Bakterilerin de Sesi Var! Bakteriler Ölürken Dostlarını Uyarmak İçin Ölüm Çığlığı Atıyor!

Duyduğunuzda çok şaşıracağınız bir

Duyduğunuzda çok şaşıracağınız bir bilgi ile tanışmaya hazır mısınız? Bakteriler ölürken ölüm çığlığı ismi verilen kimyasal bir çığlık atıyor! Hayatımızın her anında yer alan ölümcül bakteriler karşılaştıkları tehlikeye karşı uyarı yaparak ölüyorlar. İlginç tarafı ise bunu insanların görememesi. Özellikle tuvalet yüzeylerini temizlerken ortaya çıkan bu sesleri inceleyebilmek için teknolojik donanım gerekiyor.

Konu ile ilgili hazırlanan detaylı rapor, Amerika’da bulunan Texas Üniversitesi bilim insanları tarafından Nature’da yayınlanmıştır. Bilim insanlarına göre bu ses, kimyasal bir çığlık olduğu için bizim duymamız imkansızdır. Ayrıca nekrosignaling olarak adlandırılan toplu bir eylem olup komşularını özel kimyasal kullanarak uyarıyorlar. Genellikle insanlarla iç içe olsalar da dışarıdaki her canlıya bu durumu yaşattıkları bilinir.

Nekrosignaling – Ölüm Çığlığı Yaşayan Bakterilerin Daha Sağlıklı Olması İçin Uyarıyorlar

Çok farklı bir davranış şekli olan kimyasal bir çığlık sayesinde diğer bakteriler hayatta kalıyor. Hatta bu durum sosyal yapılaşmanın mikroskobik bir örneği olarak kabul ediliyor. Sanki savaş içinde karşılaşılan tehlikede kendini diğerleri için feda eden askerler gibi bir izlenim ortaya çıkıyor.

Escherichia coli türünde olan bakteriler sürü halinde yaşadıkları için tüm üyeler birbirine bağlıdır. Birine bir şey olursa diğerleri de etkilenir. Bilim insanları ” bakteriler için sayı olarak fazla olabilirler ama tek bir organizma gibi doğup yaşarlar ” bulgusunu ortaya koymuşlardır. Sürü içinde bir başka bakterinin yaşamının tehlikeye girmemesi için mücadele ettikleri ve sürünün değerli bir yere sahip olduğunu bilinmektedir.

İnsan hayatında bakterilerin kötü ve iyi özellikleri bulunur. Fakat bu  şekilde yaşayan bakterilerin çoğu kötü özelliklere sahip olup kimyasal bir çığlık atana kadar vereceği kadar zararı vermiş olur. Bakterilerin bu uyarı ile zarar vermeye devam etmesi insanlık için çok tehlikelidir. Araştırmalardaki bulguya göre bağırsakta yaşayan bu özelliğe sahip canlılar kanlı ishale ve ardından ölüme götürür.

Çubuk şekline sahip olan bu bakteriler 1 ile 2 mm uzunluğunda olup 0.1-0.5 çapına sahiptir. Ölümleri pastörize edilmek ve kaynatma ile gerçekleşir.

Kimyasal Çığlık Ölü Hücrelerden Gelen Uyarılar ile Gerçekleşiyor

Bu bakteriler, bir numaralı düşmanları, vücut içinde onlarla savaşan antibiyotikler sayesinde ölürler. Geri kalanlar ise hızlıca bu durumdan kaçarlar. Burada kilit nokta kesinlikle neden kaçtıklarıdır. Diğer bakteriler ölürlerken ve birbirlerine yakın hareket ederken neden ölmüyorlar.

Bu sorunun cevabı ise, bakterilerin, ölü hücrelerden gelen uyarıları duyup kendilerini korumalarıdır. Bilim insanlarına göre kimyasal çığlık sayesinde bakteriler kendi türlerinin devamını sağlarlar. Kolay kolay ölmezler çünkü memeli hayvanların ideal yaşama sıcaklıkları onlar için de idealdir.

E.coli olarak isimlendirilen bu bakteriler çoğunlukla su kirliliğinin başlıca sebebidir. Kötü bir bakteri üzerinde yapılan bu araştırma sayesinde artık biliyoruz ki ölmeden önce kalan dostlarına sinyal veriyorlar. Bu sinyali bozan bir yöntem geliştirilirse mücadele edilmesi çok kolaylaşacaktır. Ayrıca bağırsak hastalıkları azalacak çoğu ölüm gerçekleşmeyecektir.

Antibiyotiklerin Bakteriler Üzerinde Nasıl Bir Etkisi Vardır?

https://www.youtube.com/watch?v=vBa6OnmcZwY

Yapılan araştırmalara göre antibiyotiklerin dozu ile bakteri yaşamının doğru orantılı bir ilişkisi olduğunu bilinmektedir. Hasta olan insanlara sürekli antibiyotiklerini bitirmeleri tembihlenir. Sebebi vücut içerisinde olan tüm bakterilerin ölmesi içindir.

Vücut içinde yaşayan bakteriler az dozda antibiyotik alımlarında kısa süre sonra bağışıklık geliştirmekte ve yaşamaya devam etmektedir. Hatta ölümleri azalmakta ve bağışıklık kazanan bajkteriler, ölenler sayesinde ne zaman kaçacaklarını kimyasal çığlık ile öğrenerek çoğalıp yaşamını devam ettirmektedir. Bu açıdan kesinlikle alınan ilaçlara dikkat edilmeli ve doz aşımına uğramadan ilaçlar tüketilmelidir.

Ölü bakterilerin sürünün geri kalanını nasıl kurtardığını incelemek için yapılan çalışmada ölüm çığlığı incelendi! Ölü bakterilerin ayrıca verdiği sinyaller ile bakterileri uyararak hayatta kalmaları için sürünün hayatta kalmalarını sağladığı bildirildi. Bilim insanlarının yaptığı bu araştırmada yer alan bakterilerin ayrıca canlı hücre zarlarında yer alan bakterilerin ölüm çığlığı ile diğer bakterileri uyararak hayatta kalmalarını sağladığı tespit edildi.