Başkasına Ait Kimlik veya Kimlik Bilgilerinin Kullanılması Suçu Nasıl Oluşur? Cezası Nedir? Görevli Mahkeme Hangisidir?

Suç işleyen bir kimsenin, işlediği suçtan dolayı hakkında soruşturma ve kovuşturma yapılabilmesini engelleme amacı ile başkasına ait bir kimlik belgesini (nüfus cüzdanı, ehliyet vb) ya da kimlik bilgilerini kullanması "Başkasına Ait Kimlik veya Kimlik Bilgilerinin Kullanılması" suçunu oluşturur.

person showing handcuff

Suç işleyen bir kimsenin, işlediği suçtan dolayı hakkında soruşturma ve kovuşturma yapılabilmesini engelleme amacı ile başkasına ait bir kimlik belgesini (nüfus cüzdanı, ehliyet vb) ya da kimlik bilgilerini kullanması “Başkasına Ait Kimlik veya Kimlik Bilgilerinin Kullanılması” suçunu oluşturur. Peki, bu suça ilişkin yasal düzenleme nedir? Suçun unsurları nelerdir ve bu suç nasıl oluşur?

Başkasına Ait Kimlik veya Kimlik Bilgilerinin Kullanılması Suçuna İlişkin Yasal Düzenleme

Başkasına ait kimlik veya kimlik bilgilerinin kullanılması suçu 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu (TCK) 268. maddede düzenlenmiştir. Madde metninde;

“İşlediği suç nedeniyle kendisi hakkında soruşturma ve kovuşturma yapılmasını engellemek amacıyla, başkasına ait kimliği veya kimlik bilgilerini kullanan kimse, iftira suçuna ilişkin hükümlere göre cezalandırılır”

Hükümlerine yer verilmiştir. Bu anlamda başkasının kimlik ya da kimlik bilgilerinin kullanılması suçu TCK 268 maddede düzenlenmişse de, bu suça ilişkin yaptırım noktasında TCK 267. maddede düzenlenmiş olan iftira suçuna atıf yapılmıştır.

Başkasına Ait Kimlik veya Kimlik Bilgilerinin Kullanılması Suçu Nasıl Oluşur? Cezası Nedir? Görevli Mahkeme Hangisidir?

Başkasına Ait Kimlik veya Kimlik Bilgilerinin Kullanılması Suçunun Unsurları Nelerdir?

Başkasına ait kimlik veya kimlik bilgilerinin kullanılması suçuna ilişkin yapılan ve yukarıda aynen yer verdiğimiz kanuni düzenleme uyarınca bu suçun işlenebilmesi için gereken ilk unsur, kişinin işlediği suç nedeniyle kendisi hakkında soruşturma ve kovuşturma yapılmasını engellemek amacıyla eylemi işlemesidir. Yani bu suç için gereken ilk unsur, ortada daha önceden işlenmiş bir suç bulunmasıdır. Bir başka ifadeyle fail önceden işlemiş olduğu bir suçtan sonra kendi kimliğini gizlemek amacı ile hareket etmeli ve başkasına ait kimlik ya da kimlik bilgilerini soruşturma veya kovuşturma makamlarına vermelidir.

İşlenmiş bir suç ortada yoksa (örneğin idari yaptırım niteliğinde trafik cezasından kurtulmak için) başkasına ait kimlik ya da kimlik bilgilerinin verilmesi durumunda “Başkasına ait kimlik veya kimlik bilgilerinin kullanılması suçu” oluşmaz. Bu durumda eylemin niteliğine göre “resmi belgenin düzenlenmesinde yalan beyan” suçu ya da “kimliği hakkında gerçeğe aykırı beyanda bulunma” kabahati oluşabilir.

Başkasına Ait Kimlik veya Kimlik Bilgilerinin Kullanılması Suçu Nasıl Oluşur? Cezası Nedir? Görevli Mahkeme Hangisidir?

Başkasına Ait Kimlik veya Kimlik Bilgilerinin Kullanılması Suçu Cezası Nedir?

Başkasına ait kimlik veya kimlik bilgilerinin kullanılması suçunun düzenlendiği Türk Ceza Kanunu 268. maddesinde suçun yaptırımı konusunda, Türk Ceza Kanunu 267. maddede yer alan iftira suçuna atıf yapılması nedeniyle bu suçun yani başkasına ait kimlik veya kimlik bilgilerinin kullanılması suçunun cezası ile iftira suçuna dair ceza aynıdır. Bu anlamda söz konusu suçun basit halinin cezası ağırlaştırıcı nedenler haricinde TCK 268. madde atfı ile TCK 267/1 maddesi uyarınca bir yıldan dört yıla kadar hapistir.

Son olarak belirtelim ki; başkasına ait kimlik veya kimlik bilgilerinin kullanılması suçundan yargılama yapmak görev ve yetkisi ise suçun işlendiği yer Asliye Ceza Mahkemesine aittir.

İlginizi Çekebilir: Acil Numaraları Gereksiz Yere Aramanın Sonuçları Nelerdir? Acil Numaraları Gereksiz Yere Aramak Suç Mu?

Exit mobile version