B12 vitamini üzerinde araştırma gerçekleştiren uzmanlar, B12’nin formlarından biri olan metilkobalaminin koronavirüs enfeksiyonu için kullanılabileceğini açıkladılar. Fakat bu fikir henüz net olarak kanıtlanmış değil. Üzerinde çalışılması gereken bir konu olduğu söylendi.
Kovid-19 salgını için tüm dünyada bilim insanları çözüm yolları arıyorlar. Aşı çalışmaları devam ederken farklı çalışmalar ile de tedavi yöntemleri geliştirilmeye çalışılıyor. Bu çalışmalardan bir tanesi Manipal Yüksek Öğretim Akademisi ve Bölge Biyoteknoloji Merkezi bilim insanları tarafından yürütülüyor. Yapılan çalışmalar B12’nin SARS-COV-2 virüsünün etkili olduğu hücreden farklı yerlere yayılmasını engelleyebileceğini gösteriyor. Fakat bu henüz net bir çalışma değil.
Çalışmalar şuan için sanal ortamda gerçekleştiriliyor. Bir program aracılığı ile bilgisayarda simülasyon oluşturuldu. Bu simülasyonda B12 vitamini formlarından biri olan metilkobalamin incelendi. Bu maddenin, SARS-COV-2 genomunda bulunan ve patojeni kopyalayan bir enzimi engellediği gözlemlendi.
Metilkobalamin Koronavirüs Enfeksiyon Riskini Önleyebilir
Üzerinde çalışma yürütülen maddenin, hastalığı kapma riski yüksek olan kişilerde kullanılmasının etkili olacağı düşünülüyor. Sağlık çalışanları, yaşlı kişiler ve kronik rahatsızlığı olan kişiler virüsü kapma riski en yüksek olan kişilerdir. Bu kişilerin hastalığı kapma riskini düşürebilmek için maddenin uygulanabileceği söyleniyor.
Fakat bu metilkobalamin maddesinin koronavirüs tedavisinde kullanılabilmesi için çeşitli testlerden geçmesi gerekiyor. Test sonuçlarına göre bazı protokollerden geçmesi gerekiyor. Protokol izni verilmeden maddenin kullanılması uygun görülmüyor.
B12 Vitamini Nedir?
Vücutta bulunan hemen hemen her hücre B12’ye ihtiyaç duymaktadır. Suda çözünebilen bir vitamin olan B12, yağ asitleri ve amino asitlerin vücutta kullanılmasında önemli bir rol oynamaktadır. DNA sentezi sürecinde önemli göreve sahiptir.
Vücutta bir çok bölgede görev almaktadır. sinir sisteminin sağlıklı olması için B12’ye ihtiyaç duyulmaktadır. Ayrıca beyin fonksiyonlarının sağlığı ve alyuvarların üretiminde önemli bir etkendir. Bu vitaminin bir diğer ismi ise kobalamindir. Kobalamin, en karmaşık yapıya sahiptir ve diğer vitaminlere oranlara en büyük vitamindir.
Vitaminler genel olarak vücut tarafından üretilmez. Hastalık durumlarında belirli miktarlarda üretilse de bu üretim vücut için yeterli olmamaktadır. Bu nedenle genelde besin takviyeleri ile dışarıdan alınmaktadır.
B12 Vitamini Eksikliği Nedir?
Vücut, bünyesinde belirli bir oranda vitamine ihtiyaç duyar. İstenilen oranın altında B12 olursa bu durum B12 vitamin eksikliği olarak adlandırılır. Vitamin eksikliği nedeni ile bazı nörolojik sorunlar görülebilir ve geri döndürülemez sonuçlar doğurabilir. Bu nedenle vitamin dengesine dikkat etmek gerekir. Vücut genel itibari ile 4 yıl yetecek kadar B12 depolar ve fazlasını idrar yolu ile dışarı atar. Vitaminin eksilmesi durumunda takviye ile artırmak gerekir.
B12’yi doğal yollarla almak için bol bol et yemek gerekir. Sağlıklı bir diyet sayesinde hayvan etinden doğal olarak alabilirsiniz. Bu sayede hastalıklardan kaçınabilirsiniz. Fakat et yiyen bir insan değilseniz veya çeşitli nedenlerle et yiyemiyorsanız besin takviyesi kullanarak da bu vitamini alabilirsiniz.
B12 Vitamini Ne İşe Yarar?
Beynimizin ve sinir sistemimizin normal işlevlerini yürütebilmesi için B12 çok önemli bir vitamindir. Alyuvar üretiminde de etkin rol üstlenir. Hem DNA oluşumunda hem de düzenleme aşamasında etkin rol oynar.
Vücutta meydana gelen yağ sentezi ve enerji üretimi sırasında kullanılır. Her hücre için gereklidir ve metabolizmanın vazgeçilmez vitaminidir. Vücutta bulunan folik asidi emer ve bu sayede vücutta depolanan enerjinin tüm hücrelere dağılmasını sağlar.
B12 Vitamini Bulunan Besinler
B12 maalesef vücutta yeterli miktarda üretilemiyor. Bu nedenle dışarıdan takviye olarak alınması gerekiyor. Doğal olarak almak isteyenlerin hayvansal gıdalar tüketmesi gerekiyor. Özellikle hayvan etleri doğal B12 deposu olarak biliniyor. Vegan olan kişilerin B12 eksikliği konusuna dikkat etmesi gerekiyor. Aksi takdirde önemli hastalıklar yaşayabilirler.
B12’nin en çok bulunduğu besinler;
EtYumurtaSütPeynir gibi hayvansal gıdalar olduğunu söyleyebiliriz. Bunlar dışında tıbbi ürünler ile besin takviyesi alınabilir.
B12 eksikliği belirtileri görüldüğü an bu besinlerin tüketimine ağırlık verilmesi gerekiyor. B12 vitamini eksikliğinin sonucuna bağlı olarak iç hastalıkları oluşabilir. Vücudun sağlığı için B12 vitamininin önemini buradan yola çıkarak tahmin edebilirsiniz.