Batum Gezilecek Yerler Rehberi | Gürcistan’ın Önemli Turizm Merkezi Batum’da Nerelere Gidilir?

Batum gezilecek yerler bakımından, yeşilin türlü tonlarını barındıran dağları ve uzun kumsalları ile Gürcistan’ın Özerk Acara Bölgesinin başkenti ve aynı zamanda da turizm merkezi konumundadır. Ülkemize yakınlığı (Sarp Sınır Kapısından yalnızca 15 Km), pasaport dahi istemeden vizesiz ve sadece kimlikle gidilebilmesi, kent güzelliği ve gece hayatı ile Batum gezilecek yerler rehberi ile ülkemizden de fazlaca […]

Batum gezilecek yerler bakımından, yeşilin türlü tonlarını barındıran dağları ve uzun kumsalları ile Gürcistan’ın Özerk Acara Bölgesinin başkenti ve aynı zamanda da turizm merkezi konumundadır. Ülkemize yakınlığı (Sarp Sınır Kapısından yalnızca 15 Km), pasaport dahi istemeden vizesiz ve sadece kimlikle gidilebilmesi, kent güzelliği ve gece hayatı ile Batum gezilecek yerler rehberi ile ülkemizden de fazlaca kişinin tercih ettiği bir gezi rotası konumunda bulunan Batum’u daha yakından tanıyacaksınız.

Batum VLOG: Batum Gezi Rehberi

Bu yazımızda, Batum nerede? Batum turu ile nereler görülmelidir? Batum’da ne yenir? Gibi soruların cevaplarıyla birlikte Batum gezilecek yerler rehberinini sizlerle buluşturuyoruz.

Batum Gezilecek Yerler ve Tarihi

Batum gezilecek yerler bakımından son derece huzurlu bir atmosfere sahip olan Batum, birçok medeniyetten izler taşıyan mimarisi, sahilleri, restoranları, gece hayatı ve ılıman iklimiyle öne çıkıyor. Çarlık döneminde Rus soyluları ve generallerinin yazlıklılarına ev sahipliği yapan Batum, uzun plajları ve deniz turizmiyle, Karadeniz’in dikkat çeken kentlerinden biri.

1564 yılında Kanuni Sultan Süleyman döneminde Osmanlı topraklarına katılan Batum, üç yüz yıldan fazla Osmanlı hakimiyetinde kalmış, 1877 -1878 yıllarında gerçekleşen Osmanlı – Rus savaşında Rusya tarafından işgal edilmiş ve en nihayetinde 1991 yılında Gürcistan’ın bağımsızlığını elde etmesiyle Gürcü topraklarına katılmıştır. Batum günümüzde önemli bir liman kenti konumundadır.

1- Batum’a Nasıl Gidilir?

Peki Batum nerede? Türkiye sınırına olan yakınlığı ve sadece kimlik kartıyla gidilebilmesi sebebiyle ülkemizden son yıllarda yoğun ilgi gören Batum’a, İstanbul ya da Ankara’dan havayoluyla veya Trabzon’dan günlük otobüs seferleri gibi tercihlerle Sarp Sınır Kapısını kullanarak karayolu üzerinden de rahatlıkla gidilebilir.

2- Batum’da Nereler Gezilir?

Kent merkezine eklenen uluslararası otel zincirleri ve kumarhaneleri ile dikkat çeken Batum, huzurlu ortamı, denizi ve iklimi ile bir sayfiye şehri havasını konuklarına yaşatıyor. Düz bir şehir olmasının avantajı ile 24 saat açık Bisiklet terminallerinden bisiklet kiralanarak kentte ulaşım ve Batum turu kolaylıkla sağlanabiliyor. Bunun yanında oldukça ucuz taksi, dolmuş ve yürüme gibi ulaşım seçenekleriyle de kenti gezebilmek mümkün.

Şehrin dikkat çeken gezi noktaları ise;

Karadeniz kıyı boyunca yaklaşık 7 km uzayan, palmiyelerle süslü Batum Bulvarı; Bulvar üzerinde yer alan heykeller, çeşmeler, bisiklet yolu ile gezi turları turistleri hayran bırakıyor.

Balık tutmak veya bisiklete binmek için tercih edilebilecek yapay Nurigeli Gölü;

Şehrin merkezi konumundaki Batum Piazza Meydanı; Avrupa kent meydanlarını ve özellikle İtalya meydanlarını anımsatan Piazza Batum’da, St. Nickolas ve Ermeni Apostolik Kilisesini görmek mümkün. 

Posedion heykeli ve Batum Opera Binasının yer aldığı Tiyatro Meydanı;Elinde altın koyun postu bulunan Medea Heykeli ile Avrupa Meydanı yani Europe Square;Eski National Bank of Georgia binası üzerinde yer alan Astronomik Saat;İhtişamlı Eski Postane Binası;  İzmir Konak Saat Kulesinden bir kopyası olan Chacha Tower;Batum’un ayakta kalan tek camisi olan Orta Cami;21 metre yüksekliğe ulaşan Batum Feneri;Kentin ünlü dönme dolabı Ferris Wheel;130 metre yüksekliğindeki Alfabe Kulesi;Aşk heykeli olarak da bilinen Ali – Nino Heykeli;Teleferikle de çıkılabilen Sputnik Tepesi;Dünyanın en büyüklerinden biri olan Batum Botanik Bahçesi;Osmanlı mezarlığı, bir Osmanlı Hamamı ve Aziz Matthias’ın anıt mezarının bulunduğu Apsaros kalesi;

olarak sayılabilir.

3- Batum Yemek Kültürü

Gürcü kültüründe sofra ve yemeğin önemli bir yeri bulunuyor. Her sofranın bir ‘Tamada’ sı bulunuyor ki bu kişi en güzel konuşan kişi olarak, sofra geleneklerinin uygulanmasını sağlıyor. Batum’un ünlü yemekleri ise;

Haçapuri; Bol peynirli ve yumurta sarılı Batum pidesi,Hinkal; Dev boyutlu Gürcü mantısı,Badricani; Patlıcan ve cevizden yapılan meze,Elarci; Peynirli mısır unu karışımı,Silor; rulo şekilli olan ve salçalı suda pişen yufka,

olarak öne çıkıyor.

4- Batum Gece Hayatı

Batum gece hayatı genellikle yüksek sesli gece kulüpleri, kumarhaneler ve dans kulüplerinden oluşuyor. Sheraton Batumi Hotel Gece Club, Privet Batumi Bae, Soho Lounge, Sector 26 eğlence ve dans için çok tercih edilen kulüpler arasında yer alıyor.

Son olarak hatırlatalım ki Batum, her ne kadar devletler arasında yapılan anlaşma gereği sadece kimlik kartı ile gidilebilen bir yer olsa da, deforme olmuş, eskimiş, fotoğrafsız ya da on yıldan eski nüfus cüzdanları ile Batum’a giriş yapmak mümkün değil.

Exit mobile version