Beyaz ekmeğin çok sık tüketilmesinin birkaç önemli sebebi bulunmaktadır. Bu sebeplerden birincisi beyaz ekmeğin diğer ekmek çeşitlerine göre daha lezzetli olmasıdır. Çavdar ekmeği, tam buğday ekmeği, kepek ekmeğinin yanı sıra beyaz ekmek en çok tercih edilen ekmek çeşididir. Çünkü tüm bu ekmek çeşitlerinden daha lezzetlidir.
Beyaz ekmeğin çok fazla tercih edilmesinin bir diğer sebebi ise beyaz ekmeğin içindeki karbonhidratın alışkanlık yaratıyor olmasıdır. Yalnızca beyaz ekmek değil, bütün karbonhidratlı yiyecekler bağımlılık yaratmaktadır. Doğal olarak beyaz ekmekte bağımlılık yaratmaktadır.
Beyaz ekmeğin çok tercih ediliyor olmasının son sebebi ise Türk gelenekleridir. Geleneksel olarak beyaz ekmeğe yatkın olmamız nedeniyle beyaz ekmek çok fazla tercih edilmektedir. Mesela bir yemeğe gidildiğinde yemeğin yanına beyaz ekmek tercih edilmektedir.
Beyaz Ekmeğin Yararları
içindeki karbonhidrat ile vücudun karbonhidrat ihtiyacı da karşılanmaktadır. Vücut kan şekerini dengelemek için beyaz ekmek önem taşımaktadır.
Ancak diğer ekmeklerin yağ oranı az olduğundan diğerlerine göre faydası biraz azalmaktadır. Bunun için de beyaz ekmek yerine tam buğday ekmeği, çavdar ekmeği gibi diğer ekmek çeşitleri tercih edilmelidir.
Beyaz Ekmeğin Zararları
Beyaz ekmeğin zararları elbette ki yararlarından çok daha fazladır. Beyaz ekmeğin zararlarının en başında beyaz ekmeğin en başlı özelliği çok fazla yağ birikmesine sebep olmaktadır. Vücutta yağ birikmesi ise fazla kiloya sebep olmaktadır.
Beyaz ekmeğin bir diğer zararı ise alışkanlık yaratıyor olmasıdır. Beyaz ekmeğin yaptığı alışkanlık nedeniyle beyaz ekmek tüketimini bırakmak zor olmaktadır. Beyaz ekmek tüketiminin alışkanlık yaratmasından kaynaklı olarak bırakılamayan ekmek, gün geçtikçe vücuttaki yağ oranını artırarak fazla kilolara sebep olmaktadır.
Beyaz ekmeğin bir diğer zararı ise metabolizmayı yavaşlatarak vücutta hazımsızlık problemi oluşturmaktadır. Hazmı zorlaştırdığından dolayı günlük yaşam kalitesini hayli düşürür.
İlginizi Çekebilir: Akdeniz Diyeti ile Sağlıklı Zayıflama