Banka Kartı Alışverişe Nasıl Açılır? Banka Kartıyla Alışveriş Yaparken Nelere Dikkat Edilmeli?

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) kararı sonrasında tüm banka kartları ve kredi kartları sanal alışverişe kapatılmıştır. Bu karara kadar bankalar müşterilerine internet alışverişlerine açık banka kartı ve kredi kartı veriyordu. Yeni kural gereği müşteriler özel olarak belirtmedikçe kartların alışverişe kapalı olması sağlanıyor. BDDK kararı sonrasında Ziraat, Yapı Kredi, Finansbank, ING, İş Bankası, Garanti ve […]

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) kararı sonrasında tüm banka kartları ve kredi kartları sanal alışverişe kapatılmıştır. Bu karara kadar bankalar müşterilerine internet alışverişlerine açık banka kartı ve kredi kartı veriyordu. Yeni kural gereği müşteriler özel olarak belirtmedikçe kartların alışverişe kapalı olması sağlanıyor. BDDK kararı sonrasında Ziraat, Yapı Kredi, Finansbank, ING, İş Bankası, Garanti ve daha pek çok banka müşterilerini bu konuda bilgilendiriyor ve kartlarının internet alışverişlerinde kullanılmaya devam edilip edilmeyeceğine dair müşterilerinden onay alınıyor. Müşteri temsilcileri, banka müşterilerini arayarak bu konuda önce bilgi veriyor sonrasında ise kararları neticesinde banka kartını alışverişe açık hale getiriyor ya da mevcut şekilde bırakıyorlar. Peki, alışverişe kapalı olan banka kartı alışverişe nasıl açılır? İşte sorunuza cevap olacak yöntemler.

Banka Kartı İnternet Alışverişlerine Nasıl Açılır?

Banka kartınızı alışverişe açabilmek için izleyeceğiniz 3 ana yöntem bulunuyor. Bu yöntemler sırasıyla şöyle:

İnternet ya da mobil şube ayarları

Müşterisi olduğunuz bankanın internet şubesinden ya da bankanın mobil uygulamasından kartı online alışverişe açabilirsiniz veya internet sitesinin ayarlar kısmından değiştirebilirsiniz. Mobil uygulama veya internet üzerinden bir kartınız için ayrı ayrı işlem yapmanıza gerek yok, sadece birinden işlem yapmanız yeterli olacaktır. Peki, kartlarınız online alışverişe nasıl açılır? Örneğin Ziraat bankasını kullanıyorsanız ve ziraat banka kartı internet alışverişine nasıl açılır sorunu yaşıyorsanız, hemen bankanın internet sayfasını açabilir ya da akıllı cihazınızdaki uygulamadan alışveriş seçeneklerini düzenleyebilirsiniz. Düzenlediğiniz seçeneklerin ardından kullanım için, onay vermek için butona basmanız yeterli olacaktır.

Telefon Bankacılığı ve Müşteri Hizmetleri Hattı

Bankanızla ilgili işlemlerinizde telefon bankacılığını kullanıyorsanız eğer dilediğiniz zaman kartınızdaki alışveriş kısıtlamasını kaldırabilirsiniz. Telefon bankacılığına alternatif ise bankanın müşteri temsilcilerine ulaşmaktır. Müşteri temsilcinizle görüşerek banka kartınızı alışverişe açtırabilirsiniz. Ziraat bankası örneğinden devam edersek eğer, müşteri temsilciniz size durumu aktarır ve sizden ziraat bankası internet alışveriş onay sisteminden ötürü sesli onay alır.

ATM ve Banka Şubeleri

Telefon, internet ve müşteri hizmetleri seçeneklerinden yararlanamıyor ya da istemiyorsanız eğer doğrudan müşterisi olduğunuz bankaya gidebilirsiniz. Banka kartı alışverişe nasıl açılır sorunuz üzerine sizinle ilgilenen yetkili, kısa sürede işleminizi halleder ve kartınızı alışverişe açık hale getirir.

Banka Kartının Alışverişe Kapalı Olmasının Sebebi Nedir?

Kart kullanıcıları yeni düzenleme gereği kartlarını internet alışverişlerinde online kullanamıyor. Kredi kartı internet alışverişi onayı nasıl yapılır önce bunu öğreniyorlar ve ardından kartlarını alışverişte aktif kullanabilecekleri yapıya kavuşturuyorlar. Banka ve kredi kartlarındaki bu düzenlemenin sebebi aslında doğrudan dolandırıcılıkla alakalıdır. Kart kopyalama, güvenlik önlemi olmayan web mağazalarından alışveriş yapma sorunları kullanıcıların mağduriyet yaşamasına sebep oluyordu. Bu uygulamayla birlikte banka müşterileri daha bilinçli hale geldi.

Banka Kartıyla Taksitli Alışveriş Yapılır mı?

Banka kartı para yatırma, para çekme, vadeli – vadesiz hesap açma, döviz ya da altın alışverişi yapabilme, fatura ödeme, cep telefonuna TL yükleme, para transfer edebilme gibi temel işlevlere sahip bir karttır. Kredi kartı gibi taksit imkânına sahip değildir. Özel bir uygulama olmadığı sürece banka kartlarıyla taksitli alışveriş yapılmaz.

Banka Kartıyla Alışveriş Yaparken Nelere Dikkat Edilmeli?

Banka kartınızı alışverişe açtıktan sonra dikkat etmeniz gerekenler şöyledir:

İnternetten alışveriş yaparken, alışveriş yaptığınız sitenin güvenlik sertifikasına ve güvenli ödeme dediğimiz 3D özelliğine sahip olmasına dikkat edin.Banka kartı bilgilerinizi asla paylaşmayın. Güvenli sanal ödeme yoksa eğer EFT/Havale seçeneklerini kullanın. Sosyal medyada satış yapan kişilere kart bilgilerinizi vermeyin.Hiçbir alışveriş sitesi banka kartınızın şifresini istemez. Sadece kart üzerindeki isim, numara ve güvenlik kodu istenir. Bu bilgiler dışında şifre isteyen alışveriş sitelerinde uzak durun.Alışveriş yapacağınız zaman size ait bir cihazı kullanmaya özen gösterin. Ortak kullanıma sahip olan internet kafe bilgisayarlarını kullanmayın.

Exit mobile version