Behçet Hastalığı Nedir Belirtileri Nelerdir | Behçet Hastalığı Tedavisi Nasıl Yapılır?

Behçet hastalığı nedir belirtileri nelerdir? Behçet hastalığı neden olur? Behçet hastalığı tehlikeli mi, ölümcül mü? Behçet hastalığı tedavisi nasıl yapılır?

Behçet hastalığı nedir belirtileri

Behçet hastalığı nedir belirtileri nelerdir? Behçet hastalığı neden olur? Behçet hastalığı tehlikeli mi, ölümcül mü? Behçet hastalığı tedavisi nasıl yapılır? Behçet kendiliğinden geçer mi? Bu yazımızda behçet hastalığı nedir belirtileri nelerdir başta olmak üzere bu hastalığa dair merak edilen sorulara cevap vereceğiz…

Bu yazıda neler var?

Behçet Hastalığı Nedir?

Behçet hastalığı nedir; vücudun farklı farklı yerlerinde bulunan kan damarlarının iltihaplanmasına yol açan bir hastalıktır. Kronik ve otoimmün bir hastalık olan Behçet nadir görülür. Bağışıklık sisteminde ortaya çıkan bozukluk sebebiyle enfeksiyon belirtileri yaşanır ve behçet hastalığı gelişir. Yani behçet hastalığı nedir kısaca; otoimmün yani bağışıklık sistemi hastalığıdır.

Behçet Hastalığı Nasıl Başlar?

Behçet sendromu ile ilgili olarak yapılan çalışmalarda, bu hastalık ile ilgi olduğu ortaya konan bazı genler bulunmuştur. Bazı tıp araştırmacılarına göre behçet hastalığı nedir nasıl oluşur; behçet hastalığı bakımından duyarlı genleri olan kişilerde, maruz kalınan bir bakteri ya da virüs bu hastalığı tetiklemektedir. Böylelikle; bu geni taşıyan kişilerde behçet sendromu ortaya çıkmakta, behçet hastalığı belirtileri baş göstermektedir.

Behçet sendromu genellikle 20 ve 30’lu yaşlarda daha sık görülse de yaşlılarda ya da çocuklarda görülebilir. Behçet hastalığı başladığında yani ortaya çıktığında yaşanan semptom ve belirtiler, kan damarlarının iltihaplanmasına (vaskülit) neden olur. Dolayısı ile behçet sendromu başladığında damarlar zarar görebilir.

Behçet Hastalığı Nedir Belirtileri Nelerdir | Behçet Hastalığı Tedavisi Nasıl Yapılır?

Behçet Hastalığı Neden Olur?

Net olarak behçet hastalığı neden olur bilinmemektedir. Ancak Asya ve Ortadoğu’da daha sık rastlanması sebebiyle genetik geçişli olduğu ve çevresel faktörlerin de etkili olduğu düşünülmektedir. Günümüzde bilindiği kadarıyla behçet hastalığı nedeni; vücudun bağışıklık sisteminde bozukluk olması ve vücudun enfeksiyona karşı tepki belirtileri göstermesidir.

Kısacası; yapılan araştırmalara göre behçet sendromu bakımından duyarlı geni olan kişiler, bir virüs yad a bakteriye maruz kaldıklarında hastalık aktif hale gelmektedir ve behçet hastalığı belirtileri gün yüzüne çıkmaktadır.

Behçet Hastalığı Belirtileri Nelerdir?

Behçet hastalığı nedir neden olur açıkladık… Peki, behçet hastalığı belirtileri nelerdir? Fakat bu soruya cevap vermek biraz kafa karıştırıcı olabilir. Çünkü bazı behçet hastalığı belirtileri oldukça önemsiz ve hastalıkla ilgisizdir. Ayrıca behçet hastalığı belirtileri kişiden kişiye göre de değişebilir. Kimi kişilerde zamanla şiddetlenebilir ya da daha hafif geçebilir.

Farklı behçet hastalığı belirtileri olmasının nedeni; bu sendromun vücudun hangi bölümlerini etkilediğidir. Genel olarak behçet hastalığın belirtileri şunlardır:

  • Ağız yaraları (aft/aftör ülser)
  • Göz iltihabı (üveit)
  • Eklemlerde iltihaplanma, şişlik, ağrı
  • Genital yaralar
  • Deri döküntüsü
  • Deri lezyonları
  • Sindirim sistemi hastalıkları

1- En Yaygın Behçet Hastalığı Belirtisi: Ağız Yaraları

Behçet hastalığı nedir belirtileri nelerdir baktığımızda en yaygını; ağızda çıkan yaralar yani aftlardır. Küçük, ağrılı ve kabarık lezyonlar ağız içinde ve çevresinde çıkabilir. Bu ağız yaraları genellikle 1-3 hafta arasında iyileşir ancak sık tekrarlar.

2- Behçet Sendromu ve Üveit

Behçet sendromu belirtilerinden biri de göz iltihabıdır. Gözün uvea tabakasında iltihaplanma olması (üveit), iki gözde de ağrı kızarıklık ve bulanık görme şikayetlerini ortaya çıkarır. Üveit, tedavi edilmesi gereken bir göz hastalığıdır. Çünkü üveit tedavi edilmezse görme yetisinin bozulmasına yol açabilir. Bu sebeple özellikle behçet hastalarının düzenli olarak üveit riskine karşı göz muayenesi olması tavsiye edilir.

3- Behçet Hastalığı ve Eklem İltihabı

Behçet hastalığı belirtileri arasında eklemlerde şişlik yani eklemlerde iltihaplanma da yer alıyor. Behçet sendromu nedeniyle ortaya çıkan eklem iltihaplanması 1-3 hafta arasında etkili olup daha sonra kendiliğinden geçebilir. Eklemler dışında kol bilekleri, ayak bilekleri ve dirsekler de etkilenebilir.

4- Behçet Hastalığı Vajina Yaraları

Behçet sendromu nedeniyle üreme organlarında ve vulva bölgesinde açık, iltihaplı yaralar meydana gelebilir. Oluşan bu yaralar genelde ağrı vericidir ve iyileştikten sonra yara izi kalabilir. Genital bölge yaraları Behçet hastalığı belirtileri arasında en yaygın olanlardan biridir.

5- Morbus Behçet ve Deri Lezyonları, Döküntüsü

Behçet hastalığı nedir belirtileri nelerdir diye baktığımızda bir belirti de deri lezyon ve cilt döküntüsüdür. Bu hastalığa sahip kişilerin vücudunda sivilceye benzer yaralar gelişebilir. Özellikle alt bacaklarda cilt kızarıklığı, hassas ve kabarık nodüller, doku büyümeleri ortaya çıkabilir.

6- Behçet Sendromu ve Damar Daralması, Damar Tıkanması

Behçet hastalığı belirtileri arasında kan pıhtısı da bulunuyor. Kan pıhtısının ortaya çıkması sonucunda iltihaplanma gelişebiliyor; bacaklarda ya da kollarda ağrı, şişlik ve kızarıklık yaşanabiliyor. Eğer iltihaplanma toplar damarlarda veya büyük atar damarlarda meydana gelirse de damar daralması, damar tıkanması veya anevrizma gelişebiliyor.

7- Morbus Behçet ve Sindirim Sistemi

Behçet hastalığı nedir belirtileri nelerdir araştırması yapıldığında, bu hastalığın sindirim sistemine de etki edebildiği görülüyor. Karın ağrısı, ishal ya da kanama ortaya çıkabiliyor.

8- Behçet Hastalığı ve Sinir Sistemi

Behçet sendromu kaynaklı olarak sinir sisteminde ve beyinde iltihap gelişebiliyor. Bu da baş ağrısı, ateş, denge kaybı, baş dönmesi, felç gibi şikayetlere yol açabiliyor.

Behçet Hastalığı Nedir Belirtileri Nelerdir | Behçet Hastalığı Tedavisi Nasıl Yapılır?

Behçet Hastalığı Tanı Kriterleri Nelerdir? Behçet Hastalığı Nasıl Teşhis Edilir?

Net olarak behçet hastalığı tanısı koyabilen bir test yad a teşhis yöntemi yoktur. Bu sebeple morbus behçet hastalığının tanısı, semptomlara ve yapılan muayenelere göre konur. Bu hastalığın en belirgin semptomu; ağız içi yaralardır. Dolayısı ile behçet hastası olduğu düşünülen kişilerde 1 sene içinde en az üç kez aft oluşumu yaşanması beklenir.

Ağız içi aftlar behçet tanısı koymak için yeterli değildir. Afta eşlik etmesi beklenen iki farklı behçet hastalığı belirtisi de olması beklenir. Örneğin; genital bölge yaraları ve göz iltihabı da en yaygın semptomlardandır. Eğer bu semptomlar da afta eşlik ediyorsa behçet sendromundan şüphelenilebilir. Bu noktada devreye paterji testi girer. Ev en az üç behçet hastalığı belirtisi taşıyan kişilere paterji testi uygulanır.

Behçet Hastalığı Testi Nedir? Paterji Testi Nedir?

Behçet hastalığı testi; paterji testidir. Paterji testi ile behçet şüphesi olan kişilere uygulanır ve bu test, tanı koymada yardımcıdır. Peki behçet tanısı için paterji testi nasıl yapılır?

Genel olarak hastanın ön kol derisine, steril bir iğne yapılır. Ardından iğne yapılan derinin 24-48 saat gözlemi yapılır. Eğer iğne yapılan deride bu süre zarfında bir kızarıklık, kabarıklık, sivilce ya da iltihaplanma ortaya çıkarsa testin pozitif olduğu anlaşılır.

Behçet Hastalığı Geçer mi?

Behçet hastalığı nedir; tamamen geçen ve tedavi edilebilen bir hatalık değildir. Behçet hastalığı tedavisi, hastalığı uyutmaya, semptomların giderilmesi amacıyla uygulanır. Bu sebeple behçet hastalığı tamamen geçmez ancak uyutulabilir. Yaşam boyu behçet atakları ile yaşamına devam eden hastalar olduğu gibi, yaşamında sadece bir kaç kez bu atakları yaşayıp hastalığı bir daha yaşamayan kişiler de vardır.

Behçet Hastalığı Tedavisi Var mı?

Behçet hastalığı tedavisi, kişiden kişiye göre farklılık gösterir. Çünkü her behçet hastasının semptomları farklıdır ve dolayısı ile uygulanacak tedavi de değişir. Kimi zaman behçet hastalığı tedavisi için hastalara sadece yaşam tarzı değişiklikleri yapılması tavsiye edilir, kimi zaman da ömür boyu ilaç kullanımı gerekebilir. Peki, behçet hastalığı tedavisinde hangi ilaçlar ne için kullanılır?

Behçet hastalığı nedir belirtileri nelerdir incelemesi yaptığımızda en fazla ağız içi aftların olduğu dikkat çekiyor. En yaygın belirti olan ağız içi aftlar için genellikle kortizonlu solüsyon ve spreyler reçete ediliyor.

Bir başka en yaygın semptom ise genital bölge yaraları yani ülserlerdir. Bunun için de genital bölgeye uygun kortizonlu spreyler, kremler ya da solüsyonlar reçete edilebiliyor. Eğer behçet sendromundan kaynaklı ağrı şikayeti var ise doktorlar tarafından gerekli ağrıkesiciler de tedaviye dahil ediliyor.

Behçet hastalığı bir bakıma kişiye özel semptomları gelişebilen bir hastalıktır. Bu sebeple behçet tedavisinde, semptomlara yönelik gerekli tedaviler uygulanıyor. Örneğin; behçet kaynaklı olarak üveit gelişmesi durumunda hastalara üveit tedavisi yapılıyor. Dolayısı ile behçet hastalarının düzenli olarak doktor kontrolünde olması gerekiyor.

Behçet Hastalığı Nedir Belirtileri Nelerdir | Behçet Hastalığı Tedavisi Nasıl Yapılır?

Behçet Hastalığına Hangi Bölüm Bakar?

Behçet otoimmun bir hastalık yani bağışıklık sistemi hastalığı olduğundan bu hastalığın tanı ve tedavisine Romatololi bölümü bakıyor. Ayrıca bir cilt hastalığı da olduğundan Dermatoloji bölümüne de hastalığın tedavisi için başvurulabiliyor. Örneğin; hastalıktan kayaklı üveit gelişmesi durumunda, romatoloji doktorları tarafından göz doktoruna yönlendirme yapılıyor ve hastalık farklı uzmanlık alanlarındaki doktorların işbirliği ile tedavi ediliyor.

Behçet Hastalığı Nedir İle İlgili En Çok Sorulan Sorular ve Cevapları

Behçet hastalığı nedir belirtileri nelerdir, nasıl tedavi edilir açıkladık. Ancak bu hastalık ile ilgili cevabı çok araştırılan bazı sorular var. İşte, behçet hastalığı nedir araştırması yapan kişilerin cevap aradığı sorular…

1- Behçet Hastalığı Cinsel Yolla Bulaşır mı?

Behçet hastalığı nedir belirtileri nelerdir diye baktığımızda; bu hastalığın genital bölgede açık ve iltihaplı yaralara neden olduğu görülüyor. Özellikle kadınlarda vajinanın iç kısmında akıntı ve ağrıya yol açan morbus Behçet hastalığı cinsel yolla bulaşmıyor.

2- Behçet Hastalığı Tehlikeli mi?

Behçet hastalığının şiddeti kişiden kişiye göre değişiyor. Kimi kişilerde sadece deri lezyonları ile sınırlı kalırken kimi kişilerde damar hastalıklarına yol açıp tehlike yaratabiliyor. Bu sebeple behçet hastalarının tanı aldıktan sonra mutlaka gerekli tedaviyi alması gerekiyor.

3- Behçet Hastalığı Nelere Yol Açar?

Yukarıda behçet hastalığı nedir belirtileri nelerdir bölümünde açıklanan semptomlar, behçet hastalarının karşılaşabileceği sağlık sorunları arasında yer alıyor. Dolayısı ile behçet sendromu deri döküntüsüne, eklem şişlik ve ağrılarına, sinir sistemi hastalıklarına, sindirim sistemi hastalıklarına, göz iltihabına yol açabiliyor.

Behçet Hastalığı Nedir Belirtileri Nelerdir | Behçet Hastalığı Tedavisi Nasıl Yapılır?

4- Behçet Hastalığı Ölümcül müdür?

Behçet hastalığından dolayı yaşanan ölüm oranı yüksek değildir. Behçet sendromu kaynaklı olarak gelişen damar genişlemesi, damar yırtılması, kanamalar nadiren ölümlere yol açabiliyor.

5- Behçet Hastalığı Kimlerde Görülür?

Behçet hastalığının genetik geçişle de geçebileceği düşünülmektedir. Bu nedenle ailesinde behçet hastalığı olan kişilerde Behçet Sendromunun görülme olasılığı vardır.

Behçet sendromu genel olarak 20’li ve 30’u yaşlardaki kişileri etkiler. Fakat çocuklarda veya yaşlı yetişkinlerde de görülebilir. Morbus Behçet kadınlara oranla erkeklerde daha ağır seyretmektedir.

6- Behçet Hastalığında Yenmemesi Gerekenler Nelerdir?

Behçet hastalığı tedavisi, ortaya çıkan semptomları durdurmak ve atakları azaltmak üzere gerçekleştirilir. Dolayısı ile tamamen behçet hastalığını bitiren bir tedavi olmadığından hastaların yaşam tarzından değişiklik yapması, hastalığın semptomlarının azaltılmasında etkilidir. Yaşam tarzı değişikliklerinden biri de beslenmedir.

Behçet hastalığında yenmemesi gerekenler ve önerilen beslenme tavsiyeleri şu şekildedir:

  • Tatlı yiyecek ve içecek tüketiminden kaçınılmalıdır
  • Hamur işi sınırlandırılmalıdır ve en aza indirilmelidir
  • Yağsız et tercih edilmelidir
  • Patates, bulgur, mısır ve pirinç yenmemeli ya da çok az tüketilmelidir
  • Yemeklerde zeytinyağı kullanılmaya özen gösterilmelidir
  • Yağsız süt ve süt ürünleri tüketilmelidir
  • Katı yağ kullanılmamalıdır
  • Kızartma tüketilmemeli ya da çok az tüketilmelidir
  • Kök sebzeler arasından havuç ve kereviz tercih edilmemelidir
Behçet Hastalığı Nedir Belirtileri Nelerdir | Behçet Hastalığı Tedavisi Nasıl Yapılır?

7- Behçet Hastalığı Nasıl Anlaşılır?

Behçet hastalığı nedir belirtileri nelerdir bölümündeki semptomları inceleyerek behçet nasıl anlaşılır sorusunun cevaplarına ulaşabilirsiniz. Ancak behçet sendromu sadece doktorların muayene ve gözlem yapmasıyla teşhis edilebilir. Çünkü çoğu behçet belirtisi, behçetten bağımsız olarak da yaşanabilir.

8- Behçet Hastalığı Kan Tahlilinde Çıkar mı?

Behçet hastalığı için özel olarak kullanılabilen bir kan testi yoktur dolayısı ile behçet kan tahlilinde çıkmaz. Sadece hastaların yakınmaları dikkate alınır ve paterji testinden de yararlanılarak tanı konur. Behçet sendromu otoimmün bir hastalık olduğundan doktorlar tarafından bağışıklık sistemi ile ilgili kan tahlilleri de istenebilir. Ancak kan testi ile behçet tanısı konulmaz.

9- Behçet Atakları Nasıl Olur?

Behçet atakları, hastalığın semptomlarının ortaya çıkmasıyla gerçekleşiyor. Örneğin; eklemlerin şişmesi, genital bölgede iltihaplı yaraların olması, sindirim sistemi problemlerinin yaşanması bir anda ortaya çıkabilir ve 1 ile 3 hafta arasında geçebilir. Behçet tedavisi de bu atakların gerçekleşmemesi ya da gerçekleştiğinde iyileşmesi için uygulanır.

10- Behçet Hastalığı Kaşıntı Yapar mı?

Behçet hastalığı deri lezyonları, deri döküntüsü ve genital bölge yaralarına yol açabilen bir hastalık olduğu için kaşıntıya sebebiyet verebilmektedir.

11- Behçet Hastalığı İlaçları İyi Gelir mi?

Behçet hastalığı ilaçları, semptomların hafifletilmesinde oldukça etkilidir. Doktorun önerdiği düzenli tedavi ve olumlu yaşam tarzı değişiklikleri ile behçet hastaları yaşamlarına konforlu şekilde devam edebilir.

Behçet Hastalığı Nedir Belirtileri Nelerdir | Behçet Hastalığı Tedavisi Nasıl Yapılır?

12- Behçet Hastalığına Ne İyi Gelir?

Ombus behçet bir bağışıklık sistemi hastalığıdır. Bu sebeple kişilerin bağışıklık sistemlerinin güçlü olması çok önemlidir. Bunun için de vitaminler ve mineraller açısından yeterli beslenilmelidir. Bununla birlikte bu hastalığa en iyi gelecek şey; gerekli tedaviyi almak ve doktor tavsiyelerine uymaktır.

Yapılan araştırmalara göre; aşırı yorgunluk, stresli yaşam ve ateşli hastalıklar behçetin en önemli semptomlarından biri olan üveit hastalığını tetikliyor. Bu semptomun ortaya çıkmaması için de soğuk algınlığı, grip, stres risklerinden uzak durmak gerekiyor.

13- Behçet Hastalığı Diğer Adı Nedir?

Behçet hastalığı diğer adı Behçet sendromudur. Uluslararası tıp literatüründe behçet hastalığı diğer adı ‘’Morbus Behçet’’ olarak geçmektedir. Gayri resmi olarak ise Behçet hastalığı ‘’İpek Yolu Hastalığı’’ olarak da geçmektedir. Çünkü Doğu Asya ve Ortadoğu’da bu hastalığa daha sık rastlanmaktadır. Türkiye de behçet hastalığının sık görüldüğü ülkeler arasındadır.

14- Behçet Hastalığı İsmi Nereden Geliyor?

Behçet hastalığının ismi Türk dermatolog Hulusi Behçet’ten gelmektedir. Çünkü Hulusi Behçet tarafından hastalarından birinde bu sendromun üç belirtisi 1924’te saptanmıştır. Hulusi Behçet bu hastalık hakkında yaptığı araştırmayı ilk kez 1936 senesinde yayınlamıştır. 1947 yılında da Cenevre’de yapılan Uluslararası Dermatoloji Kongresi’nde resmi olarak bu hastalığa ‘’Morbus Behçet’’ adı verilmiştir.

15- Behçet Hastası Engelli Raporu Alabilir mi?

Behçet hastalığı nedir diye baktığımızda pek çok semptomunun olduğu görülüyor. Kimi kişilerd ebu hastalık hafif seyrederken kimi kişilerde nadiren ağır yaşanabiliyor. Dolayısı ile behçet hastası engelli raporu her zaman alamaz. Behçet nedeniyle engelli raporu alacak kişiler şiddetli semptomlar yaşıyor olması gerekiyor.

İlginiz Çekebilir: Aft Yaraları Nasıl Geçer? 1 Saatte Aft Yarasını Geçiren Mucivezi Karışım Nedir?