Baro nedir sorusu avukatlık mesleği ile özdeşleşmiş olan ve hemen hemen herkesin duyduğu bir sorudur. Meslek kuruluşları arasında öne çıkan Baroların görevleri nelerdir? Son yasal değişiklik ile aynı ilde birden fazla baro kurulabilmesini sağlayan Çoklu Baro ne anlama gelir?
Baroların katılımı ile oluşan Türkiye Barolar Birliği nedir? İşte, bu yazımızda faaliyetleri ile sık sık gündeme gelen, bu anlamda vatandaşlar tarafından merak edilen ve mesleki kuruluş niteliğine sahip barolar hakkında ayrıntılı ve detaylı bilgilendirme yapacağız.
Baro Nedir? Baro Kelimesinin Açılımı | Baro Kelimesinin Kökeni
Baro nedir sorusu kelime köken kapsamında dilimize Fransızca’dan geçen kelimelerden biridir ve tam çevirisi ile ‘demir parmaklık’ anlamına gelir. Ülkemizde her ilde bulunan barolar ise o ilde bulunan avukatların kayıtlı oldukları ve kamu kurumu niteliğine sahip meslek kuruluşlarıdır. Avukatlık mesleğinin icra edilebilmesi için baroya kayıt olmak zorunluluktur. Yani bir avukat ancak baroya kayıt olarak bu unvana sahip olur ve mesleğini yerine getirebilir.
1. Yasalarda Baro nedir | Baro ve Çoklu Baro Ne Nedir?
1136 sayılı Avukatlık Kanunu 76 ve devamı maddelerinde baroların kuruluş ve nitelikleri ile baroların organları ayrıntılı olarak düzenlenmiştir. Avukatlık Kanunu 76. maddesinde;
Barolar; avukatlık mesleğini geliştirmek, meslek mensuplarının birbirleri ve iş sahipleri ile olan ilişkilerinde dürüstlüğü ve güveni sağlamak; meslek düzenini, ahlâkını, saygınlığını, hukukun üstünlüğünü, insan haklarını savunmak ve korumak, avukatların ortak ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla tüm çalışmaları yürüten, tüzel kişiliği bulunan, çalışmalarını demokratik ilkelere göre sürdüren kamu kurumu niteliğinde meslek kuruluşlarıdır.
Tanımı getirilmiştir. Protokolde ise Baro Başkanı, bulunduğu İl Cumhuriyet Başsavcısının yanında yer alır.
2. Baro Görevi Açılımı Nedir?
Avukatlık Kanunu 77. Madde hükmüne göre, bölgesi içinde en az otuz avukat bulunan her il merkezinde bir baro kurulması yasal zorunluluktur. Ülkemizde barolar, mesleki kuruluş olmaları nedeniyle kendilerine yüklenmiş görevleri yerine getirirler. Bu anlamda baro nedir sorusu ve görev açılımı şu şekilde sıralanabilir:
Avukatlık mesleğinin gelişimini sağlamak, Avukatlık mesleği mensuplarının birbirleriyle ve iş sahipleriyle olan ilişkilerinde dürüstlüğü ve güveni sağlamak,Meslek düzenini, ahlâkını, saygınlığını, hukukun üstünlüğünü, insan haklarını savunmak ve korumak,Avukatların ortak ihtiyaçlarını karşılamak
Görevlerini yerine getirirler. Ayrıca avukatların kurumsal örgütü niteliğine sahip olmaları nedeniyle barolar, adli hizmetlerin sağlanması ve hukukun gelişimine de katkı sunarlar.
Bir İlde Birden Fazla Baro Kurulabilir mi? Baro Levhası Hakkında
Yasal zorunluluk olarak, bölgesi dahilinde en az otuz avukat bulunan bir il merkezinde bir baro kurulması gerekir. Yine kamuoyuna çoklu baro sistemi olarak yansıyan ve çıkarıldığı dönemde ülke gündeminde yer alan 15 Temmuz 2020 tarihli Avukatlık Kanunu’nda yapılan değişiklikler ile bir ilde birden çok baro kurulabilmesi mümkün hale gelmiştir.
Yapılan bu değişiklik ile yürürlüğe giren çoklu baro uygulamasına göre, avukat sayısı beş binden çok olan illerde, en az iki bin avukat ile yeni bir baro kurulabilir. Bir avukat, aynı il içinde birden daha fazla baro bulunuyorsa bu barolardan herhangi birine kayıt olarak mesleğini yürütebilir.
Türkiye Baro Birliği Nedir?
Türkiye Barolar Birliği ise yine Avukatlık Kanunu 109 ve devamı maddelerde düzenlenmiştir. Türkiye Barolar Birliği, merkezi Ankara’da olan, bütün baroların katılımıyla oluşan ve tüzel kişiliğe sahip kamu kurumu niteliğinde bir üst meslek kuruluşudur. Protokolde, Türkiye Barolar Birliği Başkanı Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısının yanında yer alır.
Türkiye Barolar Birliğinin Görevleri Nelerdir?
Türkiye Barolar Birliği’nin görevleri ise baro nedir sorusu da dikkate alınarak Avukatlık Kanunu 110. maddesinde tek tek sayılmıştır. Buna göre birliğin görevleri şunlardır;
Baroları ilgilendiren konularda her baronun görüşünü öğrenip, ortaklaşa görüşmeler sonunda çoğunluğun düşünce ve görüşünü belirtmekBaroların çalışmalarını ortak amaca ulaşacak şekilde tasarlayıp mesleğin gelişmesini sağlamakBaro mensuplarının genel menfaatlerini ve mesleğin ahlak, düzen ve geleneklerini korumakTürkiye baro kurumları ve mensuplarını birbirine tanıtarak aralarındaki meslek bağını kuvvetlendirmekHer il merkezinde baro kurulmasına ve vatandaşlarda kendilerine ait davaları avukatlar eliyle açmanın ve savunmanın lüzum ve faydaları hakkındaki inancı yerleştirmeye çalışmak,Kanunların memleket ihtiyaçlarına uygun olarak gelişmesi ve yürütülmesi yolunda dileklerde, yayınlarda bulunmak, gerekirse ön tasarılar hazırlamakBaroları ilgilendiren konularda görüşünü yetkili mercilere duyurmakAdalet Bakanlığı içinde , yargı veya yasama yetkisini taşıyan mercilerin ve baroların soracakları adli ve mesleki konular hakkında görüş ve düşüncelerini rapor halinde bildirmek Avukatların meslekte gelişmelerini teşvik edecek ve sağlayacak her türlü tedbirleri almakMahkeme içtihatlarının sistemli bir surette toplanması ve yayınlanması için Adalet Bakanlığı ve yargı mercileri ile işbirliği yapmakKanunların avukatlara tanıdığı hakların gerçekleşmesine ve yüklediği görevlerin tam ve şerefli bir şekilde yerine getirilmesine çalışmakBaro mensuplarının ilmi ve mesleki seviyelerini yükseltmek için kitaplık açmak, dergi çıkarmak, konferanslar düzenlemek, telif ve tercüme eserler meydana getirilmesini teşvik etmekBaro nedir sorusu kapsamında avukatlık mesleğin daha cazip bir hale getirilmesi ve bu konuda yazılı amaçlara erişilebilmesi için düşünülecek çare ve tedbirleri görüşmek üzere zaman zaman toplantılar düzenlemekMemleket içinde kurulmuş hukukla ilgili kurul ve kurumlarla ilgilenmek ve temaslarda bulunmakYabancı memleket baroları, avukatlar birlikleri ve hukuk kurumları ile temaslarda bulunmak ve uluslararası kongrelere katılmakUyulması zorunlu meslek kurallarını tespit ve tavsiye etmekHukukun üstünlüğünü ve insan haklarını savunmak ve korumak, bu kavramlara işlerlik kazandırmakKanunlarla verilen diğer yetkileri kullanmak baro nedir sorusu ve görevlerine yanıt vermektedir.
Avukatlar günü hakkında merak ettikleriniz için sayfaya bakabilirsiniz. Meslek ortaya çıkışı ve kutlama günü kapsamında ilgi çekici bilgiler yer almaktadır.