Astım Nedir ? Astım Belirtileri Nelerdir? Astım Tedavisi Nasıl Yapılır ?

Astım nedir diye aratmaların tek bir sebebi olabilir ki bu da astımın ciddiye alınması gereken bir hastalık olmasıdır. Hava alışverişinin sağlandığı yollarda daralma yaşanması ve nefes almayı zorlaştıran astım, hayat boyu ara ara ataklar halinde gelebilen bir rahatsızlıktır. Dünyada etkilediği kişi sayısı son derece fazla olan astımın örneklerini ülkemizde de çokça görmekteyiz. Tıpkı kalp yetmezliği […]

Astım nedir diye aratmaların tek bir sebebi olabilir ki bu da astımın ciddiye alınması gereken bir hastalık olmasıdır. Hava alışverişinin sağlandığı yollarda daralma yaşanması ve nefes almayı zorlaştıran astım, hayat boyu ara ara ataklar halinde gelebilen bir rahatsızlıktır.

Dünyada etkilediği kişi sayısı son derece fazla olan astımın örneklerini ülkemizde de çokça görmekteyiz. Tıpkı kalp yetmezliği gibi genetik ve çevresel bazı faktörlerin etkisi ile meydana gelebilen bu hastalık, kişinin yaşam standartlarına birinci dereceden zarar veren bir etken olabilmektedir.

Tedavi kapsamında yapılması gerekenler ve kullanılması gereken ilaçlar, söylenenleri dikkate alarak uygulandığında astım konusunda şikayetler en aza inecektir. Aynı zamanda hastalığın ilerleyerek solunum yetmezliği gibi daha büyük sorunlara ulaşmasına fırsat tanınmamış olacaktır.

Astım Nedir ?

Astım nedir kısa şekilde cevaplamak gerekirse, kişinin nefes alış verişini zorlaştıran ve ataklar halinde gelerek nefes darlıkları oluşturan bir solunum yolu rahatsızlığıdır. Her yaşta görülme olasılığı olan bu hastalık ataklar halinde gelmesi ile bilinir. Hastalar ataklar dışında kendilerini iyi hissederler ama atak durumlarında ciddi derecede solunum problemi yaşamaktadırlar.

Astım genetik faktörlere bağlı olabildiği gibi çevresel faktörlere de bağlıdır. Hastanın hava temizliği açısından kötü bir yerde bulunması ve toz, duman ve bu tür olaylara maruz kalmasına bağlı olarak ataklar yaşaması ihtimali yüksektir. Ataklar kendilerini nefes darlığı, nefes alırken hırıltı benzeri seslerin çıkması ve uzun süreli öksürük gibi semptomlarla belli ederler.

Kronik Astım Nedir ?

Kronik astım nedir gibi arayışlara girmeniz kronik rahatsızlıkların tehlikeli boyutları dolayısıyla normaldir. Astım kronik bir rahatsızlık olmakla birlikte, kişinin solunum yollarını kötü etkileyen bir hastalıktır. Solunum yollarında işlev gören organlarımızın genetik veya kaza gibi olaylardan sonra oluşmuş rahatsızlıklardan dolayı görülen solunum rahatsızlığına kronik astım diyebiliriz.

Kronik astım , nefes alış verişinin solunum yolundaki organlara ve diğer durumlara bağlı olarak etkilenmesine sebep olan bir rahatsızlıktır.  Diğer astım çeşitlerine göre risk faktörü daha büyüktür ve ataklar daha sık oluşmaktadır. Kapalı alanlarda ve havasız ortamlarda hastanın ataklar yaşama sıklığı diğer ortamlara göre daha fazladır.

Astım semptomları genellikle gece veya sabaha karşı ortaya çıkar. Astımlı hastalar bu saatlerde çok çok öksürerek nefes darlığı yaşayabilirler. Bu durum ise kişinin genel sağlık sorunu yapamasına neden olur. Kontrol altına alınmayan astım süreci, kronik ve alerjik astım belirtilerinin ortaya çıkmasına neden olabilir. 

Alerjik Astım Nedir ?

Alerjik astım nedir hakkında bilgi arayışları bahar geldikten sonra iki kat artmaktadır. Alerjik astımı genellikle bahar ve yaz aylarında görülen bir rahatsızlıktır. Ağaçlardan uçuşan polenlerden ve toz birikimli ortamlarda durulmasından kaynaklanabilen bu rahatsızlık, toplumum yüzde yirmilik gibi bir kısmını etkiler ve en çok kadınlarda görülmektedir.

Bu gibi çevresel faktörler ve genetik durumun yatkınlığı gibi durumlardan dolayı bu bahar olaylarından etkilenen hastalarda bazı alerjiler ve solunum sıkıntısı görülebilmektedir. Tedavi uygulanmadığı ve dikkat edilmediği takdir de astıma sebep olabilmektedir. Havada bulunan bu maddeler bazı insanların akciğerini olumsuz etkilediği gibi bazılarının da sadece göz sağlığına etki etmektedir.

Psikolojik Astım Nedir ?

Astım tanısı konurken, astım psikolojik bir hastalık mıdır ve eğer öyleyse psikolojik astım nedir gibi sorular merak uyandırmaktadır. Astım psikolojik bir hastalık değildir fakat bazı duygu durumlarından etkilenebilmektedir. Bu sebepten dolayı psikolojik bir hastalıkmış gibi düşünülmektedir.

Endişelenme, korkma, heyecanlanma ve stres gibi durumlarda hastanın astım şikayetleri ve atakları artabilmektedir. Çok duyarlı bir solunum rahatsızlığı olan astım, bu yüzden bazı duydur durumlarından etkilenebilmektedir. Fakat yaşadığınız heyecanda ya da streste karşılaştığınız nefes alma sıkıntısı sizin bir astım hastası olduğunuzu göstermez.

Astım Belirtileri Kendini Nasıl Gösterir ?

Hastanın karşılaşabileceği astım belirtileri ataklar halinde gelmektedir. Hava alışverişinin sağlandığı yollarda meydana gelen sıkıntılarla kendini gösteren astım,  nefes darlığı, şiddetli öksürük, nefes alırken çıkan hırıltı sesi ve göğüs sıkışması gibi durumlara sebep olabilmektedir. Bu belirtilerin tanı koyulmasında yardımcı olan noktaları ise sürekli meydana gelmesi ve fiziksel güce dayalı aktiviteler sonrası oluşmasıdır.

Yukarıda değinilen belirtiler ataklar dışında görülmemektedir. Astım hastaları ataklar dışında kendilerini sağlıklı hissederler. Kişiden kişiye değişmekle birlikte, meydana gelen ataklar şiddetli olabilmektedir. Gece uykudan veya sabah kalktıktan sonra gelen öksürük ile başlayan ataklar kişiye büyük rahatsızlıklar verebilmektedir.

Alerjik Astım Belirtileri Nasıl Anlaşılır ?

Alerjik astım belirtileri genel olarak bahar ve yaz aylarında görülmektedir. Bunun dışında hastanın tozlu ve havasız alanlarda durmasından da kaynaklanabilmektedir. Havada uçuşan veya bulunan partiküllerin burun ile temas etmesi sonucu oluşur. Bazı semptomlar geçici olabilmekle birlikte, bazıları da uzun zaman sürebilmektedir.

Burun ile temas eden partiküller burun akıntısı ve hapşırma bazı semptomlara sebep olabilmektedir. Ağız veya burun yolu ile solunum yollarına etkileyen polen tarzı partiküller nefes darlığı ve öksürük gibi durumlara yol açabilmektedir. Bu belirtilerin ilerlemesi halinde akciğerde alerjik astım görülebilmektedir. Bazı kişilerde de göz kızarıklığı gibi geçici belirtiler görülmektedir.

Psikolojik Astım Belirtileri Nelerdir ?

Psikolojik astım belirtileri diğerlerine göre daha az görülmekte olan durumlardır. Astımın psikolojik bir hastalık olmadığını fakat kaygı ve stres gibi bazı duygu durum bozukluklarından etkilenebileceğini söylemiştik. Bu gibi duygu bozukluklarında bazı astım belirtileri görülebilmekte veya ataklar oluşabilmektedir.

Stres, heyecan ve endişe gibi duygu durumlarında nefes alıp vermede zorlanma ve göğüste sıkışma gibi semptomlar astım belirtisi olabilmektedir. Fakat bu tarz görülen her durum sizin astım olduğunuzu göstermemektedir. Bu durumların sık oluşması halinde ilgili doktora müracaat edip, muayene olmanız son derece önemlidir.

Astım Bronşit Belirtileri Diğerlerinden Farklı Mıdır?

Astım bronşit belirtileri , akut bronşit hastalığının ilerlemesi sonucunda kendini göstermektedir. Bronşit hastalığı bronşların zarar görmesi ile meydana gelen ve hapşırma, burun akıntısı, ateş ve iştahsızlık gibi belirtilerle kendini göstermektedir. Hastalığın ilerlemesi durumunda solunum yolunda bazı rahatsızlıklar görülmeye başlar.

Hastalığın boyutundaki artışlar hava keseciklerinin zarar görmesine yol açarak, hastanın solunum sıkıntısı yaşamasına sebep olur. Solunum yollarında gözlenen bu rahatsızlıklar, şiddetli öksürük, nefes alıp vermeden yaşanan zorluklara ve hırıltı gibi durumlara neden olmaktadır. Bu neticede hastalık artık astım bronşit olarak görülmektedir.

Bebeklerde Astım Belirtileri Anlaşılır Mı?

Bebeklerde astım belirtileri doğduktan sonra yaşamlarının ilk aylarında rastlanabilen durumlardandır. Çeşitli nedenlere bağlı olarak bebeklerde solunum sıkıntısı gözlenebilmektedir. Bebeklerde astıma sabaları ve geceleri karşılanmaktadır. Ataklar halinde gelen bu belirtiler çocuğunuzu ciddi derecede rahatsız edebilmektedir.

Uyumadan önce görülen şiddetli öksürük bebeklerde astım riskinin olabileceğini göstermektedir. Bunun dışında bebeğinizin nefes alırken hırıltı şeklinde ses çıkarması da bu belirtilerden biridir. Bu denli durumların sık görülmesi durumunda doktorunuza danışmanız çok önemlidir. Çünkü küçük yaşta bebeğinizin yaşadığı bu sorunlar, ileri yaşlarda büyük hastalıklarla yol açabilmektedir.

Astım Öldürür Mü ?

Astımın tehlikeli bir hastalık olduğunu bilenler astım öldürür mü gibi soruların cevaplarını da arar oldu. Astım bir solunum yolu rahatsızlığı olduğu için hastanın yaşam standartlarını birinci dereceden etkileyebilmektedir. Fakat ilgili ilaçların düzenli olarak kullanılması halinde neredeyse hiçbir şikayet gözlenmeden hasta kişi hayatını rahat bir şekilde sürdürebilmektedir.

Ciddiye alınmaması dahilinde astım tehlikeli durumlara yol açabilmektedir. Verilen ilaçların düzenli kullanılmaması ve kaçınılması gereken ortamlarda bulunulması dahilinde hasta çok ciddi ataklar geçirebilmektedir. Bu atakların sonucu bazen ölüme kadar gidebilmektedir.

Astım Tedavisi

Astım tedavisi hastanın rahatsızlık boyutuna göre planlanmaktadır. Küçük çaplı semptomları görülmesi durumlarında çoğu zaman ilaç tedavisi kullanılmaz ve kişinin kaçınması gereken ortamlar ve bazı hususlar belirlenir ve hasta yaşamına ona göre dikkat eder.

Alerjik astım gözleniyor ise alerji önleyici ilaçlar kullanılmaktadır. Bunun dışında yaşanılan astım ataklarında hastayı rahatlatmak amaçlı spreylerde kullanılmaktadır. Hastalığın ilerlemesine göre immünoterapi gibi tedavi yöntemleri de uygulanabilmektedir.

Alerjik Astım Tedavisi Süreci Nasıl İlerlemektedir ?

Alerjik astım nedir, tedavisi nasıldır? - Uz. Dr. Füsun Soysal

Alerjik astım tedavisi , bir takım ilaçların kullanılması ve hastanın hayatında aldığı önlemler ile olmaktadır.  Bu önlemler ile hastalar astım ataklarının önüne geçebildiği gibi, belirtileri de en aza indirebilmektedir. Bu tedavide hastaların üzerine düşen noktalardan bazıları şunlardır:

Hastanın alerjisi olduğu etkenlerin tespit etmesi gerekmektedir.Sigara kullanımından kaçınmalı ve havasız ortamlarda bulunmamaları gerekmektedir.Deodorant, oda kokusu ve parfüm gibi araçlar kullanılmamalıdır.Polenlerin sık ve rüzgarın şiddetli olduğu günlerde dışarıya çok fazla çıkılmaması gerekmektedir.

Yukarıda belirtilerin yapılmasında ve tedavi yöntemine uygun ilaçların kullanılmasında alerjik astım belirtileri en aza inektedir.

İmmünoterapi Astım Tedavisi Nasıldır ?

Alerjik astım tedavisinde immünoterapi (Alerji Aşısı) tedavisi nedir? - Prof. Dr. Ahmet Akçay

İmmünoterapi astım tedavisi, alerjik astım hastalarında uygulanan bir tedavi yöntemidir. Hasta kişinin duyarlı olduğu alerjenlerin, her defasında doz arttırılarak iğne yoluyla hastaya verilmesidir. Bu tedavinin amacı kişinin alerjilere karşı verdiği tepkileri azaltmak ve vücudunu alıştırmaktır.

Bu tedavide hastaya verilen maddeler kişinin günlük yaşamında sürekli karşılaştığı alerjenlerdir. İğne yöntemi ile olan bu tedavi, hastaya zarar vermeyecek en yüksek doza kadar devam etmektedir. Böylece kişinin etkilendiği alerjenlere duyarsızlaşması hedeflenmektedir.

Astım İlaçları Listesi Neleri Bulundurur?

Astım Tedavisinde İlaç Kullanımı

Astım ilaçları listesi üç ayrı başlıkta incelenmektedir. Bu başlıklar acil tedavi ilaçları, rahatlatıcı ilaçlar ve önleyici ilaçlardır. Rahatlatıcı ilaçlar, nefes alış verişini kolaylaştırıcı etki yapar. Önleyici ilaçlar ise alerjenlere karşı aşırı duyarlılığı engelleyici etki yapmaktadır. Acil tedavi ilaçları da şiddetli geçirilen ataklar sırasında kullanılmaktadır.

Bu ilaçların ortak özelliği astımın etkilerini önlemek olsa da her ilaç her astım hastasında kullanılmamaktadır. Hastalığın boyutuna ve çeşidine kullanılan ilaçların türü ve dozu değişebilmektedir. Bu yüzden doktor kontrolü olmadan ilaç kullanmanızı tavsiye etmiyor, doktorunuzun dediklerini harfiyen uygulamanızı şiddetle öneriyoruz.

Hasta tanısı konurken ya da astım tedavisi uygulanırken haftada bir yapılan kontroller ve diğer yöntemler kişisel verilerin korunması kanunu içeriğine uygun şekilde kullanılmalıdır. Kontrol altında tutulan hastanın bilgileri 3. kişiler ile paylaşılmamalıdır. 

Exit mobile version