Babil’in Asma Bahçeleri Kim Tarafından Nerede Yapılmıştır ? Babil’in Asma Bahçeleri Hakkında Daha Önce Duymadığınız Gerçekler

Babil’in Asma Bahçeleri adını bir efsaneye göre, dini Kral Babil II’den almıştır. Evinin yeşil tepelerini ve vadilerini özleyen eşi Kraliçe Amytis için Nebuchadnezzar tarafından yaptırılmıştır. Ağaçlarla ve bitki örtüsüyle dolu bir teras olan Asma Bahçeleri’nin sanatsal reprodüksiyonu, çeşitli klasik dönem yazarlarının eserlerinden esinlenmiştir… Babil’in Asma Bahçeleri Nerede Bulunmaktadır? Babil’in Asma Bahçeleri,  605 yılında Nebuchadnezzar tarafından […]

Babil’in Asma Bahçeleri adını bir efsaneye göre, dini Kral Babil II’den almıştır. Evinin yeşil tepelerini ve vadilerini özleyen eşi Kraliçe Amytis için Nebuchadnezzar tarafından yaptırılmıştır. Ağaçlarla ve bitki örtüsüyle dolu bir teras olan Asma Bahçeleri’nin sanatsal reprodüksiyonu, çeşitli klasik dönem yazarlarının eserlerinden esinlenmiştir…

Babil’in Asma Bahçeleri Nerede Bulunmaktadır?

Babil’in Asma Bahçeleri,  605 yılında Nebuchadnezzar tarafından yaptırılmıştır. Nebukadnetsar Babil’i 43 yıl yönetmiştir. Bu yapı, Nebuchadnezzar tarafından, hükümdar Semiramis’in karısı Mezopotamya’da baskı altında olduğu için yaptırılmıştır. Bu nedenle, bazı kitaplarda Semiramis’in Asma Bahçeleri olarak da adlandırılır.

Burada Semiramis’e benzer yapay bir şehir inşa edilmiştir. Birçok yapay dağ, akan su ve yeşil bitkiler bulunmaktadır. Bahçe bir piramit haline getirilmiş ve dünyanın her yerinden bitkilerle donatılmıştır. Bitkiler orijinal yapıyı gizleyerek bahçeyi havada asılı gibi göstermektedir.

Babil’in Asma Bahçeleri Hikayesi Nedir?

Babil Asma Bahçeleri hikayesi için Herododos, bilinen tüm şehirlerden daha muhteşem olduğunu söylemiştir. Anlatılanlara göre şehrin dışındaki duvarın uzunluğunun 80 kilometre, 25 metre ve 100 metre yüksekliğinde olduğu bilinmektedir. Bu duvarlarda dört araba rahatlıkla gezinebilir. Ayrıca duvarların içinde çeşitli tapınak ve kalelerin yanı sıra saf altın heykeller bulunmaktadır.

Yunan coğrafyacı Strabon’a göre bu bahçeler birbiri üzerine direkler üzerine inşa edilmiş. Bu kübik sütunların içi boştur ve bitki yetiştirmek için toprakla doldurulur. Kubbe, teras ve sütun pişmiş tuğla ve asfaltla inşa edilmiştir. En yüksek bahçeleri sulamak için Fırat Nehri’nden zincirli pompalar kullanılır.

Pers Kralı Keyhüsrev’in işgalinden sonra şehir bozulmaya başlamıştır. 5. ve 6. yüzyıllarda şehir tamamen kuma gömülür ve 20. yüzyılda yapılan kazılarda kentteki tapınaklar ve kaleler keşfedilmektedir.

Babil’in Asma Bahçeleri hakkında şu an kesin bir bilgi yoktur. Bu nedenle, bazı uzmanlar buranın efsanevi bir unsur olarak görülmesi gerektiğine de inanıyor. Antik Roma ve Yunan şairlerinin burayı egzotik bir doğu bahçesi olarak tanımladığına da inanılıyor. 

Babil’in Asma Bahçeleri Anlamı Nedir?

Asma bahçe” tabiri bildiğimiz gibi üzümlü asmaları değil, kubbe üzerindeki bahçeyi (kemerlerden oluşan bir tavan kaplaması) ve yapay bir terası tarif eder. Bunlara gökyüzü bahçeleri veya gökyüzü bahçeleri denir.

Babil’in Asma Bahçeleri Mimari Özellikleri

Babil’in Asma Bahçeleri birbiri arasında 2,5 metre farklı rakımlara sahip teraslardan oluşur. Çevresindeki çöle yaklaşık 100 metre uzaklıktadır. Bahçe 16.000 m2 rakımlı bir tepenin üzerine kurulmuş olup “çatı” olarak kabul edilmektedir. Bölmelerin çoğu tuğladan yapılmış ve tamamı pergola ile tamamlanmıştır.

Bahçe şekli 400 m uzunluğunda dikdörtgen şeklindedir. Bahçede bitkilerin yanı sıra kemerli ve kübik çeşmeler de diğer unsurları oluşturur. Teraslara çıkmak için kullanılan merdivenler bükülmüştür. Tüm teraslara bitkiler dikilmiştir ve büyük ağaçlar üst terasa kadar ulaşmaktadır.

Fırat Nehri’nden bahçeye zincirli pompa yardımı ile bahçe bakımı için su getirilmiştir. Zincir pompa sistemi iki büyük volana bağlı bir sistemdir. Bir volan üstte, diğer volan ise kova ile su kaynağına yerleştirilmiştir. Tüm teraslar sulandıktan sonra su kaynağına takılan kova tekrar yükselip alçalacaktır.

Babil’in Asma Bahçeleri Kalıntıları

Şehirde birçok istila gerçekleşmesi nedeniyle kısa sürede görkemli görüntüsünden eser kalmamıştır. Özellikle Pers Kralı Keyhüsrev’in Babil’i fethetmesinden sonra şehir hala kumlar altına girmişti. Ayrıca 20. yüzyılda, bu bahçelerin gerçekte var olmadığına dair birçok söylentiler de dolaşmaktadır. Babil Asma Bahçeleri hakkında bilgi edinmek için daha çok söylentiler ortaya çıkacaktır.

Babil’in Asma Bahçeleri Günümüz Gelişmeleri

Alman arkeolog Robert Koldewey’in yaptığı kazılar bazı söylentilerin asılsız olduğunu ortaya çıkarmıştır. Kullanılan malzemeler ağırlıklı olarak tuğla ve çamurlu molozlar kentte kalmış olsa da Coldeve, iç duvarları, dış duvarları, gökyüzünün kulelerini, Nabuchadnezzar Sarayı’nın temellerini ve şehrin iç duvarlarını 14 yıl sonra keşfetmiştir. Kraliyet yolunda şehir boyunca yapılan Kazı sırasında kuzey kale olarak adlandırılan kısımda bulunan kuzey duvarı taştan yapılmıştır. Bu, Coldeve’nin “Gökyüzü Bahçesi” nin bodrumunu bulduğunu göstermektedir. Kazı devam ederken, Yunan tarihçi Diodorus’un bahsettiği bazı yapılar da keşfedilmiştir. Bunlardan biri, zeminde üç delik bulunan bir oda. Bu oda, terasın bahçenin tepesindeki kısmına su pompalamak için kullanılır. 

Bu sanat eseri günümüze kalan en eski örneklerden biridir ve peyzaj mimarisinin ortaya çıkmasına neden olan ilk bahçelerden biridir. Bu ilk örnek o kadar başarılıydı ki dünyanın yedi harikasından biri olarak seçildi ve bu nedenle Babil’in Asma Bahçeleri’nin şimdi ki hali tüm insanlık tarafından tanındı. Antik çağ ve mitoloji hakkında bilgi edinmeyi seviyorsanız, ilgili haberlere mutlaka göz atmalısınız. 

Bonus! Babil’in Asma Bahçeleri bir efsane mi yoksa mimari harika mı siz ne düşünüyorsunuz? İyi seyirler dileriz 🙂

Babil'in Asma Bahçeleri | Dünya Tarihinin En Gizemli Yapısı

Exit mobile version