Bayan Mesleği Olarak Subaylık

Bir Kadın Olarak Subaylık Bayan Mesleği Olarak Subaylık gün geçtikçe hanımlar arasında popülerleşiyor. Ülkemizde askerlik kadınlar için zorunlu değil. Ancak yüreği vatan sevgisiyle dolu kadınlarımız tarihimiz boyunca hep savaş cephesinde göğüs göğüse çarpışmıştır. Buna karşı birçok ülkede kadın askerleri orduda görüyoruz. Geçmişte kadınlar orduda birçok görevde bulunmuş. Yeni Zelanda, Fransa, Finlandiya, İsrail, İsviçre ve Norveç […]

Bir Kadın Olarak Subaylık

Bayan Mesleği Olarak Subaylık gün geçtikçe hanımlar arasında popülerleşiyor. Ülkemizde askerlik kadınlar için zorunlu değil. Ancak yüreği vatan sevgisiyle dolu kadınlarımız tarihimiz boyunca hep savaş cephesinde göğüs göğüse çarpışmıştır. Buna karşı birçok ülkede kadın askerleri orduda görüyoruz.

Geçmişte kadınlar orduda birçok görevde bulunmuş. Yeni Zelanda, Fransa, Finlandiya, İsrail, İsviçre ve Norveç gibi ülkeler kadınlara orduda halen aktif olarak görev veriyor. Katı kuralları olan bir meslek olsa da tatminkar ücretleri ile ülkemizde cezbedici meslekler arasında yer alıyor. Türk ordusunda birçok kadın subay ve astsubayımız var. Geçtiğimiz yıl (2018 yılında) kadın subay ve astsubay oranları da yükseltildi. Asker olmak isteyen bayanlara prestijli mesleklerden olan subaylık ve astsubaylık şartlarını ve nasıl bayan subay olunacağını anlatalım.

Bayan Asker Olmanın Şartları

Bayanlar subay veya astsubay olarak orduda görev alabilir. Her iki mesleğin şartları hemen hemen aynıdır.T.C vatandaşı olmak.En az dört yıllık lisans mezunu olmak veya başvuru bitimine dek mezun olacak durumda olmak.Müracaat yapıldığı yılın ilk ayından itibaren 27 yaşını doldurmuş olmak.Lisans üstü eğitim alanlar için müracaat yapılan yılın ilk ayı itibarı ile 32 yaşını doldurmamış olmak.Silahlı olarak görev almak için hukuki engeli bulunmamak.Sağlık Yeteneği Yönetmeliğindeki sağlık şartlarını taşıyor olmak. 5237 sayılı Türk Ceza Kanununun 53. maddesine göre kendisinin ve varsa eşinin sabık kaydı olmamakKamu kurum ve kuruluşlarında çalıştı ise yüz kızartıcı bir nedenle işten çıkarılmamış olmak.Kamu haklarından faydalanır durumda olmak.Herhangi bir nedenle (Sağlık yönetmeliği hükümleri hariç) askeri okuldan ya da sahil güvenlik ve jandarma okullarından ayrılmamış olmak.Herhangi bir terör örgütü ile uzaktan yakından ilişiği olmamak.Herhangi bir siyasi partiye üye olmadığını yazılı olarak ispatlamak.Güvenlik ve arşiv soruşturma ve araştırma sonuçları olumlu olmak.Alkol veya uyuşturucu madde bağımlısı olmamak, tedavi görmüş veya görüyor olmamak.

Bayan Subay/ Astsubay Olmak İçin İstenen Sağlık Koşulları

Düzgün bir vücut yapısına ve fiziğe sahip olmak.Ağız, diş ve çene yapısı düzgün olmak.Vücudun herhangi bir yerinde yara, leke veya cilt rahatsızlığı gibi dikkat çekici bir iz olmamak.Kalp, karaciğer, böbrek hastası olmamak,  bir göz kusuru, renk körlüğü ve gece körlüğü dahil olmamak, lazer tedavisi görmemiş olmak.Askeri sağlık kurumlarından askeri öğrenci olabileceğine dair sağlık raporu almış olmak.

Diğer Şartlar

15 yaşındaki bir bayan subay ve astsubay adayı en az 148,5 cm en fazla 171 cm boya sahip olmalıdır. Kilosu ise en az 40,3 kg en fazla 68,4 kg olmalıdır. 19 yaşından büyük olanlar için boy en az 1,53 cm, kilo da az 44 en fazla ise 60 kilo olmalıdır.Boy üst limiti ise 200 cm dir. Aday eğer yaş düzeltmesi yaptırdıysa düzeltme yaptırmadan önceki yaşı dikkate alınır.Yurt dışında herhangi bir dengi okuldan mezun olanlar MEB tarafından onaylanmış bir belgeye sahip olmalıdır.

Bayan Subay Başvurusu

TSK’de görevlendirilmek üzere dönem dönem bayan subay/astsubay alımları yapılıyor. Gerekli şartları taşıyanlar ön başvuruları internet ortamından yapıyor. Bazı komutanlıklar standart şartlara ilave olarak YDS ve ALES gibi sınavlara girmeyi şart koşup sertifika talep edebiliyor. Milli Savunma Üniversitesi subay ve astsubay öğrenci alımı ÖSYM’nin düzenlediği sınavla yapıldı. 18 Mart 2018 Pazar günü 81 ilde 135 dk süren bir sınav sonrası alımlar gerçekleşti. 120 sorudan oluşan yazılı sınavda 40 Türkçe, 20 Sosyal Bilimler, 40 Temel Matematik ve 20 Fen Bilimleri sorusu yer aldı. Bayan fizik yeterlilik mülakatı ise barfiks, uzun atlama, mekik ve koşu gibi performanslarla belirleniyor. GATA subay ve astsubay başvuruları ÖSYM tarafından belirlenen takvime göre yapılıyor.

Bayan Subay Olmak

TSK’de subay/astsubay olarak görev almak bir bayan için zor ama prestijli bir meslek seçimi olarak giderek yaygınlaşıyor. Zorlu bir eğitim süreci sonrası kadın subay ve astsubay adayları orduda subay ve astsubay olarak görev alıyor. TSK’de subay/astsubay olarak görev almak bir bayan için zor ama prestijli bir meslek seçimi olarak giderek yaygınlaşıyor. Zorlu bir eğitim süreci sonrası kadın subay ve astsubay adayları orduda subay ve astsubay olarak görev alıyor.

Atandıkları bölgeye göre masa başı çalışanlardan terör operasyonlarına kadar farklı görevlerle hizmet sunuyor. Bayanların eğitim alacağı subay/astsubay okul listesi Gülhane Askeri Tıp Akademisi (GATA) başta olmak üzere oldukça uzun. Bedensel yeterliliği ve diğer şartları karşılayanlar internetten başvuru yapıyor. Sınav sonuçları da yine internet ortamında açıklanıyor. Asil ve yedek listeler belirleniyor. Sözleşmeli personelde sözleşme dört yıllık yapılıyor. Eğitim ve atama işlemlerinden sonra başlayan süreçte zamanla rütbeler yükselebiliyor.

Disiplinli bir meslek olarak erkekler için ne derece zorlukları varsa kadınlar da aynı zorlukları yaşıyor. Fiziksel performans olarak daha çok zorlanmaları ise normal bir sonuç olarak görülüyor. Tim komutanı olarak doğuda görev yapan kadın komutanlarla batıda görev yapanların zorlanma dereceleri farklı olabiliyor. Okulda oldukça ağır eğitimlerden başarı ile geçen bayan subay ve astsubaylar, en ağır şartlarda aynı performansla çalışıyor.

Sonuçta askerlik içinden gelerek yapılması gereken bir meslek. Sadece maaşı için yada prestiji için yapılacak bir meslek değildir. Milli hassasiyetleri yüksek, kalbi vatan sevgisiyle dolu insanların seçebileceği şerefli bir meslektir. Türk Silahlı Kuvvetleri Kıyafet Yönetmeliğine göre  Kara, Deniz ve Hava Kuvvetlerinde görevli bayan subay ve astsubaylar resmi üniformalar yanında şapka, bere veya kep kullanmak durumundadır. Bunun yanında üniforma renginde desensiz istihkak giysilerini de yüzlerini kapatmayacak biçimde kullanabilirler.

Exit mobile version