Balkon Bahçeciliği Nedir?

Günümüz yaşam şartlarında çoğumuz

Günümüz yaşam şartlarında çoğumuz büyük şehirlerde kapalı kutu şeklindeki evlerimizde ve belli metrekarelerle ölçtüğümüz balkonlarda yaşıyoruz. Bu yaşam şeklimiz içinde genlerimizde bulunan tarımcılığı bir kenara atmamanın etkisi ile başlıyor balkon bahçeciliği. Tabii ki tartışılmaz olan kendi balkonunuzda yetiştirdiğiniz doğal meyve sebzenin tadıdır. Gelin birlikte balkon bahçeciliğini nasıl yaparız inceleyelim.

Balkon bahçeciliği nedir?

Mekân Önemli

Balkon bahçeciliğinde en önemli konulardan biri mekânın konumu. Bahçecilik için güneş alan açık alanlar uygun olurken aslen camla kapalı güneş alan balkonlar en uygunu. Açık balkonlarda bazı sebzeleri ve süs bitkileri yetiştirilebilirken camla kapalı balkonlarda her türlü sebze, meyve ve süs bitkisi yetiştirilebilir. Nemli balkon kesinlikle bahçecilik için uygun mekân değildir.

Hangi Toprak Kullanılmalı

Fesleğen, nane vb. aromatik bitkiler torf toprakta yetişebilirken, meyve sebzeler için steril toprakla karıştırılmış torf kullanılmalıdır. Steril toprağı, aldığınız bir miktar toprağı fırında ısıtarak elde edilmektedir. Aynı zamanda bu toprak karışımına kil veya kül eklemek zenginliğini arttırır.

Balkon bahçeciliği için toprak seçimi nasıl yapılmalıdır?

Neler Ekip Biçmek Lazım

Kullanacağınız balkonun büyüklüğü bitki seçiminiz için önemli bir konudur. Küçük alanlarda aromatik bitkiler tercihiniz olacaktır. Aromatik bitkiler; fesleğen, nane, maydanoz, biberiye vb. olarak bilinmektedir. Pencere önünde bile yetiştirilen bu bitkiler başlangıçta tercihiniz olabilir. Bunun yanı sıra domates, soğan, fasulye, sarımsak, biber, marul vb. sebzeler de balkon bahçeciliği için uygundur. Hatta büyük balkonlarda portakal, mandalina, armut, incir, elma vb. bodur meyve ağaçları yetiştirilebilir.

Nasıl Sulamak Gerekir

Öncelikle sulamadan önce saksı seçimi yaparken alt tarafında fazla suyu akıtacak delikleri olan saksıların seçilmesi gerekmektedir. Eğer fazla sulama yapılır ve o su saksıda kalırsa bitkilerinizin çürümesine veya mantar oluşumuna neden olabilir. İlk haftalarda bitkilerin toprağının sürekli nemli kalması gerekmektedir. Sonraki zamanlarda ise sulamanın azaltılması gerekmektedir. Suyu azalan bitkiler hayatlarını devam ettirmek için meyve ve sebze vermektedirler.

Balkon bahçeciliği nasıl yapılır?

Bu yüzden yaprakları büzüşene kadar bitkilerin sulanmaması iyi bir sebze meyve oluşumu sağlamaktadır. Çiçek açan meyvelerin sulamalarını az az arttırmak ve topraklarını nemli tutmak önemlidir. Ayrıca bitkilerinizi doğrudan güneş alan yerlerde yetiştirmek onların güneşe yönelmemesine böylece meyve ya da sebzeleri taşıyabilecekleri sağlıklı gövdeler oluşturmasını sağlayacaktır. Balkon bahçeciliği içinde bir kural da doğrudan sıcak ya da soğuğa bitkilerinizin etkileşim kurmamaları gerekmektedir.