Beyin Küçülmesi Nedir? Dünyanın En İlginç Hastalığını Duymaya Hazır Mısınız?

Dünyanın en sıra dışı hastalığını duymaya hazır mısınız? Hastalığımızın adı beyin küçülmesi. Genellikle ileriki yaşlarda görülen beyin küçülmesi kimlerde görülür? Nedenleri nelerdir? Nasıl tedavi edilir? İşte, detayları! Beyin Küçülmesi Nedir ? Beyin küçülmesi bir ileri yaş hastalığıdır. Tıptaki adı Atrofi olan hastalık genellikle 65 yaş ve üzeri kişilerde görülür. İnsan beyni anne karnında gelişmeye başlar […]

Dünyanın en sıra dışı hastalığını duymaya hazır mısınız? Hastalığımızın adı beyin küçülmesi. Genellikle ileriki yaşlarda görülen beyin küçülmesi kimlerde görülür? Nedenleri nelerdir? Nasıl tedavi edilir? İşte, detayları!

Beyin Küçülmesi Nedir ?

Beyin küçülmesi bir ileri yaş hastalığıdır. Tıptaki adı Atrofi olan hastalık genellikle 65 yaş ve üzeri kişilerde görülür. İnsan beyni anne karnında gelişmeye başlar ve bu gelişimi 21 yaşında tamamlar. 40lı yaşlardan sonra her sene %4-5 oranında küçülme başlar. 65 yaşından sonra ise bu küçülme hız kazanır.

Beyin yapısal olarak nöron sinir hücrelerinden ve bu nöronların bağlı olduğu sinir sisteminden oluşur. Yaşlanma bu bağlantıların zayıflamasına neden olur. Yavaş yavaş işleyen bu durum beyinde Atrofi meydana getirir.

İnsan vücudundaki hücreler belirli bir yaşa kadar kendini yeniler. Ölen hücrelerin yerine yenileri ürer. Fakat belli bir yaştan sonra bu yenilenme yavaşlar hatta durur. Beyin hücreleri de yaşlanmaya bağlı olarak hücre ölümü hızlanır. Buda beyinde küçülme, his ve denge kaybına sebep olur. Beyin küçülmesi en çok hafıza ile ilgili fonksiyonları ve vücudun denge mekanizmasını etkiler.

Beyin Küçülmesi Nedenleri Nelerdir?

Beyin küçülmesi nedenleri arasında ilk başta yaşlılık etkilidir. Genellikle ileri yaş hastalığı olan Bunama (Demans) ve Alzheimer beyin küçülmesine bağlı gelişen hastalıklardır.

1 – Sigara İçmek Beyin Küçülmesi Nedeni Olabilir

Sigara içmek beyin küçülmesini hızlandıran nedenlerin başında gelir. İnsan vücudundaki organlar düzgün çalışabilmek için oksijene ihtiyaç duyar. Havadaki oksijen akciğerlerden kan hücreleri ile organlara taşınır. Beyin iç organlar arasında oksijene en çok ihtiyacı olan organdır. Sigara kullanımı kan hücrelerindeki oksijen miktarının azalmasına ve vücuda yetememesine sebep olur. Bu da oksijen bakımından iyi beslenemeyen beyinin küçülmesine neden olur.

2 – Alkol Kullanımı Bunamaya Neden Olabilir

Alkol kullanımı damarlarda sertlik ve daralma meydana getirir. Bu da vücutta kan dolaşımını ciddi manada etkiler. Damar sertliği ve daralması nedeniyle beyne yeterli kan gitmemesi beyin küçülmesi hastalığına neden olur.

3 – Sağlıksız Beslenme Beyni Küçültüyor

Son yıllarda sağlıksız beslenme ve hareketsiz yaşamın neden olduğu obezite de beyin küçülmesi nedenleri arasındadır. Vücut kitle endeksi yağ bakımından ne kadar yüksek olursa ortaya çıkan enerji ihtiyacı da o kadar artar. Bu da vücuda giren oksijenin çoğunun daha beyne ulaşmadan emilmesine sebep olur. Bu durum beyinde oksijen açlığına bağlı olarak küçülmeye sebep olur.

4 – Stres Beyin Küçülmesini Tetikliyor

Stresli bir yaşam ve yoğun depresyon da son yıllardaki araştırmalarla beyin küçülmesine neden olduğu görülmüştür. Stres insan yaşamı boyunca bütün hatalıkların temeli olduğu gibi beyin küçülmesi hastalığını hızlandırıyor.

5 – Kronik Hastalıklar

Şeker hastalığı, yüksek tansiyon gibi kan dolaşımını etkileyen hastalıklar da beyin nöronlarını etkileyerek küçülme hızını arttırır.

Beyin Küçülmesi Evreleri Nelerdir?

Beyin fonksiyonlarının en üst düzeyde çalıştığı dönem 20’li yaşlardır. Matematiksel işlemler, hayal gücü ve yaratıcılık bakımından zirve noktadadır.

30 yaşından beyin küçülmeye başlar bu küçülme yavaştır. Çok az da olsa etkileri yapılan testler sonucu fark edilebilir.

Kişi 40 yaşına geldiğinde beyin küçülmesi yavaş seyretse de hızlandığı da olabilir. Bu dönemde artık telefon numarası ezberlemek ve hatırlamak zorlaşır, zihinden yapılan işlemler daha yorucu hale gelebilir.

50 yaştan sonra artık kişilerin isimlerini hatırlamak zorlaşır. Yeni öğrenilen şeyler artık unutulmasa da öğrenmek zorlaşmıştır. Küçülme hız kazandığı için beyin fonksiyonları artık çalışması yavaşalar.

60lı yaşlar artık beyin küçülmesi etkisiyle artık hafıza sorunlarının daha da arttığı dönemdir. Dikkat gerektiren işlerle uğraşmak artık daha zordur. Birden fazla işle aynı anda uğraşmak ciddi anlamda güçleşir.

70 yaş ve üzeri kişilerde artık bazı fonksiyonların çalışmadığı net bir şekilde görülür. Beyin küçülmesine bağlı Alzheimer ve Demans gibi hastalıkların en çok görüldüğü yaş grubudur.

Beyin Küçülmesi Belirtileri Nelerdir ?

Beyin küçülmesi hastalığının en net belirtisi Afrazi (konuşma bozukluğu)’dir. Bazı kişilerde sara nöbetine benzer nöbetler de görülmüştür. Vücut işlevlerinde güç kaybı yaşanır. Vücutta denge bozuklukları, tuvalet tutmakta güçlük meydana gelir.

Beyin Küçülmesi Tedavisi

Beyin küçülmesi yaşlanmaya bağlı olduğu için herhangi bir beyin küçülmesi tedavisi mümkün değildir. Fakat yavaşlatmak mümkündür. Beyin küçülmesini hızlandıran şeker hastalığı, yüksek tansiyon gibi rahatsızlıklar tedavi edilir, alkol ve sigara tüketimi bırakılırsa küçülme yavaşlatılabilir.  Ayrıca dengeli beslenip spor yapılarak vücudun kitle endeksi korunur ve kan hücreleri oksijene doyurulursa yine küçülme yavaşlayabilir.

Exit mobile version