. Üç saniyelik hafızaları ile herkesin dilinde olan balıklar aslında altı ay boyunca hafızalarında hatıralar tutabiliyorlar.

2- Kelebeklerin Ömrü

Kelebeklerin ömrü sanıldığı gibi bir gün değildir. Bu hayvanlar 20 – 30 gün arası yaşayabilirler.

3- Doğru Bilinen Yanlışlar: Işık Hızı

Einstein ‘ in açıklamasından beri ışık hızına hiçbir şeyin yetişemeyeceğini biliyoruz. Fakat ışığın bu hızı sadece boşlukta geçerlidir. Başka koşullarda kaplumbağa dahi ışıktan daha hızlı olabilir. Son dönemde araştırmalar uygun koşullarda ışığın tamamen durdurulabileceğini gösteriyor.

4- Yarasaların Görme Duyuları

Bilinenin aksine yarasalar kör değildir. Sadece birincil görüş olarak sesi kullanırlar. Her birinin normal ve düzgün gören bir çift gözü vardır.

5- Meteorlar Aslında Yanmıyor

Özellikle atmosferde oluşan her türlü meteorun birçoğu yanmak yerine buzlarla kaplanır. Aslında sürtünmeden dolayı buzları kaldırıyor ve kuyruğa benzer bir döngü oluşturuyor. Yani aslında bilinenin aksine donuyorlar.

6- Köpekbalıklarının Koku Duyuları

Köpekbalıklarının kilometrelerce öteden bir damla kan kokusunu bile alabileceklerini yıllarca duyduk. Evet, köpekbalıklarının koku duyuları kuvvetlidir fakat maksimum yüz metre öteden koku alabilirler.

7- Doğru Bilinen Yanlışlar: Zürafaların Uykuları

Zürafaların 30 dakika uyuduğu yaygınlaşmış bir bilgi olsa da araştırmacılar zürafaları belli süre gözlemlemiş ve gece uykusuna yattıklarını, gün içinde de şekerleme yaptıklarını görmüşler araştırma sonucunda Zürafaların günlük ortalama 4 buçuk saat uyuduğu tespit edilmiş.

DOĞRU BİLİNEN ANCAK GERÇEKTE YALAN OLAN 10 BİLGİ

Yanlış bilinen 7 bilimsel gerçek listemizde görüyoruz ki doğru bildiğimizi sandıklarımız yanlış çıkabiliyor, her bilgi zamanın şartlarıyla değişip gelişebiliyor. Bize de her daim araştırmak, sorgulamak, öğrenmek kalıyor.

Tüm dünyayı etkisi altına alan virüs Koronavirüs hakkında doğru bilinen birçok yanlış var. Bununla ilgili olarak birçok bilgi paylaşılıyor. Salgına karşı mücadelede yakından iletişim büyük risk oluşturuyor. Ama özellikle çocuklar instagrama attıkları videolarda buna dikkat etmediklerini gösteriyor. Siz de doğru bilinen yanlışlar hakkında bizlere yorum atabilirsiniz.

Exit mobile version