Atık Piller Bitkileriniz İçin Gübre Oluyor

Atık piller bu zamana kadar doğa düşmanı olarak görüldüğünden atık kutularına atılması gerektiği söylenirdi. Fakat yapılan son bir araştırma kullanmadığınız pillerin gübre olarak kullanılabileceğini gösterdi. Geri dönüşüm, birçok malzemenin tekrar kullanılmasını sağlarken, doğayı da büyük bir kirlilikten korumuş oluyor. Geri dönüşüm konusunda çalışmalar yoğun olarak naylon ve pil üzerine yapılıyor. Son olarak da Avustralyalı bir […]

Atık piller bu zamana kadar doğa düşmanı olarak görüldüğünden atık kutularına atılması gerektiği söylenirdi. Fakat yapılan son bir araştırma kullanmadığınız pillerin gübre olarak kullanılabileceğini gösterdi.

Geri dönüşüm, birçok malzemenin tekrar kullanılmasını sağlarken, doğayı da büyük bir kirlilikten korumuş oluyor. Geri dönüşüm konusunda çalışmalar yoğun olarak naylon ve pil üzerine yapılıyor. Son olarak da Avustralyalı bir firma pillerin çöpe gitmemesi için bir proje geliştirdi. Girişimci firma, atık pilleri kullanarak, bitkilerin yetiştirilebilmesi için gübre elde etmeyi başardı.

Dünyanın her yerinde atık pil kutusu alanı oluşturuluyor. Bu kutulara hem pil satan iş yerleri hem de insanlar kullanmadıkları pilleri atıyorlar. Daha sonra kutu içindeki atıklar toplanarak geri dönüşüm merkezlerine götürülüyor.

Atık pillerin çevreye zararları nelerdir?

Tabi bu durum her ülkede aynı şekilde ilerlemiyor. Özellikle Avustralya’da alkali piller, geri dönüşüm kutusu yerine katı çöplerin arasına atlıyor. Bu nedenle bu atıklar, diğer çöpler ile berber toprağa karışıyor. Toprağa karışan atık piller, toprağın ve doğanın zehirlenmesine neden oluyor.

Bu durumun önüne geçmek isteyen girişimci Avustralyalı firma, çalışmalar sonucunda bu atıkları gübreye çevirmeyi başardı.

Atık Piller Nasıl Geri Dönüştürülüyor?

Geri dönüşüm merkezine götürülen piller, yüksek ısı uygulanarak eritiliyor. Eritilen metallerin tekrardan kullanımı bu yöntem ile sağlanıyor. Fakat bu yöntem, pil içinde bulunan ve kullanılması mümkün olan parçaların da erimesine ve kaybolmasına neden oluyor. Bu parçaların birçoğu madenlerden çıkan maddeler ve bu maddelerin kaybolması büyük kayıplara neden oluyor.

Bu değerli maddelerin kaybolmasını istemeyen Avustralyalı geri dönüşüm firması Lithum farklı bir yöntem uygulamaya başladı. Uygulanan yeni yöntem sayesinde, pil içinde bulunan değerli maddeler ayrıştırılarak, bitkiler için faydalı gübre üretiliyor.

Geri dönüşüm firması, alkali pillerin küresel çapta geri dönüşümü konusundaki zorluklarına dikkat çekti. Yaptıkları uygulama sayesinde pil içerisinde bulunan faydalı maddeleri kullandıklarını ve bu sayede iki yönlü kar elde ettiklerini söylediler. Elde edilen kar ve faydayı doğaya katkı ve tek kullanımlık pillerin sürdürülebilirliği olarak açıkladılar.

Atık Pil Geri Dönüşüm Videosu

Aynı düşünce ile yola çıkarak ve benzer teknikleri kullanarak, pilden gübre elde eden bir diğer firma ise Finlandiyalı Trecagrov firmasıdır. Finlandiyalı firma doğa döngüsü konusunda hassas olduklarını belirtti. Doğada bulunan kaynakları en verimli şekilde kullanırken doğanın istismar edilmemesi gerektiğini söylüyor.

Atık Piller Bitkiler İçin Nasıl Faydalı Bir Gübreye Dönüşüyor?

Pil içinde bulunan çoğu maddenin zehirli ve doğa için zararlı olduğun biliniyor. Fakat yine de içerisinde faydalı maddelerde yok değil. Bu faydalı mikro besleyiciler, geliştirile yöntem ile zehirli maddelerden ayrılıyor. Alkali pil içinden çıkarılan bu faydalı maddeler, bitkilerin verimli ürün verebilmesi için onlara etkili birer besin kaynağı oluyorlar.

Alkali pil içinde bol derecede çinko maddesi bulunuyor. Bu madde bitkilerin klorofil olarak bilinen kimyasalı üretmesinde son derece faydalı yardımda bulunuyor. Klorofil maddesi, bitkilere yeşil rengi verirken, su ve karbondioksiti kullanarak, güneş ışınları sayesinde ATP denilen enerjiyi açığa çıkartıyor.

Atık piller içerisinde bulunan civa ve nikel gibi zehirli maddelerden kurtulmak için piller parçalandıktan sonra filtreden geçiriliyor. Yiyeceğimiz bitkilere toksik bulaşmaması için bu işlemin mutlak suretle yapılması gerekiyor. Aksi takdirde gübre ile beraber bu maddeler bitkiye, bitkiden de bizlere tesir edecektir. Bunu için son aşamada gübre büyük bir titizlikle teste tabi tutuluyor.

Yapılan uygulamalar sonrasında açığa çıkarılan zehirli maddeler, özenli bir çalışma ile zehirli atık tesisine götürülüyor. Buraya getirilen zehirli atıklar itina ile yakılarak yok ediliyor. Bu sayede toprağa ve gübreye karışmasının önüne geçiliyor.

Elde edilen faydalı ve zararsız maddeler ise gübreye dönüştürülmek üzere tekrardan filtre ediliyor. Her türlü kirden arındırılan maddeler gübreye dönüşüyor ve doğaya katkı sağlaması için özenle dağıtılıyor.

Atık piller işlenerek elde edilen faydalı gübreler ile bitki üretimi de olumlu sonuçlar verdi. Trecagrow, yaptığı açıklamada domates, pamuk ve avakoda yetiştirildiği bilgisini verdi. Ve yetiştirilen bu ürünlerin son derece sağlıklı ve başarılı olduğunu belirtti.

Atık pillerin geri dönüşümü için 2019 yılında Türkiye’de okullar arası atık pil toplama kampanyası düzenlenmişti. Bu kampanya devam ettirilerek tüm pillerin ayrı ayrı toplanması teşvik edilebilir. Atıkların geri kazanımı için ve çevrenin kirden bertaraf edilebilmesi için Taşınabilir Pil Üreticileri ve İthalatçılar Derneği ile iletişime geçebilirsiniz. Pil nedir, zararları nedir gibi pil konusunda her konuda bilgi alabilirsiniz.

Çocuklar için atık pillerin zararları ve geri dönüşümünün faydaları
Exit mobile version