Barodan Avukat Talebi Nedir? Boşanma Davalarında Barodan Avukat Talebi Oluşturulur mu?

Barodan avukat talebi nedir? Boşanma davalarında barodan avukat talebi nasıl oluşturulur? Barodan avukat talebi hangi durumlar istenebilir? Uzun ve mutlu bir evlilik yaşamı için adım atılan evlilikler, bazen boşanma davaları ile sonuçlanabiliyor. Boşanma süreçleri, yapılacak işlemler, talepler, ileri sürülecek deliller gibi konularda ise tarafların hukuki yardıma ihtiya duyabilmeleri söz konusu oluyor. Bu yazımızda, boşanma davalarında […]

barodan-avukat-talebi

Barodan avukat talebi nedir? Boşanma davalarında barodan avukat talebi nasıl oluşturulur? Barodan avukat talebi hangi durumlar istenebilir?

Uzun ve mutlu bir evlilik yaşamı için adım atılan evlilikler, bazen boşanma davaları ile sonuçlanabiliyor. Boşanma süreçleri, yapılacak işlemler, talepler, ileri sürülecek deliller gibi konularda ise tarafların hukuki yardıma ihtiya duyabilmeleri söz konusu oluyor.

Bu yazımızda, boşanma davalarında mahkeme tarafından avukat verilip verilmeyeceği, barodan avukat talebi ne olduğu ve nasıl yapılacağı, adli yardımın ne demek olduğu gibi merak edilen soruları sizler için yanıtlayacağız…

Boşanma Davalarında Avukat Zorunluluğu Bulunuyor mu?

barodan-avukat-talebi
Barodan Avukat Talebi

İlk olarak yanıtlanması gereken konu, anlaşmalı ya da çekişmeli boşanma davalarında avukat tutma zorunluluğunun bulunup bulunmadığı hususudur. Öncelikle belirtelim ki, tarafların yani eşlerin boşanma davalarında avukat tutma zorunlulukları yoktur.

Dilerlerse kendi davalarını kendileri takip edebilirler. Ancak unutulmamalıdır ki, boşanma süreçleri ve özellikle de çekişmeli boşanmalar, kendi başına zaten oldukça önemli bir konu olan boşanma yanında nafaka, tazminat, velayet, mal paylaşımı gibi diğer önemli konuları da kapsar.

Bu anlamda, profesyonel bir avukattan hukuki destek almak, tarafların hak kaybı yaşamamaları açısından son derece faydalı olabilecektir. Bu yüzden barodan avukat talebi araştırması boşanma davalarında ciddi bir araştırma olmaktadır.

Boşanma Davalarında Barodan Avukat Talebi Yapılabilir mi?

barodan-avukat-talebi

Boşanma davası tarafı olan eşler genellikle, kendilerini seçtikleri avukatları ile bu süreçte temsil ettirirler. Boşanma konusunda tecrübeli olan avukatlar ile boşanma sürecinin olumlu sonuçlanmasını sağlayabilirler.

Ancak maddi açıdan avukat tutamayacak durumda olanların ise bu şekilde bir seçenekleri bulunmuyor.

Eğer boşanma davası taraflarının maddi güçleri el vermiyorsa ve bir avukat tutamayacak durumda iseler, boşanma davası açabilmek ve bu boşanma sürecinde hukuki yardıma ulaşabilmek için “Baro Adli Yardım Bürosuna” başvuru hakları yani barodan avukat talebi hakkı bulunmaktadır.

Ücretsiz avukat görevlendirilmesi istemiyle barolardan yapılacak bu başvurunun, maddi durumu gösterir belgelerle ispatı gereklidir. Koşulları uyan kişilerin ücretsiz barodan avukat talebi kabul edilirse, baro tarafından avukat görevlendirmesi yapılır.

Ancak bu avukat atanması sırasında, tarafların avukat seçme şansları bulunmaz. Baro tarafından görevlendirilen avukat ile çalışmak zorundadırlar.

Boşanma Davalarında Adli Yardım Talep Edilebilir mi?

barodan-avukat-talebi

Boşanma davalarında barodan avukat talebi dışında adli yardım talepleri araştırılmaktadır.

Hukuk Muhakemeleri Kanunu uyarınca, boşanma yargılamasının gerektirdiği giderleri ödeme konusunda maddi güçleri kısmen ya da tamamen yetersiz olanlar, mahkemeye başvuruda bulunarak adli yardım talep edebilirler.

Başvuru yapılan mahkeme ise, adli yardım yönünden gerekli koşulların oluşup oluşmadığını inceleyerek istem konusunda bir karar verir. Mahkeme tarafından, adli yardım talebi kısmen ya da tamamen kabul edilebileceği gibi eğer koşulları bulunmuyorsa bu istem ret de edilebilir. Ret kararına karşı ilgili kişilerin aynı mahkemeye itiraz hakları bulunur.

Ücretsiz Avukat ve Adli Yardımdan Kimler Yararlanabilir?

barodan-avukat-talebi

“Dava açmak için gereken harçları, yargılama masraflarını ya da takip giderlerini” veya “avukatlık hizmeti ile ilgili giderleri”, kendisi ve ailesinin geçimini önemli ölçüde zor duruma düşürmeksizin ödeme gücü bulunmayan kişiler yani bir başka ifade ile maddi açıdan sayılan giderleri ödeme imkanı olmayan kişiler, ücretsiz avukat ve adli yardım kurumundan faydalanabilirler.

Fakat bu kişilerin istemlerinin açık bir şekilde dayanaktan yoksun olmaması, yani maddi durumlarının bahsi geçen ödemeleri yapmaya imkan vermediğinin, sunulacak belgelerle ispatlanması gerekir.

İlginizi Çekebilir: Şirketlerde Avukat Bulundurma Zorunluluğu Nedir? Hangi Şirketler Zorunlu Avukat Bulundurmalıdır?

ÜCRETSİZ AVUKAT NASIL TALEP EDİLİR | Av. Aysel Aba Kesici |

 

Exit mobile version