Başarılı İş Görüşmesi İçin 20 Altın Kural

Hayalinizdeki işe girmek için

Hayalinizdeki işe girmek için müracaat ettiniz ve görüşmeye çağrıldınız… İnsan kaynakları departmanınında bir çalışan ile karşı karşıyasınız. Ne yapıp yapıp, o işe alınmalısınız, işte size mutluluk ve para kapılarını sonuna kadar açacak bu iş görüşmesi için yararlanabileceğiniz 20 ipucunu araştırdık ve derlediğimiz bu bilgileri sunuyoruz.

1. Başvurduğunuz Şirket ve Endüstri Kolu İçin Araştırma Yapın

İşveren daima şirketinin pazardaki konumunu ve dışarıdan nasıl göründüğünü bilmek ister. Bu nedenle size şu konularda soru sormak isteyebilir:

Başvurduğunuz şirketin rakiplerinin kim olduğunu,Rakiplerinin piyasadaki avantajları ve sizin başvurduğunuz şirketin piyasadaki avantajları,Başvurduğunuz şirket ve rakip şirketler arasındaki rekabet dengesini,Başvuru yapmış olduğunuz şirketin piyasadaki konumu hakkındaki görüşleriniz,Başvuru yaptığınız şirketin piyasada ilerlemesi için ne gibi önerileriniz olduğu…Yukarıda sayılan sebeplerle müracaat ettiğiniz şirketin faaliyet gösterdiği iş kolu üzerine odaklanarak neyi daha iyi yapabildiğiniz konusunda araştırma yapın. Farklı iş kolları üzerinde araştırma yaparak vakit kaybetmeyin.

2. Başvuru Yaptığınız İşi İsteme Sebeplerinizi Netleştirin

Çalışmak istediğiniz işe neden uygun olduğunuz hakkında önemli anahtar kriterler belirleyin ve bunları iş görüşmesi sırasında anlatın. Başvurduğunuz işte çalışmak için sizde var olan olumlu yönleriniz nelerdir bu özellikleri ön plana çıkarın. Söz gelimi insanlara uyumlu çalıştığınızı satış alanında ikna edici bir yönünüz olduğunu belirtin. Daha önceki çalışmalarınızda insanları nasıl motive ettiğinizi nasıl ikna ettiğinize dair örnekleri kafanızda hazır bulundurun.

Ayrıca bu iş ile neden ilgilendiğinizi, bu işin size neden cazip geldiğini konu ile ilgili gelmek istediğiniz düzeyi ve hayallerinizi gerçekçi bir biçimde açıkça anlatın. Başvurduğunuz iş için ne kadar istekli ve hevesli olduğunuza ikna edemezseniz, yetenekleriniz ne kadar iyi olursa olsun iş görüşmeleri konusunda şanslı olmazsınız.

3. Görüştüğünüz Kişinin Endişelerini Tahmin Etmeye Çalışın

İş görüşmesinde görüştüğünüz yetkilinin sizin hakkınızda endişesi olması normaldir. Çünkü bütün pozisyonlar için daima birden fazla başvuru vardır. Yetkili kişi bu aşamada hata yapmak istemez ve en doğru kişiyi seçmek ister. Bu durumda ‘’Endişelenmekte haklısınız…, fakat hakkımda şunu bilmelisiniz ki…’’ gibi bir kalıpla hakkınızdaki endişeleri ortadan kaldırın.

4. Genel Görüşme Sorularına Hazırlıklı Olun

Çeşitli kaynaklardan genel olarak iş görüşmesinde sorulan sorular araştırın ve bu soruları cevaplamak için hazırlıklı olun.

5. Görüştüğünüz Kişiye Yöneltebileceğiniz Sorularınız Olsun

Çoğu kez iş görüşmesine girdiğinizde sizin de sormak istediğiniz bir şey olup olmadığını sorarlar. Bu işi ne kadar önemsediğinizi belirtin. Sizin de sorularınız olsun. Söz gelimi ‘’Siz bu pozisyonda çalışması gereken adayın ne tür özelliklere sahip olmasını istersiniz?’’ …

6. En Önemli Zaman İlk 5 Dakikadır

Genellikle iş görüşmelerinde, yetkili kişiler kararlarını ilk 5 dakika içinde vermektedir. İlk 5 dakikayı iyi kullanın. Görüşmeye enerjik ve coşkulu başlayın. Vücut dili ile ne kadar istekli olduğunuzu anlatın. Öncelikle konuştuğunuz kişinin zamanı ne kadar iyi bir şekilde kullandığı hakkında övgüde bulunun. Şirketin yapmak istediği projelere katkı vermek için ne kadar istekli olduğunuzu giriş konuşmasında belirtin.

7. İş Görüşmesinden Önce Pratik Yapın

İş görüşmesinde olumlu bir sonuç alabilmek için pratik yapmak önemlidir. Kafanızdan soruları düşünerek, cevaplamak yeterli olmayabilir. Bir arkadaşınızla birlikte prova yapın. Hatta en iyisi bu provada yaptığınız konuşmayı kaydederek dinleyin. Böylece nerede nasıl hata yaptığınızı görerek düzeltebilirsiniz. Bu konuda 9-10 kere prova tekrarı yapın.

8. Görüşmeci İle Aynı Tarafta Olun

İş görüşmesinde konuştuğunuz yetkili kişi ile çekişmeyin ona aynı tarafta olduğunuzu, iş için uygun değilseniz sizin de böyle bir duruma düşmek istemediğinizi, bu nedenle doğru karar vermenin ikiniz içinde olumlu olduğunu, ortak bir işbirliği havası içinde bildirin.

9. Görüşmede Sorumluluk Alın ve İddialı Olun

İş görüşmesine gittiğinizde nazik olmak için, edilgen kalmayın. Konuşmayı yönlendirmek sizinle mülakat yapan kişi kadar sizin de sorumluluğunuzdadır. Konuşmayı avantajlı olduğunuz, yeteneklerinizi anlatabileceğiniz bir alana çekmek için çaba harcayın.

10. Bazı Uygun Olmayan Sorularla Karşılaşmaya Hazır Olun

Başvuru yaptığınız yerde yaşınız, cinsel tercihleriniz, evli ya da bekar olmanız dini inançlarınız hakkında soru sorulması uygun bir davranış değildir. Kişisel nitelikteki bu soruların arkasında yatan asıl neden şirkete ne kadar sadık olabileceğinizdir. İşi kısa vadede bırakmak istemediğinizi, kariyerinize önem verdiğinizi, işi yarım bırakmayı kesinlikle düşünmediğinizi bildiren bir cevap vermeniz tercih edilmenizi sağlar.

11. En İyi Yanlarınızı İlettiğinize Emin Olun

Siz en iyi ve en önemli noktalarınızı anlatmış olsanız da önemli olan bunu karşınızdakinin tam olarak anlamasını sağlamaktır. Bu nedenle uzun ve karışık cümlelerden, hikayelerden uzak durun. Kısa, net ve anlaşır şekilde iletişim kurun. Zayıf yanlarınız yerine güçlü yanlarınızı pekiştirecek şekilde konuşun.

12. Olumlu Olun

Hiç kimse sürekli şikayet eden birisi ile aynı ortamda olmak istemez. Olumsuz deneyimleriniz anlatmayın. Hatta iş görüşmesi sırasında karşınızdaki kişi sizi olumsuz konuşmaya yönlendirmeye çalışsa da bu tuzağa düşmeyin. Örneğin ‘’Ayrıldığınız işte en sevmediğiniz şey neydi?’’ vb. Bu tip bir soruya olumsuz yaklaşmayın. Vücut dili ve konuşmanız ile olumlu bir mesaj verin. Sorunun olumsuz bölümüne cevap vermeyin. ‘’… Aslında eski çalıştığım işte biraz sevdiğim yanlar vardı… gibi’’

13. Görüşme Bittiğinde Olumlu Bir Kapanış Yapın

Görüşmenin sonuna geldiğinizde oradan ayrılmadan önce bu işe neden uygun olduğunuz hakkında en güçlü 2 ya da 3 özelliğinizden bahsedin. Böylece işi istediğinizi ve verilen teklifi kabul edeceğiniz düşünülebilir.

14. İş Görüşmesine Daha Önce Yollamış Olsanız da Özgeçmişinizi Yanınızda Götürün

Görüşmeye giderken özgeçmişinizin bir kopyası yanınızda olsun. Herhangi bir aksilikte vakit kazanırsınız. Ayrıca tedbirli olduğunuz için puan kazanırsınız.

15. İş Görüşmesine Giderken Kıyafet Seçimi

İş görüşmesi için yaptığınız kıyafet seçimi o işe uygun olup olmadığınız konusunda karşınızdaki kişide ön yargı oluşturur. Bu amaçla ilk önce başvuru yapmış olduğunuz şirketin web sitesini inceleyin ve çalışanların kıyafet seçimi ve giyim tarzı konusunda bir fikriniz olsun. Eğer takım elbise giymeye karar verirseniz bu durumda renk seçeneğinizin çok fazla olmadığını aklınızda tutun. Koyu renkler size yardımcı olabilir. Cilalı ayakkabılar ve evrak çantasının yanınızda olması size puan kazandırır.

16. Bize Kendinizden Bahsedin Sorusunu İyi Değerlendirin

‘’Bize kendinizden bahsedin’’ sorusu bütün iyi ve kuvvetli yanlarınızı anlatmanız, konuyu istediğiniz kadar genişletmeniz için altın fırsattır. İyi değerlendirin.

17. Vücut Dilinizi İyi Kullanın

Vücut dili iş görüşmelerinde size kapıyı açacak en önemli anahtarlardan biridir. Bunun için size vereceğimiz tavsiyeler şunlardır:

İş görüşmesine şirkete uygun şekilde giyinin.Konuşurken daha fazla göz teması kurun.Karşınızdakinin elini sıkıca tutun ve sıcak bir davranış tarzı ile el sıkışın.Dik durun.Konuşmanız açık ve net olsun.Parfüm ya da kolonya kokusu yaymayın. İş görüşmesi için bulunduğunuz yer, iyi havalandırılmıyor olabilir. Ortamı boğucu bir hale getirmeyin.

18. İş Görüşmesinden Sonra Teşekkür Mesajı Yollayın

İş görüşmesi bittikten sonraki ilk 48 saat içinde teşekkür notu yollayın. Bu sizin daha sıcak ve nazik hatırlanmanıza yardımcı olur.

19. Israrcı Olun

Görüşmenin iyi geçmediğini düşünüyorsanız, yetkili kişiye tekrar ulaşın. Bu amaçla bir not yazın ya da e-mail yollayın. Kendinizi tam olarak ifade edin. Görüşmede nasıl bir yanlış mesaj yolladığınızı düşünüyorsanız konuyu kısaca belirtin ve bu iş/ şirket için neden uygun olduğunuzu bir kez daha anlatın. Yararlı olmayacağını düşünebilirsiniz, fakat bu çoğu kez işe yaramış bir deneyimdir.

20. Sosyal Medya Hesaplarınızı Kontrol Edin

Sosyal medya hesaplarınızda fazla iddialı resimler olmamasına dikkat edin. İş görüşmesine başvurduktan sonra sosyal medya hesaplarınızı ve fotoğraflarınızı düzenleyin.

İş görüşmesi konuşma metni , iş görüşmesi kıyafet seçimi , iş görüşmesi ingilizce mülakat soruları , iş görüşmesinde son aşama teknikleri , 2. iş görüşmesi randevusu , iş görüşmesi soruları ve cevapları , iş görüşmesi ekşi sözlük yorumları ve iş görüşmesinde etkili sözler kullanmak konularında bilgi almak için kariyer.net sitesini takip ediniz.