Hiç beklenmedik bir anda neden olduğunu anlamadığımız bir şekilde ortaya çıkan rahatsızlıklardan biri de beyincik sarkması ismindeki hastalıktır. Beyincik sarkması belirtileri klasik migren belirtileri ile çok benzerlik gösterse de, sık sık yaşanan baş ağrıları durumunda mutlaka ve mutlaka bir doktora başvurmak gerekmektedir.
Beyincik Sarkması Nedir ? Beyincik Sarkması Nasıl Anlaşılır?
Bir fıtıklaşma durumu olarak kabul edilmekte olan bu önemli beyin hastalığı, tonsillerin (beyinciğin alt tarafındaki uçların) omurilik kanalına doğru uzanması ve o bölgeyi kapatmasıdır. Bu hastalık, anne karnındaki bir bebekte ya da doğmuş bir bireyde görülebilir. Anne karnında bu hastalığa sahip olunursa hastalık, “Primer Chiari” olarak teşhis edilir. Çocuk ya da yetişkin halde olan bir kişide sonradan ortaya çıkar ise “Sekonder CM” adıyla teşhis edilir.
Omurilik kanalının kapanması ise beyin için oldukça önemli olan omurilik sıvısının akma hızını ve miktarını önemli bir oranda düşürür. Birikmekte olan omurilik sıvısı bu durumda beyinciğin aşağı doğru yer değiştirmesine ya da diğer bir deyişle sarkmasına sebep olur.
1 – Beyincik Sarkması Türleri Nelerdir?
Beyincik sarkması MR görüntüsü ile net bir şekilde teşhis edilebilirken, farklı yaşlardaki bireylerde ortaya çıkabilen bu hastalık, genel olarak dört farklı tip ile tanımlanır. Beyincik sarkması türleri şu şekildedir:
a – Tip 1
Tip 1 seviye beyin hastalığı yetişkinlerde ve çocuklarda görülen tiptir. Bu tipin meydana gelmesi, kafatası yapısı ile de yakından alakalıdır. Örneğin kafatasının arka kısmı daha dar olan insanların beyincik organları daha fazla baskı görür.
Bu durum ise tonsillerin omurilik kanalına uzanmasına sebep olur. Ayrıca başın arka kısmına alınan darbeler de bu hastalığın tüm tiplerini meydana getirebilen bir etkendir.
b – Tip 2
Sarkma beyin hastalığı doğuştan olduğu ve bebeği etkilediği durum Tip 2’dir. “Spina bfida” hastalığı bulunan bebeklerin omurga gelişimi doğumdan önce tamamlanmadığı için omuriliğin bir kısmı bu omurga aralığından dolayı yanlış şekilde gelişir ve bulunması gereken yerden daha dışarda bulunur. Bu ise beyinciği etkiler.
c – Tip 3
Tip 3 beyin hastalığında doğuştan meydana gelen bir diğer türdür. Fakat Tip 3’te, hastalığa sebep olan şey “ensefalosel” durumudur. “Ensefalosel”, bebeğin boynunun arka tarafında bir şişkinlik bulunmasıdır. Bu şişkinlik, beyinciğin fiziksel olarak zorlanmasına sebep olur.
d – Tip 4
Bebeklerde görülen fakat diğer türlerden daha ölümcül olabilen tip 4 beyincik hastalığı, yine doğuştan itibaren görülür. Herhangi bir sebepten dolayı beyinciğin zarar görmüş olması ve bebeğin bu halde doğması oldukça tehlikelidir. Bu hastalığın Tip 4 aşamasına genel olarak, bebeğin anne karnındayken darbe almış olması ya da annenin sağlığına dikkat etmemiş olması sebep olabilir.
2 – Beyincik Sarkması Ne Kadar Sürede İlerler ? Oluşma Sebepleri Nelerdir?
Çoğunlukla anne karnındaki bebeklerde ortaya çıkabilen beyincik sarkmasının sebepleri genel olarak şunlardır:
Genetik faktörlerAnnenin hamilelik dönemi boyunca aşırı alkol kullanmış olmasıAnnenin hamilelik dönemi boyunca uyuşturucu kullanmış olması ya da çeşitli sebeplerden dolayı enfeksiyon rahatsızlıkları yaşamış olmasıdır.Kişinin başına sert darbe alması
3 – Beyincik Sarkması Belirtileri Nelerdir?
Bebeklerde ve yetişkinlerde farklı olarak ortaya çıkan beyincik sarkması belirtileri, her zaman bu hastalıktan kaynaklanmayabilir. Dolayısıyla belirtilerin beyincik sarkması ile alakalı olduğundan emin olabilmek için doktora görünmek en doğrusudur. Vücut dengesi, motor becerileri, duyular ve bazı zihinsel yeterlilikler ölçülerek teşhis konulabilir…
4 – Yetişkinlerde Beyincik Sarkması Belirtileri Nelerdir?
Yetişkinlerde beyincik hastalıkları belirtileri genel olarak şiddetli bir halde ortaya çıkar. Bu belirtiler arasında şunlar bulunur:
Baş ağrısıDengede bozulmaDuymada zorlanmaYutmada zorlanmaBoynun arka tarafında ağrıEllerde ve ayaklarda uyuşmaVücudun bazı yerlerinde his kaybı
a – Bebeklerde Beyincik Sarkması Belirtileri Nelerdir?
Bebeğinin bu tür bir beyin hastalığına sahip olup olmadığını anlamak isteyen ebeveynler oldukça dikkatli davranmalıdır. Çünkü bebeklerde beyincik hastalıkları belirtileri kolay fark edilmeyebilir. Bu belirtilerin olduğundan şüphe duyulursa mutlaka doktora başvurulması gerekir:
Bebeğin yutmada zorlanmasıBebeğin iştahsız olmasıBebeğin çok sık kusmaısıBebeğin düzgün nefes alamamasıBebeğin gelişiminin çok yavaş olmasıBebeğin bacaklarının ve kollarının fazla güçsüz olmasıBebeğin sürekli huzursuz ve sinirli olması
5 – Beyincik Sarkması Tedavisi Nasıl Yapılır?
Beyincik sarkması yaşayanlar için yapılacak olan tedavi süreci, hastalığın tipine ve ilerleme durumuna göre değişebilir. İlaç tedavisiyle ya da ameliyat aracılığıyla gerçekleştirilir. İlerlemiş olan beyincik sarkmasının giderilebilmesi ise, kafatasının arkasındaki bir kısmın kesilerek açılması ve açıklığın, vücuttan alınan bir doku ile kapatılması şeklinde olur. Bunun amacı ise kafatasının beyincik üzerindeki baskısını azaltmaktır.
Bonus: Beyincik Sarkması Ameliyat Ücreti
Beyincik uzantısının omurilik soğanının fonksiyonlarını engellediği bu hastalık türünde ameliyat ücreti de hekim ve hastane tercihine göre değişiklik göstermektedir. Hastalığın seviyesine göre de değişiklik gösteren fiyat skalası sahip olunan Sağlık Güvencesi noktasında da farklılıklara neden olmaktadır.