Ay Tutulması Nedir? Ay Tutulması Nasıl Oluşur?

Ay tutulması nasıl oluşur? Ay tutulması nedir? 2020 yılı içerisinde Ay tutulması ne zaman? Gibi soruların cevaplanacağı gökyüzü meraklılarını tatmin edecek bir araştırma ile siz değerli okurlarımızın karşısındayız. İşte, ay tutulması hakkında merak ettiğiniz her şey! Gökyüzünü izlemeye bayılan, ay tutulması nasıl olur video izleme partileri ile vakit geçiren, ay tutulması nasıl oluşur e ödev araştırması […]

Ay tutulması nasıl oluşur? Ay tutulması nedir? 2020 yılı içerisinde Ay tutulması ne zaman? Gibi soruların cevaplanacağı gökyüzü meraklılarını tatmin edecek bir araştırma ile siz değerli okurlarımızın karşısındayız. İşte, ay tutulması hakkında merak ettiğiniz her şey!

Gökyüzünü izlemeye bayılan, ay tutulması nasıl olur video izleme partileri ile vakit geçiren, ay tutulması nasıl oluşur e ödev araştırması yapanların dikkat kesileceği bir içerik sizleri bekliyor.

Ay Tutulması Nedir? Ay Tutulması Nasıl Oluşur?

Ay tutulması nasıl olur, sorusunu Ay’ın Dünya’nın gölgesi altında kalarak ışıktan mahrum kalması ve karanlık bir hale gelmesi olarak cevaplamak yanlış olmaz. Yani Dünya, Güneş ve Ay arasına girerek Ay’ın ışık almasını engeller. Ay tutulması nasıl oluşur, sorusu geçmişten bu güne merak edilen, insanlarda merak uyandıran bir durumdur. Cevabı da aslında açıkladığımız gibi, Ay’ın Dünya’nın gölgesinde kalması gibi basittir.

Ay tutulması dolunay zamanlarında gözlemlenebilmektedir. Ayrıca Ay Dünya’dan daha küçük olduğu için Ay tutulması Güneş tutulmasına göre daha uzun sürmektedir. Ortalama bir tutulma 40 dakika ile 1 saat arası bir zaman almaktadır.

Sizlere ay tutulması nasıl olur kısa bilgi vererek cevaplandırdıktan sonra biraz daha ayrıntılı bilgiler vereceğimiz diğer başlıklarımıza geçebiliriz.

Ay Tutulması Çeşitleri Nelerdir?

Ay tutulması nasıl oluşur, sorusunun yanıtını aldıktan sonra türleri de merak edilmektedir. Ay tutulması nasıl olur kısaca anlattıktan sonra Ay tutulması türleri ile devam ediyoruz. Ay tutulması nasıl oluşur, sorusunun yanıtını aldıktan sonra türleri de merak edilmektedir.  Genel itibari ile 3 farklı Ay tutulması türü bulunmaktadır. Tam Ay tutulması, parçalı Ay tutulması ve yarı gölgeli Ay tutulması olarak bu türler sıralanabilir.

Tam Ay tutulması esnasında Ay tam anlamı ile Dünya’nın gölge konisi içerisinde kalır yani tamamen karanlıkta kalmaktadır. Bu tutulma esnasında Ay kızıl bir renge bürünmektedir. Bu tutulma çıplak gözle çok rahat olarak gözlemlenebilmektedir.

Parçalı Ay tutulması hadisesi ise Ay’ın tamamının değil de belli bir kısmının Dünya’nın gölge konisi içerisinde kalmasıdır. Gözle izlenebilen bu olayda Ay’ın bir kısmı karanlığa bürünür.

Ay tutulması nasıl oluşur, sorusunun son türü ise yarı gölgeli Ay tutulmasıdır. Bu tutulma türü içerisinde Ay, Dünya’nın yarım gölge konisi içerisinde kalır. Yani tamamen karanlık bir hal almaz ve bu olay çıplak gözle incelenemeyecek kadar az bir kararma ile son bulur.

Ay Tutulması Ne Zaman?

Ay tutulması ne zaman 2020 yılı içerisinde pek çok defa ay tutulmasına şahit olduk ve şahit olmaya devam edeceğiz. 2020 yılının ilk günlerinde meydana gelen Ay tutulması hadisesi yıl içerisinde toplamda 8 defa gözlemlenecek.

İlk olarak 10-11 Ocak tarihinde parçalı Ay tutulması şeklinde gözlemlenen hadise ülkemizin tamamından izlenebildi. Ardından 9 Şubat, 9 Mart, 8 Nisan ve 7 Mayıs tarihlerinde tam ay tutulması tüm yurtta çıplak gözle izlenebildi.

Bugüne kadar olan Ay tutulması sıralaması gözden kaçtı ise üzülmeyin. Çünkü tutulma hadisesi yıl içerisinde gerçekleşmeye devam edecek. 5 ve 6 Haziran tarihlerinde gerçekleşecek olan parçalı Ay tutulması ülkemizden çıplak göz ile izlenebilecek. 20.43 ve 00.07 saatleri arasında gerçekleşecek tutulmayı kaçırmamanızı tavsiye ederiz.

5 Temmuz, 30 Kasım ve 14 Aralık 2020 tarihlerinde gerçekleşecek olan parçalı Ay tutulması hadisesi ise ne yazık ki ülkemizden izlenemeyecek.

Mavi Ay Tutulması 

Çok sık gözlemlenmeyen bir olay olan Mavi Ay tutulması nasıl olur sorusu 2018 yılında gündem oluşturan bir hadise idi. Aynı takvim ayı içerisinde iki kez dolunay tutulması şeklinde meydana gelen bu olay ülkemizde 31 Mart 2018 tarihinde meydana gelmişti.

Süper Kanlı Mavi Ay tutulması olarak gündeme gelen bu olay ülkemizde 1 saat 15 dakika boyunca çıplak gözle gözlemlenmiş ve izleyenleri kendisine hayran bırakmıştı.

Ay Tutulması Ve Astroloji

Yıldızların insanlar üzerine etkisini araştıran bir bilim dalı olan astroloji için Güneş ve Ay tutulması şüphesiz önemli hadiselerdir. Astrolojiye göre bu tutulmalar insan kaderi üzerinde belirleyici unsurlar oluşturmaktadır. Ay tutulması nasıl oluşur, ile beraber Ay tutulması ve astroloji merak edilen konu başlıklarından birisidir.

Özellikle ay tutulmasının duyguları, psikolojiyi ve sağlığımızı etkisi altına almaktadır. Bu tutulmalar hayatımızda olumlu ya da olumsuz değişikliklere neden olmaktadır. Bu hadiseler sağlam olmayan her şeyin bizden kopup gitmesine vesile olmaktadır.

Bu yüzden değişimlere karşı çok fazla direnmemek, ruhumuzu ve psikolojimizi güçlü tutmam Güneş ve Ay tutulması dönemlerinde yapılması gerekenlerdir. 

Ay Tutulması Rivayetleri

Tarih boyunca insanlar Ay tutulması nasıl oluşur, sorusuna kendilerince cevap aramışlardır. Her bir medeniyet bu doğa olayından etkilenmiş ve tutulma hadisesine olağanüstü anlamlar yüklemişlerdir. İnsanlarda korku ve endişeye neden olan bu olay kültürler tarafından farklı yorumlanmıştır.

Mısır Medeniyeti ay tutulması hadisesini Yıldızlar Mahkemesi’nde Ay’ın suçlu bulunarak insanlara görünmesinin yasaklandığı şeklinde yorumlanan bu hadise insanlarda korkuya sebep olmuştur.

Eski Türklerinde inanışlarından olan Şamanizm kültüründe Ay tutulması kötü ruhların Ay’ın çevresini sardığı düşüncesi hakimdi. Ve Ay tutulması esnasında kötü ruhlar ateş yakılarak ve gürültü çıkartılarak defedilmeye çalışılırdı.

Altay Türkleri ise adı Yelbegen olan yedi kafalı bir devin tutulma esnasında Ay’ı yuttuğuna inanmaktalar idi.

İslam dininde ise kıyamet alametlerinden olan Ay tutulması esnasında bol bol namaz kılıp dua edilmesi, kıyamete hazır olunması tavsiye edilmiştir.

  

Exit mobile version