Başka Yerde Duyamayacağınız 5 Yemek Fobisi!

Kuşkusuz duyduğumuzda inanamayacağımız kadar

Kuşkusuz duyduğumuzda inanamayacağımız kadar çok ilginç gelen fobi türleri (korku türleri) var, tabi bunların bir kısmı da yemeklerle ilgili olanlar. Evet, birazdan bunlarda mı varmış diyeceksiniz ama maalesef insanlar bunlardan da korkabiliyorlar. Belki de yaşam kalitemizi olumsuz yönde etkileyen bu fobilerden biri veya birkaçı sizde de var.

Peki Nedir Bu Yemekle İlgili İlginç Korkular?

Bazıları dokunamıyorlar, bazıları yiyemiyorlar, bazıları bakamıyorlar, bazıları ismini dahi duymak istemiyorlar ve sonuç olarak bir kısım insan bunlardan korkabiliyor.

1 – Xocolatophobia – Çikolata Fobisi

Kimilerinin aklına düştüğü an krizlere girerek yana yakıla aradığı, kimilerinin görünce yemeden duramadığı ve her ne kadar zararlı dense de çocukları sevindirmenin en kolay yolu çikolata, maalesef bazı kişilerde görülen bir korku türü olarak karşımıza çıkabiliyor. Çikolata fobisi olan bir kişiye denk gelmek çok düşük bir ihtimal gibi görünse de bu korku bazı kişilerde var. Xocolatophobia fobisine sahip olanlar çikolatanın tadından, kokusundan ya da çikolatayı başka bir şeye benzettikleri için korkuyorlar.

2 – Acerophobia – Ekşi Fobisi

Tadı ekşi olan şeylere karşı hissedilen bu korku Latincede Acerophobia olarak adlandırılıyor. Duyduğunuzda bir hayli tuhaf gelen bu fobi türüne sahip olan kişiler limon ve benzeri yiyecekleri tüketemedikleri gibi bu yiyeceklere dokunmakta da sorun yaşayabilirler.

3 – Alektorophobia – Tavuk Fobisi

Alektorophobia, tavuk ve tavuk ürünlerine karşı duyulan bir korku türüdür. Tavuk fobisi genetik veya çevresel sebeplerden ortaya çıkabilir. Bireyin günlük yaşantısı uzun süre boyunca tavuktan negatif etkilenmişse böyle bir durumda tavuk fobisinden söz edilebilir. Tavuk fobisi olanlar genellikle ya tavuğa bakamazlar ve dokunamazlar ya da tavuk ve tavuk ürünlerinden yiyemezler. Tedavisi mümkün olan bir fobi türüdür ve bilişsel davranış terapisiyle ya da ilaçla tedavi olunabilir.

4 – Mageirocophobia – Yemek Pişirme Fobisi

Toplumlarda oldukça sık görülen Mageirocophobia, yemek pişirmeyle ilgili bir korku türüdür. Bu korku çoğunlukla kalabalık ortamlar için yemek pişirmek durumu ile karşı karşıya kalanlarda ortaya çıkar. Bazıları ise yemek pişirdiklerinde bir başka kişinin hasta olmasına sebep olmaktan çekindikleri gibi bazıları da yemek pişirecekleri zaman yangın çıkarmaktan korkabiliyorlar. Hatta kimleri hijyenik yemek yapamayacaklarını düşündüğü için, kimileri de herhangi bir şeyi doğrayamamaktan korkar. Tabi bu korku herkeste olabilir fakat bu durum ciddi boyutlara ulaşarak yaşantınızda büyük bir sorun teşkil edercesine sürekli sizi rahatsız ediyorsa, işte o zaman sizin için Mageirocophobia’dan bahsedilebilir.

5 – Arachibutyrophobia – Fıstık Ezmesinin Damağa Yapışma Fobisi

Adı fıstık ezmesinin damağa yapışma fobisi olsa da çoğunlukla yumuşak ve fıstık ezmesine benzeyen her şeyin damağa yapışmasından korkmak olarak da tabir edebiliriz. Bu korkunun sahipleri genellikle damaklarına yapışan fıstık ezmesi ve benzeri şeylerin erimeyeceğini ve orada yapışıp kalacağını düşünürler.

Bunların dışında Emetophia adı verilen ve yemek yedikten sonra kusma anlamına gelen bir fobiden, Alliumphobia olarak adlandırılan sarımsaktan ve yemekten korkma fobisinden ve aynı şekilde Mycophobia yani mantar korkusundan da söz edebiliriz. Phagophobia ise uzun süre yutkunma sorunu yaşayanların korkusudur. Yine balık ve sebze yemekten korkanlarda var.

Korkular çoğunlukla tedavi edilebilir rahatsızlıklardır. Bunun için bir uzmana gitmek ve uzmandan yardım almak korkan kişilerin sorunlarını çözüme ulaştıracaktır. Bu yüzden baş edemeyeceğinize inandığınız tüm korkularınızdan sıyrılmak ve rahat bir şekilde yaşantınızı sürdürebilmek için lütfen destek almayı ihmal etmeyin.

Buraya çok önemli bir dipnot düşelim: Lütfen, insanların korkularıyla (ve tikleriyle) dalga geçmeyelim ve bu konularla ilgili şakalarda bulunmayalım. Çünkü korkuları olan kişiler alay konusu olmaktan çekinirler ve çoğunlukla bu sebeple toplum içerisine karışmak istemezler, bu da onların yaşam kalitesini bozar.

İlginizi Çekebilir: Fobisi Olan Çocukların Ailelerine Öneriler