Balık Çiftliği Nedir? Balık Üretim Çiftliği Nasıl Kurulur? 5 Adımda Balık Üretim Çiftliği Kurmanın Aşamaları!

Balık çiftliği farklı alanlarda

Balık çiftliği farklı alanlarda yatırım yapmayı düşünenler için bulunmaz bir fırsat sunuyor. Yatırımcıların özellikle son yıllarda ‘Balık üretim çiftliği nasıl kurulur?’ sorusunu sormasına sebep oluyor.

Durum böyle olunca balık çiftliği kurmak adına yapılan araştırmalar ve buna bağlı olarak devlet destekleri de artmaktadır. Ülkemizin her ne kadar üç bir yanı denizle çevrili olsa da ekonomik anlamda balık satışına yeterli değildir.

Hatta yapılan araştırmalar göstermektedir ki ülke içi balık satışlarında bile zaman zaman aksamalar meydana gelir. Bunda etkili olan birkaç unsur bulunur.

İlki, denizlerde bulunan balık popülasyonunun deniz kirliliğine bağlı olarak azalmasıdır. Yine avlanma sırasında balıkçıların yanlış yol izlemesi ve küçük balıkları büyümeden avlaması bulunuyor.

Tüm bunlar göz önünde bulundurulduğunda balık çiftliği kurmak konusunda fikirler daha mantıklı bir hale geliyor. Ülkemizde de yüksek miktarda balık tüketimi olduğu düşünüldüğünde balık üretim çiftliği oluşturmak çoğu zaman ekonomik olarak kâr bırakıyor.

Peki balık çiftliği nasıl kurulur? Balık üretim çiftliği kurmak için gerekli ekipmanlar neler? Balık çiftliği kurmanın maliyeti ne kadar?

Balık Çiftliği Nedir?

Balık çiftliği kurmak konusuna geçmeden önce akıllarda soru işareti bırakan balık üretim çiftliği nedir konusuna değinelim.

Hayvan çiftliği ülkemizde alışılmış bir durumdur ancak daha önce denk gelmeyenler için balık çiftliği şaşkınlığa sebep olacaktır.

Mantığı oldukça basit olan balık çiftliğinin temel amacı açık denizlerden uzak bizzat kontrol altında balıkların üretimini arttırmak adına gerçekleşir.

Belirli bir alanda kurulan balık çiftlikleri üretici kişinin kontrolü sayesinde balık üretimlerinin yapıldığı alanı temsil eder.

Yani kısaca balık üretmek ve bu balıkları satış alanlarında satarak ekonomik kâr elde etmeyi sağlayan yeni nesil girişimcilik örneğidir.

Balık Çiftliği Nasıl Kurulur? Balık Üretim Çiftliği Kurmadan Önce Dikkat Etmeniz Gerekenler

Balık üretim çiftliği ilk bakışta ekonomik anlamda cazip gelebilir. Fakat doğru aşamaların takip edilmemesi sonuçta ekonomik kârdan ziyade zarar da bırakabilir.

Bu aşamada balık çiftliği nasıl kurulur sorusunu sorarak tüm ihtiyaçların en başta planlanarak elde edilmesi gerekir.

Böylece ilerleyen zamanda üretime başladığınızda herhangi bir ihtiyacınız olmayacağı gibi doğrudan üretim aşamasına da geçme olasılığınız bulunur.

A- Balık Çiftliği Kurmak Konusundaki Amaçlarınızı Belirleyin

Sadece balık üretim çiftliğinde değil diğer yatırım aşamalarında da başta yapılan planlama önem taşır. Öncesinde belirleyip netleştirmediğiniz amaçlar, aşamalar ileriki zamanlarda problem yaratır.

Sizin bu projeden beklentiniz nedir? Ne gibi bir sürede nasıl kazanç elde etmek istiyorsunuz? Balık bakımı sizin için bir hobi mi yoksa gerçek anlamda finansal bir kaynak mı gibi sorulara yanıt aramak bu yüzden önemli.

İlk aşamalarda bu sorulara vereceğiniz cevaplar doğrultusunda yatırım büyüklüğünüzü de saptayabilirsiniz. Bununla kalmayarak her bir aşamada yapmanız gereken planlarınızı da belirlemiş olursunuz.

B- Balık Üretim Çiftliği için Gerekli Ekipmanların Listesini Oluşturun

Bir yatırıma başlarken özellikle çiftlik kurmak gibi bir işe girecekseniz bunun için gerekli olan tüm malzemeler hakkında bilgi edinmeniz gerekiyor.

Yazının ilerleyen kısımlarında balık çiftliği için gerekli malzemelere değinilecektir. Burada yer alan ekipmanları ‘gerekli/gereksiz’ olarak ayırmadan elde etmeniz bu alanda elde edeceğiniz başarıyı arttıracaktır.

C- Balık Üretimi için Gerekli Alanları Saptayın

Balık üretim çiftliği kurmak en çok alan bulma konusunda sorun yaratacaktır. Balıkların büyümesi ve çoğalmasına uygun olacak yerleri belirlemek temel görevleriniz arasında yer alır.

Balıkların yaşayabileceği başlıca alanlar bir akarsu ya da göl kenarı olabilir. Yalnız bu alanlarda eğimin olmaması gerekir.

Aynı şekilde sel, taşkın gibi olumsuzluklardan da uzak olması suyun her zaman temiz olup balıklarınızın zarar görmesini engeller.

Bununla birlikte son olarak projenizin büyüme ihtimalini göz önünde bulundurarak etrafında binaların olmamasına dikkat edebilirsiniz.

D- Projenin Maliyetini Saptayın

Elinizde var olan paranın kâr getirmesi ve boşa gitmemesi adına maliyet bilançosu oluşturmalısınız. Bunun için elbette projenizin ne kadar büyük olduğunu hesaplamanız gerekiyor.

Küçük ölçekli balık üretim çiftliği: 0-250 ton üretim sağlar. Maliyeti ortalama olarak 900.000 TLOrta ölçekli balık üretim çiftliği: 250- 1000 ton üretim sağlar. Maliyeti ortalama olarak 1.400.000 TLBüyük ölçekli balık üretim çiftliği: 1000 ton ve üzeri üretim sağlar. Maliyeti ortalama olarak 2.000.000 TL olarak saptanabilir.

Siz de var olan planlamanıza ve bütçenize bağlı olarak maliyetinizi saptayabilirsiniz.

E- Balık Üretimi Hakkında Detaylı Bilgi Edinin

Var olan projenizde en iyisi olmak istiyorsanız elbette bu alan hakkında bilgi edinmeniz gerekir. İşe girip para kazanmaya başlasanız dahi sürekli günceli takip etmek avantaj sağlar.

Örnek projelere göz atmak, yurt dışı kaynaklarını gözden geçirmek ve balık üretimi konusunda püf noktaları elde etmek sizi diğerlerinden ayıracak unsurlardandır.

Tüm bu aşamaları takip ettikten sonra ihtiyacınız olan ekipmanları, parayı elde ettikten sonra ihtiyacınız olan çok az şey kalacaktır. Son olarak yoksa şirketinizi kurduktan itibaren işlemlere başlayabilirsiniz.

Balık Çiftliği Ekipmanları Neler? Balık Üretim Çiftliği Nasıl Kurulur, Hangi Malzemeler Gerekir?

Balık üretim çiftliği kurarken gerekli olan birden fazla ekipman yer alır. Elde edilen bu ekipmanlar sayesinde projenin ilerlemesi ve daha sağlıklı bir şekilde balık üretimini sağlar.

Balık çiftliği kurmak için ortalama olarak elde etmeniz gereken malzemeler bellidir. Çoğu çiftlikte bu malzemelerin eksiksiz var olduğunu göreceksiniz. İşte gerekli olan malzemelerin listesi…

A- Temiz Su

Balıkların yaşam alanlarının su olduğunu  düşünürsek elbette su olmadan olmaz. Fakat bu su ihtiyacını dışarıdan karşılamak zorunda değilsiniz.

Denizde balık üretim çiftliği kurduğunuzda ya da akarsu yanına balık çiftliği inşa ettiğinizde (ki bu en mantıklı olan yöntemdir) su ihtiyacınızı büyük oranda karşılarsınız.

Bununla birlikte var olan suyun kirliliğine de dikkat etmelisiniz. Çünkü toprak dışarıdan bakışla temiz olsa da kirlenmiş olabilir ve suyu kirletebilir. Sırf bu yüzden bile yatırımcılara etrafının ağaçlandırılması konusunda öneriler sunulur.

B- Havalandırma Cihazı

Temiz su kadar suyun içerisindeki oksijen miktarı önemlidir. İçerisinde farklı malzemelerin olmaması balıkların uzunca bir müddet rahat yaşamasını sağlayacaktır.

Bu aşamada havalandırma cihazı ya da pompası elde etmeniz gerekir. Balık çiftliği için başlıca ekipmanlar arasında bulunduğundan temin edilmesi neredeyse şarttır.

Özellikle havuz gibi kapalı alanlarda hedeflenen bu üretim projesinde duruma ve proje büyüklüğüne göre birden fazla tercih etmeniz gerekebilir.

C- Balık Çiftliği Kafesi ve Ağı

Kafes ve ağlar balıkların belirli bir alanda bulunarak kaçmamasını sağlar. Özellikle deniz ve gölet gibi açık alanlarda balıkları belirli alanda tutmak gerekir.

Eğer havuz alanı oluşturmadıysanız denizde balıklarınızı bir arada tutmak adına plastik ve demirden üretilen sağlam kafesler elde edebilirsiniz.

Demirlerin dayanıklılık gücü fazla olacağından balıkların kaçmasına uzun yıllar engel olacaktır.

D- Makara

Küçük ölçekli balık çiftliği kurmak gibi bir amacınız olsa dahi balık toplama konusunda zorluk yaşarsınız. Bu aşamada makaralar ihtiyacınızı karşılayacaktır.

Manuel olarak elle balıkların toplanması zor olur. Ton bazında balık üretimi sağlanacağı için balıkların toplu olarak toplanma sürecinde avantaj elde edebilirsiniz.

E- Yem

Balıklardan daha fazla verim alabilmek için yüksek proteinli ve vitaminli yemler kullanmalısınız. Bu yemleri piyasada çok çeşitli yemlerden faydalanabilirsiniz.

Bazıları yeterli vitamin ve mineral barındırmadığı için balığın büyümesinde olumlu etki yaratmaz. Ancak isterseniz hazır yem almadan bizzat kendiniz deneyimlerinize bağlı olarak üretim de yapabilirsiniz.

Yine de balıkların özellikle belirli dönemlerde titiz bir şekilde beslenmesi gerekir. Bahsedilen bu dönemlerde yüksek vitaminli yemlerin kullanılmasına özen göstermelisiniz.

Balık Üretme Çiftlikleri Kapsamında Balık Bakımı Nasıl Olmalı?

Balık üretim çiftliği kapsamında çeşitli balıkların üretimi sağlanabilir. Bu yüzden her balığın ihtiyacı ve bakımı değişiklik gösterir.

Öncelikle alabalık çiftliği proje örnekleri gibi belirli bir proje tercih etmelisiniz. Varsa bu projelere dair bilgi edinerek daha deneyimli olabilirsiniz.

Elinizde var olan balık türüne bağlı olarak özel ilerlemek her zaman daha doğru olacaktır. Fakat balık türü ne olursa olsun genel olarak dikkat etmeniz gerekenler vardır. İşte genel olarak dikkat etmeniz gerekenler:

A- Su Temizliği

Kapalı alanlarda balık yetiştiriciliği yapmaya adım attıysanız su temizliği en çok dikkat etmeniz gereken unsurdur. Havuzda balık üretim çiftliği sırasında dönem dönem belirli temizlikleri yapmalısınız.

Aksi takdirde suyun içindeki oksijen azalacağından balık kayıpları ortaya çıkabilir. Akarsu kenarlarında kurduysanız yine bu alanlarda ağaçlandırma yapmanız toprak temizliğini de sağlayacaktır.

B- Düzenli Besleme

Balıkların yeterli vitamin ve mineralleri alması büyümesi açısından oldukça değerlidir. Balıkların formunu elde etmesi satış sırasında size avantaj sağlayacaktır.

Her balığın ihtiyacı olan vitaminleri ve yemleri özel olarak temin etmelisiniz. Daha sonra besleme düzeni oluşturmalısınız. Bu düzen sonrasında balıklarınız yeterli porsiyonlara kadar büyüyecektir.

Genelde pilati balığı Morina balığı ya da süs balığı değil; alabalık, somon,levrek gibi türler beslenir. Özellikle bu balıkların beslenme düzenlerine dikkat edebilirsiniz.  

Bonus: Balık Çiftliği Malzemeleri Bakımı

Balık çiftliği içinde kullanılan ekipmanların düzenli bakımı da elde edeceğiniz verimi arttırmak da etkili olacaktır.

Havalandırma pompası ya da makaraların, kafeslerin durumunu kontrol ederek aksaklıkları test edebilirsiniz.

Balık Çiftliği Kurmak için Gereken Evraklar Nelerdir?

Ülkemiz kapsamında balık üretim çiftliği konusunda çeşitli atılımlar yapılmaktadır. Fakat birçok projede olduğu gibi bu projeyi gerçekleştirirken de devlete bildirmeniz gerekiyor.

Özellikle su kaynaklarını kullanma, üretim alanına gerekli alt yapıyı sağlamak ve devlet desteği almak adına adımları izlemeniz gerekir.

Projeyi  oluşturmadan önce Tarım ve Orman Bakanlığı’na başvurmalısınız. Bakanlığa sunacağınız proje temelleri, projenin hangi alanda olacağı konusunda bilgi vererek onay almanız gerekiyor.

Bununla birlikte teslim etmeniz gereken evraklar arasında:

Kimlik fotokopisi,Başvuru dilekçesi,1/25.000 ölçekli harita ve koordinat cetveli,Kuracağınız alanın su analiz raporu,Hidroloji raporu sunmalısınız.

Böylece proje alanının üretime uygun olup olmadığı saptanarak onay çıkmaktadır.

Balık Üretim Çiftliği Devlet Desteği Nasıl Alınır?

KOSGEB kapsamında sunulan devlet destekleri arasında su ürünleri yetiştiriciliği de bulunuyor. Yani gerekli şartları sağladığınız takdirde devlet tarafından balık üretim çiftliği için destek alabilirsiniz.

Devlet tarafından verilen maddi destek beslediğiniz balık türü ve elinizde bulunan tonuna göre değişiklik göstermektedir. Örneğin; alabalık üretimi yapıyor olsaydınız 360 tona kadar her bir balık için 0,75 kuruş destek alacaktınız.

İşte balık üretim çiftliği devlet desteği almak için gerekli şartlar:

Biyogüvenlik şartlarını yerine getirmek,Kuluçkahane belgesine ve bu kapsamda gerekli izinleri almak,Hastalıklara karşı koruma sağlamak adına gerekli imkânlara sahip olmak,Kapalı devre sistemi aracılığıyla üretim yapmak,URL tarafından sunulan sağlık raporu.

Bu şartları karşılayıp Tarım ve Orman Bakanlığı’na sunduğunuzda devlet tarafından maddi destek alabilirsiniz.

Balık Çiftliği Maliyeti Ne Kadar?

Balık çiftliği maliyeti ilk bakışta yeni ve orijinal bir iş fikri gibi görünse de maliyeti herkes tarafından karşılanamayabilir. Çünkü üretim alanı, ekipmanları, canlı desteği ve yem gibi çok ciddi gider kolları bulunur.

Balık çiftliği kurmak adına düşünülen işin büyüklüğü maliyete doğrudan etki etmektedir. Bununla birlikte seçilen balık türü ve ihtiyaçları da maliyet kapsamında değişiklikleri getirecektir.

Örneğin daha önce de değinildiği üzere küçük ölçekli balık üretim tesisleri yani 0-250 ton arası balık üretimi yapan bir tesisin kurulum maliyeti ortalama olarak 900.000 TL olarak saptanır.

Ancak bu fiyatlanma içerisinde şirket kurulumu ve seçilen balık, balığın ihtiyaçlarına bağlı olarak ekstra maliyet çıkabilir.

Balık Çiftliği Zararları Bulunuyor mu?

Balık çiftliği kurmanın çeşitli avantajları bulunmaktadır. Bu avantajlar arasında:

İhtiyaç duyulan balıklara erişim sağlamak,Düzenli ve kaliteli beslemeye bağlı olarak daha iyi balıkların satışa sunulması,Balıkların daha güvenli alanda beslenebilmesi,Sadece yurt içi değil aynı zamanda pazarda yer edindikten sonra yurt dışı bazlı satış yapabilme gibi ihtimalleri barındırır.

Fakat, balık üretim çiftliği her alanda istenen düzeyde ve koşullarda gerçekleşmemektedir. Bu yüzden balık çiftliği zararları en az avantajları kadar ortaya çıkmaktadır.

Özellikle balık üretim tesisinde balıkların dar alanda çok sayıda bulundurulması, gerekli yem ve besleme desteğinin sunulmaması, suyun yeterli miktarda temizlenmemesi olumsuzlukları beraberinde getirir.

Yalnızca bununla da kalmaz. Balıkların belirli bir porsiyon boyutuna gelmeden sadece satış amacı güdülerek küçük boyutlarda satılıyor olması ileri vadede balık popülasyonunu da olumsuz etkilemektedir.

Bu yüzden balık çiftliği projesine girmeden önce tüm detayları hakkında bilgi edinmeniz daha doğru sonuçları elde etme konusunda size imkân sunacaktır. Özellikle yerel projeler ve kaynaklarla sınırlı kalmadan yurt dışında bu konu hakkında bilgi veren kaynakları taramak gerekebilir.