B12 Vitamininizin Eksik Olduğunun Göstergesi Olan 8 Belirti!
B12 vitamini şüphesiz en önemli vitaminlerden birisidir. Eksikliğinde direkt belirtileri ile kendini belli eder. Peki B12 vitamin eksikliği belirtileri neler?
B12 vitamini eksikliği ile vücudunuzda belirli değişimler meydana gelir. Oluşan bu değişimler tahmin edildiği üzere olumsuz etkilere sahiptir.
Başta kan hücrelerinizin oluşmasında ve DNA üretiminde kullanılan B12 vitamini diğer vitaminlere nazaran çok daha hayati bir öneme sahiptir.
Hatta bununla kalmayan B12 vitaminleri aynı zamanda kanser türleri dahil olmak üzere kanser konusunda da etkili rol oynamaktadır.
Kötü olan durum şu ki; B12 vitamini eksikliği durumunda vücut bahsedilen bu vitamini üretmez. Üretim doğal olarak gerçekleşmediği için dışarıdan alınması gerekir.
Fakat farkında olmayan kişiler tarafından B12 vitamin eksikliği gidermek adına adımlar atılmayabiliyor. Peki B12 vitamini eksik insan davranışları neler?
İşte B12 vitamini eksikliği belirtileri…
Yorgun Hissetmek
Yorgun insan profiline sahip misiniz? Elbette hayat içerisinde dönem dönem yorgunluk yaşanması oldukça normaldir. Kişinin bilmesi gereken ayırt edici nokta bu yorgunluğun artık katlanılmayacak duruma gelmesidir.
Çoğu zaman B12 vitamini eksikliği yaşayan insanlar artık yorgun olmaktan sıkılmış, bunalmış hissedebilirler. Çünkü günlük işlerini bile yerine getiremeyecek duruma gelirler. Neden yorgun hissediliyor diye soracak olursanız, kan hücrelerinde oksijen miktarı azaldığından yorgun hissedilir.
Kol ve Ayaklarda Karıncalanma / Uyuşma
Kollarınız ve bacaklarınızda minik bir böcek ısırmanıza benzeyecek şekilde karıncalanma hissedebilirsiniz. Oluşan bu karıncalanma ve uyuşma her zaman B12 vitamin eksikliği ile bağlantılı olmayabilir. Kan testine göre sebep bulunabilir fakat çoğu zaman bahsedilen bu vitaminin eksikliğiyle alakalıdır.
Eklem ve Kemik Ağrıları
B12 eksikliği yaşadığınızda eskiden olmayan ve farklı hastalıklarla açıklanamayan kemik ağrılarına sebep olabilir. Özellikle bu ağrıların kısa sürekli ayakta dursanız bile ayak tabanlarınızda, el bileklerinizde, diz kapaklarınızda ve sırt bölgenizde oluşabilir.
Kemiklerinizi zorlayacak bir işlem yapmadığınızda dahi ağrılarınız şiddetleniyorsa ve durduk yere ortaya çıkıyorsa bir an önce vitaminlerinizi ölçtürmelisiniz. Dayanılmayacak bu ağrıları ancak vitamininizi tamamlayarak giderebilirsiniz.
Güçsüz Hissetme / Enerjisiz Olma
Enerji sahibi olmamak yine diğer belirtilerde olduğu gibi çok değişik sebeplere bağlanabilir. Eskiye nazaran güçsüz olma ve bazı işleriniz için enerji sahibi olmazsanız B12 vitamin eksikliği konusunda araştırma yapabilirsiniz. Kan hücrelerinizde azlık olması, oksijen miktarının az olması bunun sebebidir.
Taşikardi / Kalp Atışının Hızlanması ve Solunum Sıkıntısı
Taşikardi yani kalp çarpıntısının sebebi bile B12 vitamin eksikliği ile alakalıdır. Basit işlemler sonrası kalp çarpıntısı yaşamanız bunun belirtisi olabilir. Özellikle oturduğunuz yerde kalbinizin hızlı attığını hissediyorsanız önce bir kalp uzmanına görünmelisiniz. Bir sebep bulunmuyorsa vitamin değerlerinize baktırabilirsiniz.
Solunum konusunda da aynı durum söz konusudur. Merdiven çıkarken, düz bir yolda ilerlerken nefes nefese kalmanız bazı durumların ters gittiğini göstergesidir. Bu yüzden dikkatli hareket etmelisiniz. Sebebi farklı durumlara bağlanmaksızın ortaya çıkan bu durum için vitamin eksikliğini göz önünde bulundurabilirsiniz.
Dilde Şişme
Durduk şekilde dilinizde şişlik, kabarıklık görüyorsanız hemen doktora başvurmalısınız. Genellikle ilaçların yan etkisi olarak da çıkabilmektedir. Fakat B12 vitamin eksikliği ile alakalı olduğu da doktorlar tarafından söylenmektedir. Dilde şişme olağandışı bir durumdur ve hafife alınmamalıdır.
Depresyon / Moral Bozukluğu ve Ruhsal Bozukluk
Psikoloji alanında uzmanlar tarafından özellikle depresif davranış gösteren kişilerden kan tahlilleri istenebilmektedir. Sahip olunan umutsuzluk, mutsuzluk ve moral bozukluğu B12 vitamini eksikliği ile ortaya çıkmaktadır. Eğer psikolojik ruh halinizden rahatsızsanız bahsedilen bu vitamininiz ölçtürebilirsiniz.
Sarılık
Tende ve göz içindeki beyazlığın giderek azalması ve hatta sarı rengin baskın olarak oluşması direkt olarak B12 vitamin eksikliği olarak ortaya çıkar. Her yaştan bireyde görülebilmektedir.