Atanamayan Öğretmenler Mülakatlara İsimlerin Önceden Gittiğini Düşünüyor!

Uzun bir süredir atanamayan Edebiyat Öğretmenliği mezunu Jiyan Daş, KPSS umudunu kaybeden öğretmen adaylarından yalnızca bir tanesidir. Ne kadar yüksek puan alırsa alsın atanamayacaklarını ifade eden Jiyan Daş bu düşüncesini şu sözlerle dile getirdi: “KPSS’den düşük puan alanların mülakatla atamasının yapıldığını görüyoruz. Devletin istediği puanı da alsak bizi mülakata tabi tutuyorlar, burada muhtemelen işin içinde […]

https://www.youtube.com/watch?v=WRLgjt5p3qs

Uzun bir süredir atanamayan Edebiyat Öğretmenliği mezunu Jiyan Daş, KPSS umudunu kaybeden öğretmen adaylarından yalnızca bir tanesidir. Ne kadar yüksek puan alırsa alsın atanamayacaklarını ifade eden Jiyan Daş bu düşüncesini şu sözlerle dile getirdi:

“KPSS’den düşük puan alanların mülakatla atamasının yapıldığını görüyoruz. Devletin istediği puanı da alsak bizi mülakata tabi tutuyorlar, burada muhtemelen işin içinde torpil oynuyor. Önceden isimler gidiyor. Ben de atanmış bir öğretmen olmayı isterdim. Ama maalesef günümüzde bu mümkün değil”

Atanamayan Jiyan Daş Özel Okulda Çalışıyor

Daha önce bir kez KPSS’ye hazırlanan ve gereken puanı almasına rağmen atanamadığını ifade eden Jiyan Daş mülakat sınavı sürecinde “torpil” yapıldığını düşündüğünü ifade etmektedir. Bu nedenle bir daha sınava girmek istemediğini söyleyen Daş, en yüksek puanı alsa dahi atanma ümidinin olmadığını belirtti.

Çocukluk hayali olan öğretmenlik mesleğini yapmak için Edebiyat öğretmenliği bölümü mezunu olan Jiyan Daş, bir Orhan Veli, Sabahattin Ali ve Nazım Hikmet hayranı olduğunu dile getirmektedir. Ahi Evran Üniversitesi Edebiyat Öğretmenliği bölümünü bitirmek için ailesinin çok zor durumlar atlattığını, maddi manevi çok yıprandıklarını ifade eden Daş, okulunu başarı ile bitirdiğini anlatmaktadır. 

Devlet okuluna atanamayan Jiyan öğretmenlik tutkusundan vazgeçmemiş ve özel bir okulda çalışmaya başlamıştır. Böylece çocukluk hayalini gerçekleştirdiğini dile getirmektedir. 

 “Bunu ilk önce devlette hayal ederdim. Maalesef kötü bir dönemde ben bu mesleği seçtim. Eskiden mülakatlar yokmuş, insanlar atanıyormuş. Şimdi sadece istediğim mesleği yapıyorum” 

Özel sektörde öğretmen olmanın çok zor olduğunu ifade eden Daş, devlette çalışan meslektaşlarından çok daha fazla yıprandıklarını aktardı:

“Özelde mesai saati vardır, işiniz olsa da kurumdan çıkamazsınız. Arka arkaya 7-8-9 saat derse giren arkadaşlarım var. Haftada bir gün tatiliniz var. Öğretmenler hafta sonları zaten çalıştırılıyor, öğrenciler kursa geliyor” 

Mesleğini Çok Seven Jiyan Daş İleride Bırakmayı Düşünüyor

Mesleğine adeta aşık olan bu genç öğretmen Jiyan Daş, özel sektörün yıpratıcı koşullarına gelecekte dayanamayacağını ifade ederken, düşüncelerini şöyle aktarmaktadır:

“Yaşım ilerledikçe bu özel sektör beni bitirecek ve ben de artık ‘Yeter’ diyeceğimi düşünüyorum” 

Özel Sektör Devlet Arasındaki Uçurum Kaldırılmalı

Öze sektör ile devlette öğretmenlik yapan meslektaşlarının büyük farklılıklar ile karşılaştığını dile getiren Jiyan, atanamayan öğretmen sorunu kaynağı olarak bu farkı öne çıkarmaktadır:

“Aradaki uçurumun ortadan kaldırılması lazım. Şartlar aynı olsun. Biz de bu kadar sitemkar ve yıpranmış hale gelmeyelim. Ya da yeterli sayıda öğretmen alımı yapsınlar. 40-50 bin edebiyat mezunundan bahsediyorum, bir alımda aldıkları 350 kişi. Komik bir rakam. Yaşı gelmiş ama emekli olmayan öğretmenler var. Onların emekliliği gerçekleştirilsin, bizlere yer açılsın.”

Jiyan Öğretmen Atamada Orantısızlık Olduğunu Düşünüyor

Atamalar ile ilgili atama oranları hakkında da açıklamalarda bulunan Jiyan öğretmen, atama oranlarında orantısızlık olduğunu dile getirdi:

“Yani din kültürü öğretmeni alımını durdurup, biraz daha fizik, kimya, edebiyat, biyoloji öğretmenliği alımı yapsınlar. Bir atamada 5 bin din öğretmeni alınıyor, bir edebiyat öğretmeninden 350 kişi alınıyor” 

Mülakatlara Önceden İsim Veriliyor

KPSS sonrası atama sürecinde yapılan mülakat sınavı öncesinde atanması planlanan kişilerin isimlerinin iletildiğini ifade eden Daş, bu düşüncesini şu sözlerle ifade etmektedir:

“Devletin istediği puanı da alsak bizi mülakata tabi tutuyorlar, burada muhtemelen işin içinde torpil oynuyor. Önceden isimler gidiyor” diyen Jiyan Daş, KPSS’den istenilen puanı alıp atanamayan arkadaşlarına da şahit olduğunu söylüyor. KPSS’de düşük alan adayların mülakattaki puanıyla atanabildiğini vurgulayan Daş, bu durumun kendisini karamsarlığa düşürdüğünü belirterek, “Okulda çok çabaladım, başardım. KPSS’ye hazırladım. Ben de atanmış bir öğretmen olmayı isterdim. Ama maalesef günümüzde bu mümkün değil” 

Öğretmenlik Mezunu Arkadaşlarım Asgari Ücrete AVM’lerde Çalışıyor

Eğitim Fakültesinden mezun olduktan sonra öğretmenlik alanında iş bulamayan çok sayıda arkadaşının asgari ücret karşılığında AVM’lerde çalıştığını ifade eden Jiyan Daş, bunu şu sözlerle paylaşmaktadır:

“Mezun olduktan sonra iş bulamayınca ‘Ne iş olursa yaparım’ dedim. Çok acı verici bir şey. Kızsan mı, kırılsan mı, öfkelensen mi bilemiyorsun. Okumuşsun, bir mağazada ya da kafede çalışıyorsun. Bu meslekleri küçümsemek için söylemiyorum.  Sen bu bölümü okuyorsun, bu işi yapman gerekiyor ama başka alana itiliyorsun… Acı veriyor yani, benim öğretmen olmam gerekiyor, ne işim var burada diyorsun.”

Şu an özel bir eğitim kurumunda öğretmenlik yapan Jiyan Daş, öğrencilerine eğer hayallerinde öğretmenlik bulunuyorsa mutlaka o bölümü okumalarını öneriyor. 

Exit mobile version