Bebeklerde cilt hastalıkları resimli olarak internet üzerinde sıklıkla araştırılıyor. Pek çok anne ve baba, bebeklerinin cildindeki değişim nedeniyle endişeye kapılabiliyor. Bunun için bebeklerde cilt hastalıkları nelerdir araştırdık ve bebeklerde cilt hastalıkları resimli anlatım yazısını derledik. İşte en sık karşılaşılan bebeklerde cilt hastalıkları resimli yazımız…
Bebeklerde Cilt Hastalıkları Nelerdir
Bebeklerde cilt hastalıkları nelerdir sorusunun cevabı özellikle yeni anne ve baba olmuş kişiler tarafından yoğun olarak araştırılıyor. Çünkü yenidoğanların cildi oldukça hassas oluyor ve pek çok etkenden etkilenebiliyor. Bu sebeple de bebeklerinde değişim gören ebeveynler, bebeklerde cilt hastalıkları resimli araştırmasına giriyor. Ancak cilt üzerindeki bazı değişimler oldukça normal karşılanırken bazıları da alerjik olarak ortaya çıkabiliyor. İşte bebeklerde geçici olarak gözlemlenen ve uzman bilgisine danışılması gereken bebeklerde cilt hastalıkları resimli bilgileri…
1- Doğum Lekesi
Doğum lekesi bir diğer adıyla mongol lekesi özellikle yenidoğan bebeklerde sıklıkla görülmektedir. Daha çok sırtın alt kısmında ve de kalça bölgesinde görülen bu lekenin çapı yaygın olarak 1-2 cm aralığında olmaktadır. Ancak mavimsi ve morumsu bir renkle daha büyük bir formda da olabilmektedir. Bebeklerde cilt hastalıkları resimli olarak farklı şekillerde görülebilmektedir. Genel olarak çocuklar 2 yaşına geldiğinde mongol lekesi kendiliğinden geçmektedir. Bu sebeple hastalık kategorisinde değerlendirilmemekte ve tedavi gerektirmemektedir.
2- Bebeklerde Cilt Hastalıkları Resimli: Yüzeysel Hemanjiyom
Bebeklerde cilt hastalıkları resimli arayışında en fazla arananlardan bir tanesi de yüzeysel hemanjiyom olarak karşımıza çıkmaktadır. Yüzeysel hemanjiyom genel olarak yenidoğan pek çok ve bebekte görülmektedir ve tedavi gerektirmeden kendiliğinden geçmektedir. Bebeklerin göz kapaklarında, ensesinde ve dudak üstünde kırmızı renkli lekeler şeklinde kendisini göstermektedir.
3- Ammonia Dermatit (Pişik)
Ammonia dermatit yani daha yaygın bilinen ismiyle pişik, her üç çocuktan birinde görülmektedir. Bebeklerde ve küçük yaştaki çocuklarda herhangi bir zaman diliminde görülen bu cilt hastalığının nedeni; kimi zaman dışkıdaki bir bakteri, kimi zaman idrarda bulunan amonyak, kimi zaman da sıcak hava koşulları olmaktadır. Ciltte gözle görülür kızarıklığa yol açan pişik, bebeklerde cilt hastalıkları resimli arayışında en çok karşılaşılandır. Hassas ciltli bebeklerde pişik görülme olasılığı daha yüksektir. Bu sebeple her bebeğin bezi sık sık değiştirilmeli, ciltleri kuru ve temiz tutulmalı, sürtünmeye neden olmayacak kıyafetler tercih edilmelidir. Ayrıca daha çok pişik önleyici ürünler tercih edilmeli, bebeklerin pH seviyesi dengede tutulmalıdır.
4- Cilt Soyulması
Bebeklerde cilt hastalıkları resimli arayışında en fazla karşılaşılan cilt sorunlarından biri de cilt soyulması olarak karşımıza çıkmaktadır. Genel olarak bebeklerin dünyaya geldiği ilk haftada derilerin ince bir tabaka halinde pullanma görülebilmektedir. Bu pullanmaların olduğu deri zaman içinde de soyulmaktadır. Fizyolojik nedenli olan bu durum kendiliğinden geçmektedir.
5- Konak
Konak çocuk veya bebeklerin kafalarında kabuklanma olarak bilinmektedir. Saç derisinde fazla yağ birikmesi nedenine bağlı olarak yaşanan bu cilt sorunu, bebeklerde cilt hastalıkları resimli aramalarında sık karşılaşılmaktadır. Beyazımsı veya sarı renkli olan bu kabuklanmalar söz konusu olduğunda cilt üzerine zeytinyağı ile masaj yapılmalıdır. Kalıcı olmayan bu cilt sorunu, iyi bir bakım ile giderilebilmektedir.
6- Beneklenme
Beneklenme genel olarak yenidoğan bebeklerin soğuk bir ortam ile karşılaşması sonucunda gözlemlenmektedir. Koyu pembe renkli dalgalanmalar şeklinde görülen bu cilt sorunu, deri üzerinde mermer görüntüsünün oluşmasına neden olmaktadır. Bu sebeple de bebeklerde cilt hastalıkları resimli araştırması yapılmaktadır. Kendiliğinden geçen bu cilt sorunu, doğumsal hipotiroidi olan bebeklerde daha uzun sürede iyileşme gösterebilmektedir.
7- Bebeklerde Alerjik Döküntü: Atopik Dermatit
Atopik dermatit pek çok bebek ve çocukta karşılaşılan bir durumdur. Özellikle de yenidoğan bebeklerde sıklıkla karşılaşılmaktadır. Bebeğin cildinde döküntü, kuruluk, kırmızılık ve kabarıklık olarak görülen bu cilt hastalığı kaşıntı ile birlikte yaşanmaktadır. Bebeklerde alerjik cilt hastalıkları resimli arasında bulunan atopik dermatit, 5-6 yaştaki çocuklarda da sıklıkla görülmektedir. Ayrıca ev tozu, polen, besin alerjisi nedeniyle de yaşanabilmektedir. Bu cilt hastalığında ter olumsuz bir etkiye sahiptir. Atopik dermatit durumunda bebek ve çocukların terlemesi önlenmelidir ve bu çocuklar sıcak havalarda ince giydirilmelidir.
8- İsilik (Miliaria)
Halk arasında isilik olarak bilinen miliaria, terlemenin etkisiyle ortaya çıkan bir cilt hastalığıdır. Sıcak havalarda ter bezi gözeneklerinin tıkanmasına bağlı olarak yaşanan isilik de bebeklerde cilt hastalıkları resimli arasında sık araştırılmaktadır. Bu durumda yapılması gereken; hava geçirgenliği olmayan ve sık giysilerin tercih edilmemesidir. Ayrıca isilik sorunu yaşayan bebek ve çocukların kıyafetleri, yoğun kimyasal içeren deterjanlarla yıkanmamalıdır. Bu durumda yapılması gereken; bebek ve çocukların kıyafetinin sık değiştirilmesidir.
9- Bebeklerde Kızarıklık ve Kabarma: Egzama
Egzama, genetik yatkınlığı olan bebek ve çocuklarda sık karşılaşılan bir cilt hastalığıdır. Bebeklerde cilt hastalıkları resimli arasında en fazla aranan cilt hastalığı egzamadır. Çünkü genetik geçişle de gelebilmektedir. Bu rahatsızlığın en büyük ikinci nedeni ise; cilt kuruluğu olarak karşımıza çıkmaktadır. Egzamalı bebek ve çocuklarda bu cilt sorununun önüne geçilebilmesi için ve tahribatının azaltılabilmesi için çocuk doktoruna başvurulması tavsiye edilmektedir. Bebeklerde alerjik cilt hastalıkları resimli arasında yer alan bu rahatsızlık sebebiyle tespit edilen alerjenlerden uzak durulmalıdır.
10- Yenidoğan Aknesi
Yenidoğan aknesi, ortalama olarak yenidoğan bebeklerin yüzde 20’sin görülmektedir. Henüz yaşamın ilk zamanlarında alın ve göğüste sık rastlanan bu cilt hastalığı, nadiren de olsa sırtta ve göğüste görülebilmektedir. Çevresel etkenlerden dolayı ortaya çıkabilen bu rahatsızlık, anneden androjenik hormonların geçmesine bağlı olarak da yaşanabilmektedir. Birkaç ay içerisinde kendiliğinden iyileşen yenidoğan aknesi, 5. veya 6. ayda gözlemlendiğinde infantil akne olarak adlandırılmaktadır.
11- Cilt Kuruluğu
Cilt kuruluğu yalnızca bebeklerde değil çocuk ve yetişkinlerde de görülebilen bir cilt sorunudur. Bebeklerde alerjik cilt hastalıkları resimli arasında da yer alan cilt kuruluğu tedavi edilmelidir. Tedavi edilmemesi durumunda kendisini egzamaya çevirebilmektedir. Cilt kuruluğu olan bebek ve çocukların ciltler nemli ve temiz tutulmalı, sıklıkla banyo yaptırılmalı ve banyo sonrasında da nemlendirici ile bakım yapılmalıdır. Ancak öncelikle çocuk doktoruna danışılmalı ve gerekli bakım şekli öğrenilmelidir. Ayrıca bu çocuk ve bebekler, cilt kuruluğuna neden olan sabun ve şampuanlarla temas ettirilmemelidir.
12- Lanugo
Lanugo daha çok permatüre doğan bebeklerde görülen tüylerdir. Omuz ve sırt bölgesinde görülen bu tüyler aslında her çocukta bulunmaktadır ve anne karnındayken dökülmektedir. Ancak erken doğan bebeklerde dökülme gerçekleşmeyebilmektedir. Bu sebeple bebeklerde cilt hastalıkları resimli arasında yer almayan lanugo tedavi gerektirmemektedir. Tüylü doğan bebeklerde birkaç hafta içinde dökülme yaşanmaktadır ve bu endişeye neden olacak bir durum değildir.
13- Yağ Bezi
Yağ bezi, bebeklerin ilk günlerinde yaşadığı bir cilt sorunudur. Genel olarak üst dudak ve burunda görülen yağ bezi oldukça ince ve sarımsı bir oluşum olarak göze çarpmaktadır. Bebeklerde cilt hastalıkları resimli arasında bulunan yağ bezi, birkaç hafta içinde kendiliğinden iyileşme göstermektedir.
14- Yenidoğan Toksik Eritemi
Yenidoğan toksik eritemi genel olarak doğumdan sonraki ilk günlerde ortaya çıkmaktadır. Toplu iğne başı büyüklüğündeki sarımsı ve beyaz, içinde su olan kabarıklar şeklinde görülen bu cilt hastalığı, birkaç günün sonrasında kendiliğinden geçmektedir. Ancak kimi zaman yüzde ve tüm vücutta da görülebilmektedir. Bu sebeple de bebeklerde cilt hastalıkları resimli arasında yer almaktadır.
15- Leylek Isırığı
Leylek ısırığı yani bir diğer adı ile salmon lekeleri, yenidoğan bebeklerde görülmektedir. Açık kırmızı benekler şeklinde ortaya çıkan bu cilt sorunu dudakta, kaş arasında, göz kapağında, boyunda göze çarpmaktadır. Bebeklerde cilt hastalıkları resimli arasında bulunan bu cilt sorununun kan damarlarından kaynaklandığı bilinmektedir. Genel olarak iki yıl içinde geçen bu cilt sorununun geçmemesi durumunda ise önce çocuk doktoruna daha sonra da dermatoloji doktoruna başvurulmalıdır.
16- Çilek Lekeleri
Çilek lekeleri, kendisini kırmızı ev kabarık izler olarak göstermektedir. Bebeğinde çilek lekesi olan ebeveynler, bebeklerde cilt hastalıkları resimli arayışına girmektedir. Bu cilt hastalığı, deri altındaki kan damarlarının büyümesi ve belirgin hale gelmesi nedenine bağlı olarak yaşanmaktadır. 1 yaştan itibaren azalma gösteren çilek lekeleri zamanla yok olmaktadır. Ancak eğer çilek lekeleri yüz gibi hassas bölgelerde yer alıyorsa özel tedavi gerektirmektedir. Aksi durumda iz kalıcılığı söz konusu olabilmektedir.
17- Şarap Lekeleri
Şarap lekeleri genel olarak bebeklerin yüz bölgesinde ortaya çıkmaktadır. Ancak vücudun başka bölgelerinde de gözlemlenebilmektedir. Pembe tonlarında lekeler şeklinde görülen bu cilt sorunu eğer yüz bölgesinde ise doktora danışılmalıdır. Çünkü kimi zaman şarap lekeleri, beyin ile ilgili rahatsızlığın işareti olarak ortaya çıkabilmektedir.
Bebeğimin Yüzünde İsilik Şeklinde Kızarıklık Var Ne Yapmalıyım?
Bebeklerde cilt hastalıkları resimli araştırması yapan kişiler genellikle endişe duymaktadır ve ne yapacağını araştırmaktadır. Genel olarak yapılması ilk tavsiye edilen; bebeklerin cildinde anormal bir durum gözlemlendiğinde temizlik ve bakıma dikkat etmektir. Cilt sorunlarının uzun sürmesi durumunda ise vakit kaybetmeden çocuk doktoruna başvurulmalıdır.